Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag!
Loon naar werken
, eerder dan naar anciënniteit? - Eilandengroep met 50.000 inwoners is strijdtoneel in tech-oorlog rond Huawei - 5 plaatsen in Italië waar u (nog) een huis kan kopen voor 1 euro

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.477 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Loon naar werken eerder dan naar anciënniteit?

In Japan wil een van de belangrijkste vakbonden van het hele land een nieuw salarissysteem introduceren. Daarbij zou de vergoeding van de werknemers niet langer gebaseerd zijn op anciënniteit, maar afhankelijk zijn van de geleverde prestaties.

De vakbond plaatst zich met zijn nieuwe plannen op dezelfde lijn als het management van Toyota, dat zich al langer voorstander toont van een verloning op basis van de geleverde prestaties.

‘De vakbond toont zich gevoelig voor de uitdagende markt waarmee Toyota moet afrekenen. De autosector kent immers een snelle verschuiving naar elektrische en autonome wagens. Toyota wil daarin zijn concurrentiepositie versterken.’ Lees meer

2. 'Elektrische wagen maakt ook benzine- en dieselwagens 3.000 tot 5.000 euro duurder'

‘Een elektrische auto is nu duurder, maar de prijzen van benzine- en dieselauto’s gaan ook omhoog. Binnen nu en een jaar of vier gaat het om 3.000 tot 5.000 euro.’

Volgens de afscheidnemende Audi-topman Bram Schot zullen autobouwers zwaar investeren in elektrische auto’s, terwijl de verkoop uit auto’s op diesel of benzine zal dalen. De winst die een autobouwer maakt met een elektrische wagen ligt echter lager dan de winst uit klassieke wagens. Om de algemene winstgevendheid op peil te houden, zullen autobouwers hun eindprijzen opkrikken, voorspelt de Audi-baas. Lees meer

3. J'étais Charlie

Morgen 7 januari is het dag op dag 5 jaar geleden dat de broers Kouachi in Parijs de redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo binnendrongen en er 11 mensen vermoordden. 

Onder hen de tekenaars Cabu, Charb en Wolinski. In mei start de rechtszaak rond deze slachtpartij, iets wat de tragedie voor de betrokkenen opnieuw extra voelbaar zal maken.

De solidariteit met de slachtoffers was na de aanslag een jaar lang zeer aanwezig. Onder impuls van de ‘Je suis Charlie’-beweging zag de publicatie zijn abonneebestand in 2015 stijgen tot meer dan een kwart miljoen. Maar een jaar later zei driekwart van deze mensen zijn abonnement alweer op.

Om de medewerkers te beschermen geeft Charlie Hebdo jaarlijks miljoenen euro uit, een gedeelte daarvan wordt sinds dit jaar door de Franse overheid betaald. 

De hoofdredacteur Riss krijgt al 5 jaar lang 24 uur op 24 politiebescherming: 'Ik leef als een camembert onder een kaasstolp.'

4. Eilandengroep met 50.000 inwoners is strijdtoneel in tech-oorlog rond Huawei

De Faeröer-archipel bevindt zich in een delicate situatie. Indien ze de Amerikaanse eisen inwilligt dreigt ze met China een van haar meest veelbelovende handelspartners te verliezen. De archipel leeft grotendeels van de visvangst en de visteelt. Meer dan 90 procent van de export bestaat uit makreel, haring, kabeljauw en zalm.

Vooral deze laatste vissoort wordt steeds populairder in China. Ze is al goed voor 7 procent van alle export vanuit de Faeröer. De archipel opende eerder dit jaar zelfs een kantoor in Beijing om de handel te bevorderen. In totaal zal de export van de Faeröer dit jaar naar verwachting 550 miljoen dollar bedragen. Dat is ruwweg 190 miljoen dollar meer dan tien jaar geleden. Lees meer

5. Business AM | Meest gelezen
'Gratis retour van online bestellingen niet langer houdbaar'
Waarom 50-plussers niet meer aan een job raken
6. Twee Spanjes staan lijnrecht tegenover elkaar

In Spanje haalt de socialistische leider Pedro Sánchez (PSOE) dinsdag naar alle waarschijnlijkheid voldoende stemmen om een minderheidsregering te vormen met het uiterst-linkse Podemos. 

Zondag kwam hij daarvoor bij de eerste stemronde nog tien stemmen te kort. Sánchez rekent nu op de onthoudingen van de Baskische en Catalaanse nationalisten, respectievelijk de partijen Bildu en ERC. Dat moet hem in een tweede stemronde in principe meer 'ja'- dan 'neen'-stemmen opleveren, wat volstaat voor een gewone meerderheid.

De debatten die aan de eerste stemronde voorafgingen werden vooral gekenmerkt door fel protest van de centrum- en rechtse partijen tegen de tussenkomst van Mertxe Aizpurua, de woordvoerder van Bildu. Die Baskische partij slorpte in 2012 Sortu op, de opvolger van Batasuna. Sortu was de politieke tak van de terreurgroep ETA en werd datzelfde jaar verboden.

Aizpurua zat een jaar in de gevangenis voor haar steun aan de ETA, die tussen 1975 en 2011 ruim 829 mensen vermoordde.

