Educatie
12 March 2024

Beste John ,


‘Wat is gebeurd, kunnen we niet meer veranderen. Het enige wat we kunnen doen is van het verleden leren en beseffen wat discriminatie en vervolging van onschuldige mensen betekenen.’ - Otto Frank, 1970

Discriminatie en racisme behoren helaas niet tot het verleden, maar zijn ook vandaag de dag zichtbaar en voelbaar. Wel kunnen we lessen uit het verleden trekken om op te treden tegen hedendaagse vormen van discriminatie en racisme. 21 maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale dag tegen racisme en discriminatie, een goed moment om in de klas aandacht te besteden aan deze thema's. In deze nieuwsbrief vind je tips en handvatten voor je lessen.

In gesprek over discriminatie met Stories that Move

Martina, docent Engels en geschiedenis uit Oostenrijk, deelt een impactvolle ervaring tijdens haar lessen over racisme en discriminatie. Haar leerlingen werden geraakt door het verhaal van Tyrell, een jongen die vertelt hoe zijn klasgenoten zijn huidskleur probeerden ‘weg te gummen’. De video van Tyrell, onderdeel van de toolbox tegen discriminatie Stories that Move, bracht een goed gesprek op gang in de klas. Bekijk het interview met Martina hier.

In de toolbox Stories that Move vertellen Europese jongeren over hun eigen ervaringen met discriminatie. Het bijbehorende lesmateriaal maakt een veilig gesprek over deze onderwerpen mogelijk. Je maakt gemakkelijk een gratis account aan om toegang te krijgen tot het lesmateriaal.

Bekijk de toolbox

Training ‘Reageren op vooroordelen en discriminatie’ voor docenten met subsidie

Als docent kom je waarschijnlijk ook met studenten in aanraking die zich discriminerend of racistisch uiten tijdens de les. Zo'n moment kan ongemakkelijk voelen, omdat je niet goed weet hoe je moet reageren. Is het beter zo'n opmerking klein te houden en het te negeren, of moet je er juist direct bovenop zitten?  

In de training ‘reageren op vooroordelen en discriminatie’ van de Anne Frank Stichting leer je samen met je collega's hoe je het beste op dergelijke opmerkingen kunt reageren. Na deze interactieve training zul je sterker in je schoenen staan als het aankomt op schurende opmerkingen van studenten.

Vanuit OCW is er subsidie beschikbaar om deze training voor jou en jouw collega's aan te vragen. Vind meer informatie over deze subsidieregeling op de website van Expertisepunt Burgerschap.
Vraag de training aan

Nieuwe versie Open deur?!

De serious game Open deur?! leert studenten omgaan met diversiteit. Studenten ervaren in de game dat een open houding ze helpt om zich in een ander te verplaatsen en verbinding te maken. De game is op verschillende onderdelen herzien, zo is de speeltijd ingekort en het spelen gaat nog soepeler. Wil jij Open deur?! met jouw studenten spelen en in gesprek gaan over vooroordelen en discriminatie? Via onderstaande link vind je een video met uitleg voor docenten, de docentenhandleiding, een kant-en-klare les via LessonUp en natuurlijk de link naar de game.
Speel de serious game met je klas

Actief burgerschap

'Jongeren hebben vaak het gevoel dat zij geen invloed hebben. Ze denken dat hun stem geen verschil maakt.' Marlies Houtbraken, docent Burgerschap op het Grafisch Lyceum in Utrecht, moedigde haar studenten aan om op zoek te gaan naar manieren waarop zij invloed kunnen uitoefenen in hun directe omgeving. Meer lezen over het aanmoedigen van actief burgerschap onder je studenten?
 
Lees het artikel in Loopbaan & Burgerschap Magazine

Opening Nationaal Holocaust Museum

Op 10 maart opende het Nationaal Holocaust Museum haar deuren in Amsterdam. Dit is het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. In het museum leer je niet alleen over de uitsluiting en de moord op de Joden, maar wordt ook het verhaal van redding, overleving en solidariteit vertelt. Het museum heeft een breed educatief aanbod, waaronder programma's voor voor het mbo.
Lees meer over het nieuwe museum

Agenda 2024

11 april Studiedag 'Discriminatie en politieke spanningen in het Midden-Oosten, in de klas'. Locatie: Liberale Joodse Gemeente, Amsterdam. Meer informatie. Aanmelden: mail naar roos@ljg.nl.

12 april Vakconferentie Docentendag Maatschappijleer in de Grote Kerk te Den Haag door ProDemos en de NVLM. Aanmelden. Zien we je op de leermiddelenmarkt?

30 april Webinar Stories that Move in samenwerking met Europeana, 17:00-18:00 uur. Inschrijving opent binnenkort, houd hiervoor de agenda van Stories that Move in de gaten. 
 
Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2024 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, democratie, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst