In deze nieuwsbrief aandacht voor het trieste verhaal van Hans Horrevoets. In de YouTubevideo herdenken wij de tragische gebeurtenis tijdens de 2005/2006 Volvo Ocean Race. Daarnaast een verhaal over de Nederlandse ooggetuigen van de atoombom die op Nagasaki geworpen werd. Andere Tijden interviewde in 2015 de krijgsgevangen die de atoombom overleefden. Ook aandacht voor een nieuwe Andere Tijden special: Vakantie op Wielen, over de geschiedenis van de caravan in Nederland. Kijk op 12 augustus om 20:35 uur op NPO2.
 
 
Man overboord
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Man overboord


 
Het is de meest prestigieuze zeilrace ter wereld: de Volvo Ocean Race. Tijdens de editie 2005/2006 gebeurt er iets verschrikkelijks op een van de Nederlandse boten. De ervaren wedstrijdzeiler Hans Horrevoets slaat overboord en verdrinkt. Andere Tijden Sport keek in 2018 met een aantal betrokkenen terug op die dramatische nacht.
 
Bekijk online
 

Niet zomaar een toernooitje: 25 jaar Gay Games in Amsterdam
 
Kijk de uitzending hier terug

Niet zomaar een toernooitje: 25 jaar Gay Games in Amsterdam

 

Artikelen

Ooggetuigen van de atoombom

Ooggetuigen van de atoombom

Voor de Amerikaanse overheid was dit een overwinning, een einde aan een vreselijke oorlog. Voor de inwoners van Japan en de Nederlandse krijgsgevangenen die daar zaten, een dag van terreur. In deze aflevering van Andere Tijden een zeldzaam verhaal: Nederlandse mannen van in de negentig, die nog konden navertellen hoe in Nagasaki de rook langzaam optrok en zich een paddenstoelwolk vormde. Tegelijk werd hen verteld dat als de Amerikanen zich zouden wagen aan een invasie van het Japanse vasteland, de krijgsgevangenen er als eerste aan zouden gaan. Een leven tussen vrees en hoop in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk hier de uitzending
Rolling Stones in het Kurhaus

Rolling Stones in het Kurhaus

Je kan het je bijna niet bedenken- één van de grootste rockbands ter wereld die optreedt in het Kurhaus in Scheveningen. Toch gebeurde dit op 8 augustus, bijna 60 jaar geleden. ‘Import van lelijkerds’, zo kondigde de Telegraaf de komst aan van een nieuw Brits bandje, de Rolling Stones, dat daar een concert ging geven. Zo populair waren ze natuurlijk destijds niet. Dit was namelijk hun eerste optreden op het Europese vasteland. Andere Tijden over de jonge Rolling Stones en hun Haagse concert dat uit de hand liep.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 6 augustus - NPO Radio 1

De eerste persoon #4: Het levensverhaal van Frederick Douglass
Frederick Douglass is rond 1818 geboren op de Wye-plantage in Amerika. Zijn autobiografie is een van de eerste ooggetuigenverslagen die door een uit slavernij ontsnapte man zelf is geschreven. Het levensverhaal werd een bestseller in 1845. Douglass heeft de gruwelijkheden tijdens de slavernij zichtbaar gemaakt voor een breed publiek in Amerika en Europa.

Te gast over Het levensverhaal is journalist Dominique van Varsseveld, redacteur bij OVT. Ze schrijft over het slavernijverleden voor onder andere NRC.



Verder in de uitzending:
• De Vakantieman (m/v/x): Bart Nauta gaat naar Litouwen
• Het Spoor Terug: Wat weet jij eigenlijk van mij? – Pam van der Veen

Vorige week in de uitzending:
• De eerste persoon #3: Johan van de Gronden over de brieven van Amerigo Vespucci
• De Vakantieman (m/v/x): Thalia Ostendorf gaat naar Brodick Castle
• Het Spoor Terug: Terug naar De Grote Wetering – Sandra Rottenberg en Servaas Tullemans

 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe is de regenboogvlag ontstaan?
Bij veel Pride of gay-vriendelijke hotspots hangt ie te wapperen: de regenboogvlag. De vlag was voor het eerst te zien in de jaren zeventig in San Francisco, toen een kunstenaar de opdracht kreeg om een nieuw symbool te bedenken voor de Gay Freedom Day Parade daar. Lees en bekijk in deze story van NPO Kennis meer over de geschiedenis van de regenboogvlag.
 
Ontdek het hier
 

Andere Tijden tipt

Samen....Verschillend | Huis Kernhem

Samen....Verschillend | Huis Kernhem

Textiel en papierkunstenaar Maya Siepel exposeert een project over wereldreligies, geïnspireerd op een verhaal over de Tenach, de Bijbel en de Koran. Daarnaast exposeert Maya ook nieuw werk. Deze expositie is net gister geopend en loopt maar tot 20 augustus. Mis hem niet!

Meer informatie
 

Willem en Frieda | 2Doc

Willem en Frieda | 2Doc

Stephen Fry vertelt in deze documentaire het indrukwekkende maar onbekende verhaal van de twee Nederlandse lhbtqia+-verzetshelden Frieda Belinfante en Willem Arondeus.

Bekijk hier de documentaire
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.