Beste Fairtraders, 

MVI, oftewel Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Koffie uit Honduras, bedrijfskleding uit Bangladesh, hout uit Indonesië, laptops uit China. Overheden kopen veel in uit risicolanden. Inkopen met respect voor mens, dier en milieu was nog nooit zo actueel. Duurzame producten worden de norm en het aanbod vergroot zich met de groeiende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en respect voor mensenrechten. Dit neemt niet weg dat er nog altijd veel mensenrechtenschendingen plaatsvinden bij productie en teelt.

Juist met verantwoorde inkoop kan je hier een positieve invloed op uitoefenen. Zo daag je leveranciers uit om de mensenrechtenrisico’s in hun handelsketen te onderzoeken en aan te pakken, geef je invulling aan ‘due diligence’ (gepaste zorgvuldigheid) en draag je bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Denk aan SDG 1 (geen armoede), SDG 2 (geen honger), SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), SDG 8 (waardig werk) en SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). Op deze manier stimuleer je via inkoop verantwoorde en duurzame productieketens wereldwijd. We delen graag een praktische gids met stappenplan hoe verantwoord in te kopen zonder mensenrechten te schenden. Stuur deze brochure ook vooral door naar de inkoop in jouw gemeente. Het zal hen zeker helpen de goede keuzes te maken als lokale overheid. 
 
Groet,

Landelijk campagnebureau Fairtrade Gemeente 

Fairtrade Nederland, CNV Internationaal, Electronics Watch, Fair Wear Foundation, FNV, FSC en MVO Nederland schreven samen deze handige brochure over ketenverantwoordelijkheid in aanbestedingen. Met het bundelen van de krachten willen de organisaties alle (publieke) organisaties, gemeenten en andere openbare lichamen ondersteunen bij duurzame inkoop.

Alleen samen kunnen we verantwoorde en duurzame aanbestedingen voor producten en diensten uit risicolanden bevorderen. Met name in de zogeheten risicolanden, gaat er nog steeds veel mis op het gebied van mensenrechten. Een aanbestedende partij, (publieke) inkoper, duurzaamheids- of aanbestedingsadviseur of gemeenteraadslid kan daar (in)direct verandering in teweeg brengen en bijdragen aan positieve impact en aan de SDG’s.

In de brochure: “Inkopen met respect voor mensenrechten, zo kan het ook!” vind je informatie over ketenverantwoordelijkheid, tips, ‘best practices’ en een praktisch stappenplan voor maatschappelijk verantwoord inkopen uit risicolanden.

Download de brochure hier.

Return to Sender kerstpakketten 
Gemeenten en bedrijven kunnen ook met de inrichting van kantoorpanden een verschil maken door het inkopen van bijvoorbeeld plantenbakken. Return to Sender - de organisatie waar Katja Schuurman founder van is -  laat mooie plantenbakken maken door producenten en het groen-bedrijf levert de planten. Een geweldige manier voor Fairtrade Gemeenten én bedrijven om hun portefeuille te vullen met eerlijke producten! Lees de brochure over de inrichting van kantoorpanden. 

De missie van Return to Sender is het creĂ«ren van werkgelegenheid voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Inkomsten gaan rechtstreeks “return to sender”, wat bijdraagt aan een beter loon en opleidingen van de maaksters. Veel van deze producten worden ook verkocht in WAAR- en Wereldwinkels.
 
Return to Sender zoekt samenwerking met andere bijzondere bedrijven die op hun manier iets extra’s doen voor de maatschappij of de wereld waarop we leven. Voor kerstpakketten hebben zij een mooie samenwerking met Fröbel. De pakketten worden ingepakt door mensen met een beperking en/of afstand tot de samenleving. Alle producten in het pakket zijn maatschappelijk verantwoord geproduceerd, circulair of gemaakt van gerecycled materiaal. Het is een pakket dat vol mooie producten zit, maar je ook laat zien dat je met de afname van deze producten iets goeds voor een ander kunt doen. Impact maken noemen we dat!

Fairtrade Gemeenten en bedrijven in Fairtrade Gemeenten kunnen aanhaken bij dit mooie initiatief. De makers zitten ver weg en alles wordt met de hand gemaakt, dus is het nu de tijd om je voor het pakket in te schrijven. De producten moeten redelijk vroeg in het jaar worden besteld (met de hand gemaakt en op de boot). Als gemeenten of bedrijven uiterlijk in mei aangeven of ze mee doen (of de intentie uitspreken dat ze het pakket willen kopen voor de ambtenaren van hun gemeente) dan is dat nog op tijd. India is weer opnieuw zwaar getroffen door Covid. De Return to Sender karaf, waterglazen en de borrelplank in de kerstpakketten komen uit India, dus de steun is daar dubbel en dwars nodig. 

Wil je de kerstbrochure ontvangen of graag meer informatie? Stuur dan een berichtje naar Sophie sophie@returntosender.nl. 

Return to Sender  | Something for you means everything to her! 
Facebook
Twitter
Website
Email
Instagram
Copyright © 2021 Stichting Fairtrade Gemeente Nederland, All rights reserved.
Je bent een relatie van de Fairtrade Gemeente campagne

Our mailing address is:
Stichting Fairtrade Gemeente Nederland
Arthur van Schendelstraat 550
Utrecht, 3511 MH
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp