Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Magnette gooit de deur naar N-VA niet dicht - 'Aston Martin gaat niet door met productie eerste elektrische wagen' - De drie duurste films ooit gemaakt (VIDEO)


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.112 woorden - leestijd: 4 minuten

1. Magnette (PS) gooit deur naar N-VA niet dicht, en dat is op zich al nieuws: informateurs kunnen nu versnelling hoger
PS-voorzitter Paul Magnette

Het zal niet de PS zijn, die een coalitie met N-VA opblaast. Of toch niet in deze fase.

In het nieuws: De PS blies verzamelen voor haar nieuwjaarsreceptie in de 'Ferme du Grand Marcha', een gigantische gerenoveerde hoeve in het rurale Obaix. De avond stond zoals aangekondigd in het teken van 'la convivialité', de vriendelijkheid, het gezellig samenzijn.

De details: De speech die voorzitter Paul Magnette (PS) hield, was belangrijk.

  • Vooral om wat Magnette niet deed: hij schoot een coalitie met N-VA niet radicaal af, en sloot geen enkele deur. De boodschap was dus: de PS is altijd klaar om 'ses responsabilités', haar verantwoordelijkheid, op te nemen. 'Wij zetten ons altijd aan tafel waar mannen en vrouwen van goede wil echt naar oplossingen willen zoeken.'
  • Magnette wilde zich daarbij als de 'verantwoordelijke partij' tonen, niet de 'radicale' of 'onmogelijke' PS: 'We roepen alle democraten en verantwoorde politici op om de vertragende manoeuvres, de spelletjes, te stoppen.' Daarbij liet hij ook duidelijk verstaan geen 'valet noir' (schoppenboer, maar in deze context de 'zwarte piet', de schuldige) te willen spelen: het zal niet de schuld zijn van de PS dat het mislukt.
  • Geen frontale aanval op de N-VA dus, maar dat neemt niet weg dat Magnette toch stevig uithaalde naar Bart De Wever en co, zonder ze één keer bij naam te noemen. 'We weten dat sommigen alles zouden doen om de regeringsvorming te verhinderen. Hun enige doel is aan te tonen dat België niet werkt. Die houding is schandalig.'

Lees meer

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het nieuws uit de Wetstraat? Schrijf je dan hier in op onze politieke nieuwsbrief!

2. OPINIE: 'Nieuw decennium, nieuwe dilemma's voor technologie'
Thierry Geerts, country manager Google België

Door Thierry Geerts, Country Manager Google België

Een paar dagen geleden namen we afscheid van de jaren '10. Het decennium waarin de technologische revolutie eerst hoop bood en er vervolgens zorgen opdoken over hoe onze toekomst eruitziet.

De jaren '10 staan voor de periode waarin de wereld wegholde van het zelfconcept van de technologische industrie als jonge, vriendelijke en speelse start-ups met puur goede intenties. Bij de start van de jaren '20 duikt er een ander besef op. Ja, grote technologiebedrijven hebben veel macht, maar met die macht komt verantwoordelijkheid. Dat nemen we echt ernstig, want we worden met moeilijke vraagstukken geconfronteerd. Hier zijn twee van de dilemma's die we in het nieuwe decennium moeten aanpakken.

Het eerste situeert zich op de arbeidsmarkt. Technologie zal de komende decennia waarschijnlijk tot 40 procent van alle banen vervangen. Dat zorgt in veel industrieën voor onrust. Agoria berekende dat voor elke job die tegen 2030 in België verdwijnt, er 3,7 nieuwe in de plaats komen. Belgen zullen dus nooit klaar zijn met studeren en zich blijvend moeten omscholen.

Een tweede dilemma rust in het enorme energieverbruik van de hightechindustrie en het tegelijkertijd dragen van een grote verantwoordelijkheid voor de groene transitie. Datacenters verbruiken bijvoorbeeld veel energie omdat we onze zoekmachine, YouTube en Google Maps draaiende houden en tegelijk e-mails, documenten en foto's voor velen veilig opslaan. Daarom kozen we om massaal te investeren in groene energie.

