Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

'Fiscus mag zonder toestemming al uw computerbestanden kopiëren bij een fiscale controle.' Of niet soms? - ‘Charleroi stiptste luchthaven ter wereld - 10 kenmerken van een ‘perfecte’ baas volgens Google

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.680 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Rutten versus De Croo: wie wint de clash (en de Zestien)?
Een vrouw verlaat een filiaal van KfW in Duitsland

Verschillende paarse onderhandelaars bevestigen allemaal hetzelfde scenario:

  • De Zestien is voor Gwendolyn Rutten. ‘Een vrouw als premier, zou dat geen krachtig signaal zijn?’, stelt men onomwonden in rode hoek. Er zijn tegelijk zelfs wat badinerende opmerkingen over de huizenhoge ambities. De Franstalige pers heeft het ondertussen ook opvallend genoeg al dagen over ‘de werkbare houding van Rutten’, versus de ‘neoliberale, starre Alexander De Croo’. Dus hoewel het kamp-Rutten het allemaal afdoet als ‘gemeen gespin’, is het wel degelijk part of the deal.
  • Informateur Paul Magnette (PS) gaat onder geen beding zelf in de Zestien, hij blijft burgemeester en voorzitter van de PS. Dat heeft hij in het verleden ook publiekelijk aangekondigd en hij lijkt niet van plan die stelling te verlaten. Daarmee dreigt een ferme schaduw vanuit de Keizerlaan over de regering te vallen. Met 20 zetels is de PS veruit de dominantste partij.
  • De PS trekt ook fors aan de mouw van CD&V: ze zouden er doodgraag de christendemocraten bij hebben. Want dat maakt het een stevigere coalitie, en heeft meteen ook een sterk strategisch voordeel voor de Franstalige socialisten: met 88 zetels zijn mathematisch dan een hele reeks kleintjes overbodig. Zowel sp.a, Groen, CD&V, Open VLD, en zelfs Ecolo kunnen dan op elk moment de volgende boodschap krijgen: ‘Als je niet akkoord bent, goed, stap dan maar op.’ Lees meer
2. 'De prijs van cost-sharing in de NAVO? Kom maandag maar 's kijken'
Een vrouw verlaat een filiaal van KfW in Duitsland

Schreven we gisteren nog dat de Duits-Franse alliantie met betrekking tot de NAVO waarschijnlijk tot een compromis zou komen in het post-Merkel tijdperk, dan lijkt het Duits-Franse conflict 24 uur later verder te escaleren. 

Terwijl Macron in Parijs NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg ontving om er over de toekomst van de verdragsorganisatie te spreken, kondigen de Verenigde Staten aan dat ze hun financiële bijdrage aan de NAVO terugschroeven van 22% tot 16% van het totale budget. Merkel kondigt tegelijkertijd aan dat de Duitse bijdrage wordt opgevoerd van 15% naar 16%.

Macron is not amused, want hij, noch de andere bondgenoten, werden in deze beslissing geconsulteerd door het duo Trump/Merkel. Hij zegt nu geen plannen te hebben om de Franse bijdrage aan de NAVO (10,5% van het budget) uit te breiden 'voor een organisatie die ‘hersendood’ is'. De Franse president wil na de recente gebeurtenissen in Syrië liever investeren in een Europese defensie, zonder de Amerikanen.

Tijdens een persconferentie in gezelschap van Stoltenberg zei Macron ‘dat degenen die graag willen weten wat ‘cost sharing’ echt betekent, welkom zijn om maandag de begrafenis bij te wonen van de 13 Franse soldaten die eerder deze week in Mali om het leven kwamen. Ze zullen daar de ware prijs zien.’

Het belang van de toekomst van de NAVO voor de veiligheid van Europa kan moeilijk worden overschat. Lidstaten worden verondersteld 2% van hun bbp bij te dragen, maar dat gebeurt meestal niet. Zo voldeden in 2018 slechts drie lidstaten uit de EU aan die norm. België haalt niet eens 1%.

