Er wordt de laatste tijd heel wat gewisseld op de banenmarkt van de erfgoedsector. Vakgroep Restauratie heeft een nieuwe voorzitter, bij Monumentenwacht Noord-Holland start nieuwe directeur-bestuurder en Villa Mondriaan heeft alweer een hele jonge directeur: de 25-jarige Jana.
Het reusachtige terrein van de voormalige cementfabriek ENCI, gelegen aan de rand van Maastricht, is sinds augustus 2020 helemaal verlaten. De gemeente wil nu dat het een rijksmonument wordt en heeft het terrein de status van 'voorbescherming' gegeven. Sloopwerkzaamheden zijn hiermee verboden voor 1 jaar.
Woensdag 28 september overhandigde een coalitie van maatschappelijke organisaties, provincies, waterschappen en bedrijven het Aanvalsplan Landschap aan de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal. Met dit plan wordt ingezet op 10% gebiedseigen landschapselementen bij de inrichting van het landelijk gebied.
Het Verdrag van Faro spoort overheden en bevlogen burgers aan intensief samen te werken – want erfgoed is immers van iedereen. Wat zijn de voordelen en valkuilen?
Hans Boogert neemt de voorzittershamer over van Aafke van der Werf. Boogert zet zich sinds 1,5 jaar als lid van het bestuur actief in voor de Vakgroep.
Gemeenten kunnen zich nu aanmelden voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2023: de prijs voor de gemeente die het beste met har erfgoed om gaat en daar bewoners bij betrekt.
Tijdens een opgraving in 2021 aan het Buitenhof zijn twee mysterieuze botten gevonden. Na onderzoek blijkt dat het om een voorpoot van een jonge leeuw gaat.
In Leusden ligt een mysterie: een archeologisch monument onder de grond. Kunstenaar André Pielage kreeg de opdracht om het monument beleefbaar te maken.
Je ziet een film met een deftige familie met bediendes voor een statig huis. Het is dat de beelden zwartwit zijn, anders zou het zo een aflevering van Downton Abbey kunnen zijn. Maar het is het Witte Kasteel in Loon op Zand, eind jaren dertig, met de familie Ten Horn-Verheijen. Het is een van de honderden historische films die door het Regionaal Archief met de modernste technieken zijn gedigitaliseerd. De beelden zijn vanaf nu voor iedereen te zien.
Ambacht en erfgoed zijn onlosmakelijk verbonden. Om historische gebouwen op een goede manier in stand te houden, moet je weten hoe ze ooit gebouwd zijn. Welke materialen gebruikte men toen, en welke technieken? Werken met erfgoed vraagt daarom om vakmensen met specifieke kennis daarvan. Op sommige plekken is de traditie van het historische beroep of ambacht bewaard gebleven, dankzij de combinatie van een monumentaal gebouw, historisch interieur en gereedschappen en machines van vroeger.