Aan het woord: reisleider Pieter Prick Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik dan hier...

Lichtpuntjes aan de muzikale horizon

Geachte Do,

U heeft ongetwijfeld het verheugende nieuws gelezen dat wij per 15 juni weer naar een groot aantal landen in Europa mogen reizen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar voor de muziekwereld zullen de coronaperikelen helaas nog langere tijd voortduren. Dat geldt voor zowel het toneel, de bühne, waarop de musici en dansers veilig moeten kunnen spelen, zingen, dansen en acteren, als voor de zalen, waar men worstelt met ‘de 1,5 meter’. Toch gloort er weer hoop en zien wij enige lichtpuntjes aan het eind van de tunnel. Zo opent – zij het beperkt – de Wiener Staatsoper dit weekend weer haar deuren. En wij blijven dagelijks speuren naar mogelijkheden om u mooie, veilige muziekreizen aan te kunnen bieden. In het algemeen geldt dat deze korter van duur en dichter bij huis zullen zijn en dat wij u vooralsnog minder grotere opera- en dansvoorstellingen en symfonische concerten kunnen aanbieden.

In deze Nieuwsbrief besluit Wouter Schmidt zijn tweedelige blog over Audities en Mozart. Als reisbestemming koppelen wij het Rheingau Festival en onze reisleider Pieter Prick aan elkaar, die de reis naar Wiesbaden geleid zou hebben. BarokOpera Amsterdam staat in het zonnetje als samenwerkingspartner, waar men uiterst inventief met ‘de nieuwe realiteit’ omgaat en boordevol creatieve plannen is. Tenslotte voorzien wij u weer van enkele streamingstips voor thuis. Wij wensen u veel leesplezier toe!

Hartelijke groet,
Team Hannick Reizen

Blog: Audities en Mozart - deel II

Heel regelmatig krijgt Wouter Schmidt diverse vragen van onze klanten. Een van de vragen die heel vaak terugkomt is: hoe kom je nu in een orkest? In opnieuw een inspirerend tweeluik beantwoordt hij voor u die vraag. Er komt namelijk meer bij kijken dan u wellicht vermoedt. Om toegelaten te worden tot een beroepsorkest of koor moet auditie gedaan worden. Omdat Wouter niet alleen zelf talloze proefspelen heeft afgelegd, maar ook als proefspelcommissie-lid of als toehoorder tientallen proefspelen heeft bijgewoond, belicht hij het voor u vanuit dubbel perspectief.

In het eerste deel van zijn blog kon u lezen hoe een proefspel wordt uitgeschreven en hoe het eraan toe gaat tijdens de auditie zelf. Hoe je jezelf zo optimaal mogelijk kunt voorbereiden op een proefspel, hoe het 'daarna' verder gaat en waarom bijna altijd Mozart weer de 'graadmeter' is, leest u deze week. 

Lees het volledige blog

Reis: Rheingau Festival

Ook het pretentieuze en door u zo geliefde Rheingau Festival heeft helaas moeten besluiten de editie van dit jaar te annuleren. Het Rheingau Musikfestival is met 170 concerten één van de grootste muziekfestivals van Europa. Het samenspel van muziek, cultuur en natuur trekt al meer dan 30 jaar bezoekers van over de hele wereld naar de mooie streek van Duitsland rond Wiesbaden. Op bijzondere locaties, zoals in het klooster van Eberbach en in het fraaie Kurhaus van Wiesbaden, staan jaarlijks fraaie concerten op het programma. En ook dit jaar was men er wederom in geslaagd musici van wereldfaam aan te trekken. Onder hen het wereldberoemde West-Eastern Diva Orchestra, dat niet alleen onder leiding van zijn instigator Daniel Barenboim, maar ook onder de baton van Lahav Shani, de geliefde chefdirgent van 'ons' RPhO, een concert zou verzorgen. Kijkt u maar eens hoe aantrekkelijk dit festival is:

Reisleider Pieter Prick

Inmiddels is het al de zevende nieuwsbrief 'nieuwe stijl' en na onze vorige reisleiders geven wij vandaag het woord aan Pieter Prick. 

Na zijn studie natuurkunde aan de HTS in Eindhoven, studeerde Pieter Prick van 1972-1979 fluit bij Frans Vester aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van 1980 tot 1996 was hij als programmamaker/producer/regisseur verbonden aan de afdeling Klassieke Muziek van de AVRO, met als hoofdtaak het programmeren van de omroeporkesten en registratie van de landelijke orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. In die periode was hij onder meer vast panellid van het programma Discotabel en regisseur van grote klassieke evenementen zoals het Mahlerfeest in  Amsterdam. Van 1996 tot 2005 was hij algemeen/artistiek directeur van het Orkest van het Oosten met Jaap van Zweden als chef-dirigent en tijdelijk ook algemeen directeur van het Conservatorium in Enschede.

In 2005 richtte hij Pioneers in Culture op, waarin allerlei activiteiten worden ontplooid op velerlei gebied in de klassieke muziek, zoals management ad interim, vertegenwoordiging van musici, ensembles en orkesten en opzetten van eigen producties. Vanuit Pioneers in Culture was hij tweeëneenhalf jaar als hoofd van de artistieke afdeling a.i. verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een jaar als zakelijk leider a.i. verbonden aan The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir van Ton Koopman en een half jaar de artistieke manager van het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Philharmonie van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Pieter Prick heeft diverse artikelen gepubliceerd en lezingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen in de klassieke muziek, vele concertpresentaties en inleidingen op concerten verzorgd, was jarenlang adviseur voor het Fonds Podiumkunsten, lid van uiteenlopende jury's en is lid van de adviescommissie van BNG Cultuurfonds. Pieter vergezelt u heel graag op uw reis door de muziek en schreef een bericht voor u: 

Lees het bericht van Pieter Prick

Samenwerkingspartner in het zonnetje: BarokOpera

BarokOpera Amsterdam geeft vorm aan voorstellingen die voortkomen uit haar eigenzinnige visie op authentiek muziektheater. De producties richten zich op een breed theater- en muziekliefhebbend publiek. Binnen het 17e, 18e en 19ee eeuwse muziektheater wordt oude muziek met eigentijds theater verenigd. De musici van BarokOpera Amsterdam spelen op authentieke instrumenten en maken deel uit van de grote barok- en romantische orkesten. Jonge solisten en/of musici van over de hele wereld wordt de mogelijkheid geboden om onder begeleiding van meer ervaren collega's, dirigenten en regisseurs in een muziektheaterproductie op te treden.

De producties van BarokOpera Amsterdam zijn geïnspireerd door de uitvoeringspraktijk van de Oude Muziek. Een gedegen muziek- en theaterwetenschappelijke bestudering van de werken ten tijde van het ontstaan wordt gebruikt om tot een even verantwoorde als aansprekende interpretatie te komen. Zo ontstaan muzikale/theatrale producties die sinds het jaar 2000 elk jaar de grote Nederlandse theaters aandoen. 

Voor komend seizoen heeft het gezelschap een bijzondere productie geprogrammeerd: Offenbachs REIS NAAR DE MAAN, een komische, poëtische en spectaculaire ruimteopera

1875… Jules Vernes Van de Aarde naar de Maan oogst enorm succes in Parijs. Offenbach plukt de maan mee naar de speelvloer van de Opera!

Met Reis naar de Maan reist u met zes operazangers, zes instrumentalisten en drie acrobaten mee naar dit universum zonder zwaartekracht. Circusacrobaten brengen droomwerelden op het toneel. In 2020 blijft reizen door het heelal de mensheid fascineren. Maar evengoed blijft de angst voor de onbekende! De première is op 13 december 2020.  

Muziek voor thuis

Concertopnames van het Concertgebouworkest

Vanwege het coronavirus geeft het Concertgebouworkest geen concerten tot 1 juli 2020. Zij zijn er letterlijk stil van. Maar zij zitten intussen niet stil. Het orkest is online te horen via hun webradioSpotify-playlists en het videoplatform. En er komt meer… houd u hun nieuwspagina en social media kanalen in de gaten! Prachtige video's van concerten en commentaren van musici en dirigenten vindt u hier: 

https://www.concertgebouworkest.nl/nl/video

Videoboodschappen door leden van Het Orkest van de 18e eeuw

En ook het Orkest van de 18e Eeuw heeft alle concerten moeten annuleren. Gedwongen tot een tijdelijke stilte en in afwachting van betere tijden, namen hun musici enkele persoonlijke berichten op. Een en ander gaat vergezeld van prachtige opnames van ondermeer legende Frans Brüggen.

https://orchestra18c.com/messages-from-our-musicians/

De Wiener Staatsoper opent in juni zijn deuren weer

Het Weense operahuis brengt in juni veertien concerten voor maximaal honderd bezoekers per concert. Net als andere theaters was de Wiener Staatsoper maandenlang gesloten, maar in juni staan er weer enkele muzikale activiteiten op het programma. Deze bestaan uit een veertiental lied- en aria-avonden door beroemde zangers die regelmatig aan het gerenommeerde operahuis optreden, waaronder Camilla Nylund, Michael Schade, Juan Diego Flórez en Krassimira Stoyanova. De concerten staan gepland van 8 tot en met 24 juni en worden allemaal kosteloos gestreamd. Op 27 juni is er een afsluitend galaconcert van jonge zangers die onder de leiding van vertrekkend directeur Dominique Meyer een bijzondere rol gespeeld hebben. Het gala is bedoeld als muzikale terugblik. Het orkest van de Wiener Staatsoper, dat grotendeels bestaat uit leden van de Wiener Philharmoniker, zal er ook aan meewerken.

https://www.wiener-staatsoper.at/die-staatsoper/aktuelles/detail/news/das-haus-am-ring-oeffnet-wieder/

Foto: © Wiener Staatsoper / Michael Pöhn

Hannick Reizen maakt deel uit van de FST Group

Hannick Reizen

info@hannick.nl 

070 - 319 19 29

www.hannick.nl 

Facebook Twitter Instagram

Wilt u deze e-mail liever niet meer ontvangen? Klik dan op onderstaande link om u af te melden. 

Afmelden