3. 'Fiscus mag zonder toestemming al uw computerbestanden kopiëren bij een fiscale controle.' Of niet soms?

Op 9 oktober 2019 oordeelde het Hof van Beroep in Brussel in een arrest ‘dat de fiscus tijdens een fiscale visitatie kopie mag maken van alle gegevens op een computer.’ Een fiscale visitatie is een wat ongewoon woord voor een fysieke fiscale controle en heeft tot doel het vaststellen van de (on)regelmatigheid van de aangifte in de inkomstenbelastingen of de btw. Zo’n visitatie mag niet worden verward met een strafrechtelijke huiszoeking.

De fiscus mag volgens het Hof bij zo’n controle alle gegevens die op een computer staan kopiëren. De specifieke toestemming van de belastingplichtige zou niet langer nodig zijn. Maar is dat wel zo?

Lees meer

4. Telex
  • De kleinste camera ter wereld meet 0,575 op 0,575 millimeter en is 0,232 millimeter dik. Vergelijkbaar dus met een zandkorrel. De OV6948 wordt ontwikkeld door het Amerikaanse Omnivision, een specialist in beeldmateriaal. De camera kan 30 beelden per seconde registeren met een resolutie van 200 x 200 pixels. Ze wordt voornamelijk ingezet in de geneeskunde om te nauwe bloedvaten te ontdekken bij patiënten.
  • In 2018 zijn in Belgische ziekenhuizen 20.000 foute ingrepen geregistreerd. Daarbij zouden volgens de Brusselse vzw Premisse 2.000 tot 4.000 mensen overleden zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat het aantal foute ingrepen ergens tussen de 8 en 12% wereldwijd. Eén op tien daarvan zou fataal zijn voor de patiënt. In België werd bij 477 van die foute ingrepen door de patiënt of zijn familie een gerechtelijke klacht ingediend.

  • Niemand weet precies hoeveel slachtoffers van mensenhandel er in de Belgische economie meedraaien. Volgens een raming van de Internationale Arbeidsorganisatie uit 2012 zouden er in EU-landen per 1.000 inwoners 1,5 slachtoffers van gedwongen arbeid zijn. Met een bevolking van 11 miljoen inwoners komt dat in België neer op 16.500 slachtoffers. ‘

5. Business AM | Meest gelezen
1 op 2 namaakproducten komt land binnen via postpakket
Tweedehands elektrische wagen nu al 18% duurder dan vorig jaar
6. Beval een hooggeplaatst politicus van een EU-land de moord op een onderzoeksjournaliste?

‘We letten vooral op Hongarije en Polen, maar Malta is een gevaar voor de ganse EU.’ Dat concludeert Nederlands parlementariër Pieter Omtzigt, die namens de Raad van Europa de moord onderzoekt op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, nu 2 jaar geleden. 

Galizia stierf twee jaar geleden toen een bom die onder haar auto was geplaatst ontplofte. Ze voerde op dat moment onderzoek naar 2 Maltese toplui: minister Konrad Mizzi en Keith Schembri, de stafchef en vertrouweling van de Maltese premier Joseph Muscat. 

Beide politici werden in verschillende corruptiezaken genoemd in de geruchtmakende Panama Papers. Schembri is woensdag gearresteerd in verband met de moord. 

‘Omtzigt ontdekte tijdens zijn onderzoek 'enorme belangenverstrengelingen die iedereen ziet, behalve premier Muscat zelf. […] Muscat is oppermachtig. Hij benoemt rechters, de politiechef, alle ministers. En bijna elke parlementariër heeft een bijbaan aan hem te danken.'

'Het is niet fijn, maar we zitten nou eenmaal met Malta in de Europese Unie en de Schengenzone. Het is een klein land, maar je hebt maar een kleine zwakke plek nodig om de rest te schaden.' 

Zo zijn er zorgen over de nauwe banden tussen Malta en Libië, faalt het financiële toezicht op witwassen en financiering van terrorisme en worden er paspoorten verkocht aan vermogende buitenlanders.  [...] Dat is niet alleen een gevaar voor Malta, maar voor de hele Europese Unie', concludeert Omtzigt.

