Om de webversie te openen Klik hier


Het is Boekenweek, en daarom lichten we voorstellingen uit die gebaseerd zijn op Nederlandse en Amerikaanse klassiekers, toneelteksten en biografieën. En we zijn op zoek naar tijdelijke festivalmedewerkers.

 

Deep Blue Sea

Bill T. Jones, Diller Scofidio + Renfro, Peter Nigrini

 

21 - 24 juni, Food Center Amsterdam

Bill T. Jones' nieuwste productie Deep Blue Sea, die volgende maand in première gaat, is geïnspireerd op de roman Moby Dick uit 1851 van de Amerikaanse schrijver Herman Melville. Niet de witte potvis of de wraaklustige kapitein Ahab, maar de zwarte scheepsjongen Pip is de centrale figuur in Jones' grootschalige choreografie. Als Pip tijdens de walvisjacht te water raakt en alleen achterblijft in de oceaan, omschrijft Melville hem als de kop van een kruidnagel: zijn hoofd dat boven het water uitsteekt. Dat moment maakte diepe indruk op Jones. Hij verbindt in de voorstelling Deep Blue Sea die eenzaamheid van Pip aan de vraag wat het betekent een buitenstaander te zijn.
bekijk de video

 
 

Op hoop van zegen

Simon Stone, Internationaal Theater Amsterdam

 

11 - 21 juni, ITA

De Australische regisseur Simon Stone verplaatst het vissersdorp dat centraal staat in Herman Heijermans' Op hoop van zegen naar de aankomsthal van een internationale luchthaven. Hier wachten familie en vrienden op de terugkeer van hun dierbaren, zoals de vissersvrouwen eerder angstvallig wachtten op hun familieleden. De uit het stuk afkomstige uitspraak ‘De vis wordt duur betaald’ gaat immers niet om geld, maar om mensenlevens. Stone (eerder in Holland Festival met The Wild Duck in 2013 en Thyestes in 2014) transformeert de Nederlandse toneelklassieker naar een relevant verhaal van onze tijd.

De Wittgensteins

Jeroen De Man, Toneelgroep Oostpool, Nieuw Amsterdams Peil, Het Nationale Theater

 

17 - 20 juni, ITA

Voor het schrijven van De Wittgensteins liet regisseur De Man zich inspireren door de gelijknamige biografie die Alexander Waugh in 2008 publiceerde over een van de rijkste families van vooroorlogs Wenen; de exorbitante en excentrieke Wittgensteins. Hun levens echoën de grote West-Europese geschiedenis van de twintigste eeuw én de actuele kwesties die daaruit voortkomen: het woekerkapitalisme, de kloof tussen arm en rijk, oorlog en vluchtelingenstromen, nationalisme en individualisering. Perfecte ingrediënten voor een muziektheaterproductie.

 

Porca Miseria

Trajal Harrell

 

26 - 27 juni, ITA

Zijn uitvoerige, nieuwe trilogie Porca Miseria, met een breed scala aan dansstijlen, baseert de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell op de verhalen en gevechten van drie sterke vrouwen. In het eerste deel is dat Maggie, het onrustige maar stoere centrale karakter uit Tennessee Williams’ toneeltekst Cat on a Hot Tin Roof (1955). Harrell draait echter het perspectief weg van de rijke witte familie naar de Afro-Amerikaanse bedienden.

Ontbijt met Trajal Harrell

Trajal Harrell, Glamcult

 

28 juni, Hotel Casa Amsterdam

Voor iedereen met interesse in dans, muziek en mode is dit de ultieme zondagochtendbesteding: een ontbijtgesprek tussen choreograaf Trajal Harrell en de redactie van mode- en kunstmagazine Glamcult. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere kunst, mode, het vervagen van identiteitsgrenzen en seksualiteit.

 

gezocht: festivalmedewerkers

 

Voor productie-, techniek- en promotiewerkzaamheden zijn we op zoek naar tijdelijke festivalmedewerkers voor de periode 1 t/m 30 juni. Enthousiaste, representatieve, klantvriendelijke collega’s die affiniteit hebben met kunst en cultuur.

 
 
Volg ons via
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.