In haar tussenkomst bekritiseerde ze de Spaanse koning Felipe, noemde ze de 6 jaar gevangenisstraf die Arnaldo Otegi, de voormalige ETA-terrorist en huidig politiek coördinator van Bildu, uitzat, ‘onrechtvaardig’ en pleitte ze voor de terugkeer van de nog gevangen ETA-terroristen naar het Baskenland.

Haar tussenkomst werd meerdere malen onderbroken door protest, waarbij verwensingen als ‘moordenaars’ en ‘terroristen’ in het rond vlogen. Vanop de Catalaanse en Baskische banken klonk applaus.

Eerder op de dag had Sánchez een brief ontvangen van José Maria Múgica, wiens vader, de socialistische politicus Fernando Múgica (PSOE), in 1996 voor zijn ogen door ETA op straat werd afgemaakt met een nekschot. 

“Dat u tot premier benoemd wil worden met de hulp van het fascisme dat ons in het Baskenland heeft vermoord, doet me kokhalzen'', stond daar te lezen.

Maar Sanchéz kiest wel degelijk eieren voor zijn geld en liet alle kritiek aan zich voorbijgaan. Hij zei geen woord.

7. Telex

Het aandeel Tesla is de voorbije 3 maanden met 94% gestegen. De marktkapitalisering van Tesla is nu meer dan 50% groter dan die van Daimler of BMW. Die eerste verkocht vorig jaar nog 2,3 miljoen Mercedes-Benzwagens, de laatste 2,3 miljoen BMW’s. Tesla leverde in 2019 in totaal 367.500 wagens op.

In China mogen buitenlandse banken voortaan filialen openen zonder dat ze daarvoor een lokale partner in het kapitaal moeten toelaten. Dat heeft de Chinese bankautoriteit CBIRC vrijdag aangekondigd. Tot nog toe moesten buitenlandse financiële instellingen genoegen nemen met maximum 49% van het kapitaal van de bevriende instellingen in dewelke ze hadden geïnvesteerd. De nieuwe maatregel komt er op een moment dat China en de VS trachten oplossingen te vinden voor de nu al 3 jaar durende handelsoorlog.

Donald Trump jr. en zijn zus Ivanka Trump rangschikken in de top 4 van Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2024. In een peiling van Surveymonkey onder 2.000 Republikeinen, moet Don jr. met 29% van de stemmen enkel huidig vicepresident Mike Pence (40%) voor zich dulden. Ivanka Trump staat op plaats 4, met 16% van de stemmen, ruim 10% minder dan de nummer 3 Nikki Haley, de voormalig Amerikaans ambassadeur bij de VN. Na de Kennedy's, de Bushs en de Clintons lijkt een volgende Amerikaanse dynastie in de maak.

Vooral dankzij een lucratieve aandelenbonus verdiende Apple-CEO Tim Cook vorig jaar 125 miljoen dollar. Cook krijgt voor zijn diensten in 2019 een basissalaris van 3 miljoen dollar, een bonus van 7,7 miljoen dollar en 0,8 miljoen dollar aan diverse compensaties. Dat brengt zijn jaarbezoldiging op 11,5 miljoen dollar. De Apple-baas krijgt als langetermijnprikkel ook een aandelenpakket dat 113,5 miljoen dollar waard is. Het aandelenplan brengt Cooks totale vergoeding over 2019 op 125 miljoen euro. Dat is ruim 2.000 keer meer dan het doorsnee loon bij de iPhone-maker.

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
8. 2010 – 2019: het decennium waarin Airbnb en Booking.com de reiswereld veranderden

Booking.com, de hotelreserveringssite die in de reiswereld ook bekend staat als OTA (online travel agent), mag dagelijks 1,55 miljoen hotelreserveringen optekenen.

OTA’s krijgen gemiddeld 20 tot 30 procent van de som die u via hun site voor een overnachting betaalt. Dat staat te lezen in het boek ‘The Smarter Screen’ van Shlomo Benartzi. U leest het goed: de commissie bedraagt zowat één overnachting op elke vier die door een klant worden geboekt.

Een enorme som, als men bedenkt dat deze bedrijven geen lakens verversen, noch minibars aanvullen. Ze verwarmen evenmin zwembaden en moeten hypotheek, noch hotelpersoneel betalen. Dit alles is een gevolg van de manier waarop het leven vooral het voorbije decennium is geëvolueerd. Lees meer

9. 5 plaatsen in Italië waar u (nog) een huis kan kopen voor 1 euro

Het Italiaanse platteland loopt leeg. In 2019 kon u daarom in enkele Italiaanse dorpen een huis voor 1 euro kopen. Goed nieuws: ook in 2020 kan dat nog.

Het bekendste voorbeeld van een Italiaans dorp in de uitverkoop is wellicht Sambuca, op het schiereiland Sicilië. Daar gingen intussen tientallen huizen onder de hamer. Volgens de burgemeester is de actie dan ook een succes. Sambuca herleeft.

Heeft u zelf ook de Italiaanse droom altijd in het achterhoofd gehouden? Dan is het nu een goed moment om zo’n investering van een euro te overwegen, want enkele andere Italiaanse dorpen hebben nog huizen te koop staan. Lees meer

10. 僅在中國 - Wie wil oorlog met soldaten die dit kunnen?
Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België