Stel u voor dat een hooggeplaatste politicus van een EU-land de moord op een onderzoeksjournaliste beval.

Meer bij de NOS en de Daily Telegraph

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
7. ‘Charleroi stiptste luchthaven ter wereld’

De beste luchthaven ter wereld is de Internationale Luchthaven Hamad in Doha (Qatar). Op twee staat de luchthaven Haneda van Tokio (Japan). Plaats drie is voor de Internationale Luchthaven van Athene (Griekenland).

In dezelfde rangschikking behaalt Brussels South Charleroi Airport (BSCA) een verdienstelijke 14de plaats. In Europa doen enkel Athene (plaats 3), Gdansk (plaats 5) en Tenerife (9) beter. De nationale luchthaven van Zaventem komt niet verder dan een 115de plaats. 

Maar wanneer enkel naar punctualiteit wordt gekeken, doet geen enkele luchthaven ter wereld het beter dan Charleroi. De Waalse luchthaven krijgt een score van 8,6. Lees meer

8. De 'Black Friday'-hysterie... En als we nu eens Kerstmis verbieden


Le ridicule ne tue pas. Het is een Franse uitdrukking die moeilijk te vertalen is, maar ongeveer betekent dat wie zichzelf belachelijk maakt daar niet noodzakelijk van doodgaat. 

Franse parlementsleden stemmen op 9 december een wet die het promoten van de koopjeskermis ‘Black Friday’ wil straffen met boetes tot 300.000 euro en 2 jaar gevangenisstraf. 

In de Franse zakenkrant Les Echos hekelt David Barroux, in een opiniestuk met als titel ‘En als we nu eens Kerstmis verbieden’, politici die enkel op zoek zijn naar wat aandacht:

‘Indien deze adepten van de de-consumptie […] willen voorkomen dat we van koopjes profiteren moeten ze nog een stap verder gaan. Niet de winkeliers, maar de klanten moeten de gevangenis in. Wanneer het probleem dermate ernstig is geworden moet men niet de drugsdealer maar de verslaafde straffen.

[…] Niemand kan ontkennen dat de consumptie vaak een negatieve impact op de planeet heeft en […] dat e-commerce bijdraagt aan de toenemende verkeerschaos en de overtollige verpakkingen. Maar men moet ophouden de Fransen te bestoken met apocalyptische beelden en hen simplistische en karikaturale oplossingen voor te schotelen om complexe problemen aan te kaarten. 

Meer dan 1 op elke 2 gezinnen geeft aan van 'Black Friday' te willen profiteren om zijn koopkracht te verdedigen door die dag iets te kopen. Maar eerder dan toename van de verkopen op internet, luidt 'Black' Friday gewoon de start van de kerstaankopen in. Wat de komende dagen wordt gekocht, wordt daarna niet nog eens gekocht. We zullen ons dus vanwege die ‘Black Friday’ geen twee keer een iPhone, een fiets of een PlayStation aanschaffen.’

9. 10 kenmerken van een ‘perfecte’ baas volgens Google

Over leiderschap is al veel gezegd en geschreven. Elk boek, elke cursus en elke opleiding denkt de wijsheid daarover in pacht te hebben. Ook Google houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar teamleiders en managers. Om het half jaar komt de internetgigant met bijgewerkte resultaten, onder de naam ‘Project Oxygen’. Hierna volgt het recentste lijstje. Lees meer

10. Video du Jour: Best of Juncker

Na vijf veelbewogen jaren vertrekt Jean-Claude Juncker dit weekeinde als voorzitter van de Europese Commissie. Zijn Commissie boekte een goede score op het vlak van internationale vrijhandel. Voor de rest waren het veelal vijf verloren jaren. Met als dieptepunt het verlies van het Verenigd Koninkrijk als lidstaat. Dat Juncker geen conventioneel president was, is niets nieuws. The Telegraph maakte een 'Best of' van zijn vele fratsen. 

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België