Lijkendokter toont spectaculaire lichamen van dieren en mensen in Natuurmuseum Fryslân

3 years ago


Text only:

Indien deze e-mail van FryskNijs niet goed zichtbaar is,
klik dan hier voor de online versie.
Voeg redactie@friesnieuws.nl toe aan uw adresboek voor correcte weergave en aflevering.
Nieuwsbrief: 11/16/2015

Toeristisch nieuws uit Friesland


Wereldtentoonstelling Body Worlds in Leeuwarden!

Lijkendokter toont spectaculaire lichamen van dieren en mensen in Natuurmuseum Fryslân
Het onbetwiste hoogtepunt van de tentoonstelling Animal Inside Out in Leeuwarden is de olifant Samba. Hij is met een breedte van 3,5 meter en een hoogte van 6 meter het grootste plastinaat ooit gemaakt. Het opzetten van Samba nam 2,5 jaar in beslag en kostte 64.000 werkuren. Al in 2000 plastineerde von Hagens een paard, in 2003 gevolgd door een kameel en een gorilla. Toch kwam hij pas bij olifant Samba op het idee om hier een tentoonstelling van te maken. Samba stierf aan een aandoening aan hart en bloedvaten in de dierentuin van Neunkirchen, Duitsland. Gewoonlijk worden overleden dieren op gepaste wijze gecremeerd, maar in dit geval schonk de dierentuin de olifant aan Gunther von Hagens’ Instituut voor Plastinatie met als doel huidige en toekomstige generaties het lichaam in al zijn anatomische pracht te laten aanschouwen. Voor Von Hagens was het een grote eer om het dier te mogen conserveren. Plastineren is een zeer intensief proces. Het team werkte maar liefst 64.000 uur aan de olifant. Dertig man waren een jaar bezig om één poot te ontleden. Het eigenlijke plastinatieproces waarbij water vervangen wordt door siliconen kostte ook een jaar. Fotografie: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst. Klik hier voor vergroting.

LEEUWARDEN (NL) – Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur kun je in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden geheel ontlede preparaten van een honderdtal dieren en één mens zien: plastinaten. Schokkend, griezelig en interessant. De plastinaten zijn preparaten van dode lichamen die tot op miscroscopisch niveau met speciale kunststof doordrenkt zijn en daardoor droog en geurloos zijn. Ze zijn levensecht, dus gelijk aan de staat vóór de toepassing van plastinatie, een conserveringsmethode die door de Duitse anatoom Dr. Gunther von Hagens al in 1977 werd bedacht.


In die tijd werkte hij als onderzoeksassistent aan het Anatomisch Instituut van de universiteit in Heidelberg. Daar zag hij preparaten van organen omhuld door plastic blokken. Hij vroeg zich af waarom het plastic rondom de organen zat en niet in de weefsels was geïnjecteerd. Deze gedachte lag ten grondslag aan een aantal experimenten om nieren te conserveren. Na een aantal niet geheel geslaagde pogingen hield hij uiteindelijk zijn eerste plastinaat in handen. In de dertig jaar daarna volgde een hele reeks verbeteringen en bijkomende uitvindingen en groeide plastinatie rond het jaar 2000 uit tot een algemeen erkende conserveringstechniek.


Klik hier om het hele artikel, met meer foto's, op de website te lezen.
Zie voor meer toeristisch nieuws uit Friesland: www.friesnieuws.nl

Deel dit bericht


Share
Tweet
Forward
Share
+1
U ontvangt deze e-mail omdat u bent aangemeld voor de wekelijkse nieuwsbrief van friesnieuws.nl
Kantoor- en postadres redactie:
Friesland Holland Tourist Information and Travel ServiceHoofdstraat West 38Wolvega, Friesland 8471 HV Netherlands
Add us to your address book
Stuur bericht door    Afmelden    Wijzig uw profiel 

Friesnieuws.nl

Categories: Town Information Local County
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019