Lees meer

3. Business AM | Meest gelezen
Consultant betaalt personeel 10 euro per dag om salariswagen te laten staan
Harry Potter
Streamingdiensten vechten om rechten op Harry Potter
Baldadige vliegtuigpassagier loopt grotere kans op vervolging
4. 'Geen uitzicht op sterke groei van Belgische economie'

De kans is minimaal dat de Belgische economie terugkeert naar een jaarlijks groeiritme van 2 procent of meer, zoals in het grootste deel van de jaren tachtig en negentig. Dat voorspelt de studiedienst van de bank Belfius.

Als de Belgische economie jaarlijks met 1,3 tot 1,5 procent gaat groeien zoals de voorbije twee jaar, zullen we wellicht al tevreden moeten zijn.

Er is volgens de Belfius-economen ook geen beterschap in zicht. 'Onze groei zal de komende jaren zwak blijven omdat de aangroei van onze arbeidsmarkt sterk vertraagt. De bevolking op beroepsactieve leeftijd zal zelfs krimpen, omdat een grote massa Belgen met pensioen gaat en er in verhouding minder jongeren beginnen te werken.'

Lees meer

5. 'Aston Martin gaat niet door met productie eerste elektrische wagen'
Aston Martin Rapide E

Hij werd met veel bombarie aangekondigd en is zelfs volledig afgewerkt. Toch zal de volledig elektrische Aston Martin Rapide E er niet komen.

De gespecialiseerde website Autocar weet via bronnen binnen het bedrijf dat de Rapide E niet in productie gaat zoals voorzien. Nochtans is het paradepaardje van het legendarische Britse luxemerk klaar. Hij reed zelfs al een rondje op een racecircuit in Monaco.

Hoeveel orders er al waren voor de Rapid E, is niet geweten. Volgens Autowereld moest de elektrische wagen baan ruimen voor de luxe-SUV DBX. Die moet van de band rollen in het tweede kwartaal van dit jaar. De DBX is ook financieel een belangrijk verhaal voor Aston Martin, terwijl de Rapide E meer een prestigeproject is.

Lees meer

We blijken zelf ook niet klaar voor elektrische wagens. De Belg blijft namelijk schichtig over volledig elektrische wagens, hybride wint dan weer wel aan populariteit. Lees meer

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
6. Moedergroep Google sloopt grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde
Alphabet- en Google-CEO Sundar Pichai

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is voor het eerst door de magische grens van 1.000 miljard dollar aan beurswaarde gebroken.

Daarmee behoort technologieconcern Alphabet (op de foto CEO Sundar Pichai) naast techreus Microsoft, iPhonemaker Apple en oliegigant Saudi Aramco tot de club van de waardevolste bedrijven ter wereld. De koers van het aandeel Alphabet ging sinds januari gestaag omhoog en doorbrak de magische grens donderdag.

De grote vraag is hoe lang de Google-moeder aan deze waarde kan vasthouden. Webgigant Amazon behoorde ook even tot de 1.000 miljard dollar-club, maar nam inmiddels weer afscheid van zijn plek.

Lees meer

7. Windkracht stuwt investeringen in hernieuwbare energie

De wereld heeft vorig jaar 282 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare energie, een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan een sterke tweede jaarhelft. Dat blijkt uit een rapport van analist Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Het rapport benadrukt dat vorig jaar vooral gekenmerkt werd door een opstoot in de installatie van offshore windkracht. Die sector toonde een groei met 19 procent tot 29,9 miljard dollar.

'We verwachten dat die trend zich ook dit jaar verder zal doorzetten', zeggen de onderzoekers. Ze verwijzen onder meer naar grote projecten in de Britse Noordzee en de eerste commerciële windmolenparken voor de oostkust van de Verenigde Staten.

Lees meer

8. Business AM | Video
De drie duurste films ooit gemaakt
Matthias Rombaut

Hoofdredacteur 8AM

Matthias is een nieuwsjunk, die altijd bezig is met wat er in de wereld aan de gang is. Bij, onder andere, newsmonkey en Gazet van Antwerpen leerde hij de kneepjes van het curatorvak, ervaring die hij maar al te goed kan gebruiken in zijn nieuwste uitdaging: 8AM.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België