Leuk schrijven? Doe maar niet... Tip om aantrekkelijk te schrijven
Kun je deze e-mail niet lezen? Klik dan hier
 

E-zine met adviezen om wervend en overtuigend te schrijven, zodat je meer klanten aantrekt.

 

Beste Voornaam,

Schuilt er een Herman Koch in jou? Bij mij komt tijdens de boekenweek altijd het gevoel boven dat ik ook een 'echte schrijver' wil zijn. Van boeken dus. Boeken die mensen laten lachen, die mensen boeien, die lezers uit hun slaap houden. Misschien komt het er ooit nog eens van. Voorlopig houd ik het bij zakelijke teksten.

Veel mensen willen in hun zakelijke teksten ook leuk schrijven. Ik heb daar een beetje moeite mee. Want... wat is leuk?

En zit de lezer van jouw zakelijke tekst ook wel te wachten op een leuke tekst?
Ik denk het niet.

Ik denk dat lezers vooral zo min mogelijk moeite willen doen om jouw tekst te lezen.
(En ter geruststelling, dat geldt voor vrijwel alle zakelijke teksten, ook die van mij :-)).

In het artikel van deze maand lees je hoe je een tekst wel aantrekkelijker kunt maken.
Zo maak je het toch een beetje leuk voor de lezer.

Heb je er vragen over? Stel ze gerust op mijn blog. Ik antwoord altijd.


Ik wens je veel schrijfplezier!


Suzanne Meijles



Artikel

Leuk schrijven? Doe maar niet...
 
“Ik zou zo graag LEUK willen schrijven,” dat verzuchten mensen vaak als ik vertel dat ik schrijftrainer ben. Ik snap dat. Iedereen leest graag leuke teksten.

Maar wat is leuk? Is dat een tekst met humor? Of gewoon een aantrekkelijke tekst?


Voor de meeste lezers hoeft een tekst echt niet leuk te zijn. De meeste lezers zijn al blij als een tekst helder is.

Wat heeft een tekst nodig om helder én aantrekkelijk te zijn? Ik geef je in dit artikel een superslimme tip (met voorbeelden) die je meteen bij je volgende tekst kunt inzetten.

 
Eerst moeten we het even hebben over onaantrekkelijke teksten. Een onaantrekkelijke tekst is saai, langdradig, wollig, heeft lange zinnen en geen foto’s of tekeningen.

Bij een onaantrekkelijke tekst moet je als lezer je best doen om de inhoud van de tekst te begrijpen. Kortom, een onaantrekkelijke tekst maakt het de lezer moeilijk.

 
Als de tekst niet heel belangrijk is, stoppen we met lezen. In een gesprek zouden we wellicht beleefd wachten totdat de ander is uitgesproken. Bij een tekst kan de lezer afhaken wanneer hij wil.

Zonder dat jij het door hebt.

Als een tekst wel belangrijk is, bijvoorbeeld een hypotheekakte die je moet ondertekenen, dan ploeteren we door de tekst. Af en toe roepen we een scheldwoord.

 
Hoe zorg je voor een tekst die lekker leest?
De meesten van ons schrijven geen hypotheekstukken. Misschien schrijf je wel af en toe een memo of notitie, als iemand je vraagt je goede idee ‘even op papier te zetten’. Of je schrijft een persbericht. Of je wilt klanten uitnodigen voor een evenement.

Allemaal teksten waarin je bevangen kunt worden door het ‘help, dit is niet leuk genoeg’-syndroom. Wat nu?
 
..... Lees verder op mijn blog op welke manier je een tekst snel aantrekkelijk maakt (met voorbeelden).

 



'Een beetje Beroemd - 
schrijfwijzer voor professionals die expert willen worden'


Je koopt mijn boek Een beetje Beroemd via de speciale website. Daar vind je ook een inhoudsopgave met een beschrijving per hoofdstuk. Tot half mei kun je het boek met Ideal bestellen. Daarna alleen nog met betaling vooraf, per bank.


Een beetje Beroemd is ook te koop bij boekhandel Donner (in Rotterdam).

 

Doorsturen

Ken je iemand voor wie deze nieuwsbrief ook interessant is? Fijn als je deze mail doorstuurt.

Heb je deze mail doorgestuurd gekregen? Je kunt je hier zelf aanmelden.

 

Achter de schermen
De laatste maanden geef ik veel verschillende schrijftrainingen. Daarom verschijnt mijn e-zine niet zo heel regelmatig :-).

Zo gaf ik een training 'Nieuwsberichten en zakelijke blogartikelen schrijven' aan team Tulp binnen Royal FloraHolland. Daarin besteedden we onder meer aandacht aan welke berichten de nieuwsbrief NIET halen.

Ook bemoeide ik me met het herschrijven van de websiteteksten van een superleuk Rotterdams internetbedrijf dat gespecialiseerd is het het maken van apps voor de financiële markt. De sfeer van hun organisatie is nu voelbaar in hun websiteteksten.

Daarnaast gaf ik als gasttrainer een workshop 'Klant- en lezergericht schrijven' in de Week van de communicatie die een klant voor zijn personeel organiseerde. "
Wat vooral duidelijk is geworden is het belang om te weten wat het kennisniveau van je lezer is. Hoeveel weet je lezer al over het onderwerp waar je over schrijft?" schreef een van de deelnemers in het verslag van de workshop.

En ik mocht weer een aantal workshops 'Schrijven met focus' verzorgen voor assessmentpsychologen. De leidende vraag in de workshop: Hoe schrijf je vanuit het piramideprincipe in minder tijd een goed assessementrapport?

Heb je ook interesse in een in-company schrijftraining of 1-op-1-schrijftraining?
Wil je weten wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Mail me dan gerust. Dan plannen we een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.

Vanaf mei heb ik ook weer plaats voor een 1-op-1-schrijftraining.

 

Over Suzanne Meijles

ProTaal is Suzanne Meijles. Sinds 2008 ben ik gespecialiseerd in wervende en overtuigende teksten. Teksten waarmee je in gesprek gaat met de lezer, intrigeren me. Hoe krijg je verbinding met je lezer door een tekst? Dat is volgens mij de kernvraag. Als je die weet te beantwoorden, is de kans groot dat je hem kan overtuigen.

Ik geloof dat iedereen kan schrijven. Of dat kan leren. Ik geloof dat schrijven meer te maken heeft met vaardigheid, discipline en zelfvertrouwen, dan met talent. Ook geloof ik dat iedereen informatie te delen heeft die voor anderen interessant is. Mijn trainingen zijn speels, interactief en altijd op maat.

 
 


ProTaal
leert je hoe je zelf overtuigende teksten schrijft waarmee je meer klanten aantrekt
 
Schepenstraat 86B
3039 NM Rotterdam
mail me
010-465 77 75 (spreek een boodschap in als ik niet opneem, of stuur een e-mail, dan bel ik je graag terug)

KvK 24332543
 
 
 
28-03-2017 | Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je je hier afmelden.
Ander e-mailadres? Je kunt zelf je 
gegevens wijzigen.