‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
20. DECEMBER 2024
 
Anders Brøndsholm
Journalist
 
  Godmorgen kære læser  
  Det er fredag 20. december, og juleaften nærmer sig med hastige skridt. Derfor går Politikens morgennyhedsbrev også på juleferie fra i dag og er tilbage igen 2. januar. Men inden vi når så langt, skal vi i gang med denne uges sidste morgenbrev.  
  Vi begynder med et fælles opråb fra Dansk Industri og Novo Nordisk, som ikke holder sig tilbage, når de advarer om et Europa, som de mener, bliver efterladt på perronen økonomisk af USA og Kina.  
  Derefter skal vi en tur ind i danskernes stuer i disse dage, da en ny opgørelse viser, at mange juletræer er sprøjtet med de miljøskadelige PFAS-pesticider.  
  Vi tager videre til København, hvor Socialdemokratiet spidskandidat nu beskylder Enhedslisten og SF for beskidt spil på grund af en meningsmåling, der kom frem i november.  
  Vi slutter årets sidste morgennyhedsbrev i USA, hvor en nedstemt budgetaftale risikerer at lukke dele af den offentlige sektor ned i landet.  
  Velkommen til.  
Foto: Caroline Niegaard
Foto: Caroline Niegaard
  DI og Novo Nordisk advarer: Europa kan blive en taberregion  
  Ordet ’taberregion’ lyder ikke særlig flatterende, men det er nogenlunde det mærkat, som Europa risikerer at få på sig, hvis man spørger erhvervsorganisationen Dansk Industri og en af Europas mest værdifulde virksomheder Novo Nordisk. De mener, at Europa har en tendens til at indføre alverdens regler uden blik for, hvordan det stiller europæiske virksomheder og deres mulighed for at konkurrere med eksempelvis Kina og USA.  
  »Jeg er stor tilhænger af alle de gode intentioner i reglerne. Men når de betyder, at det ikke længere er attraktivt at investere eller risikere noget i Europa, så flytter investorerne bare deres penge andre steder hen«, siger Lars Fruergaard Jørgensen, der er øverste chef i Novo Nordisk.  
  Deres udmelding bakkes op af et alamerende tal. Hvor USA og Europa for 10 år siden fulgtes ad, når det kom til investeringer i forskning og udvikling af nye lægemidler, er USA nu stukket af, så der i dag investeres 65 procent mere i landet end i EU. Det får udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på banen, som siger, at han ikke ser Europa som en »forfaldsfortælling«, men at situationen kalder på, at »vi får rusket op i tingene«.  
 
Liste ikon   Opråb:EU må og skal op i gear – ellers taber vi
Liste ikon   Læs også: Topchefen for Europas største virksomhed advarer: Europa er på vej til at blive et museum
 
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
  Mange juletræer er sprøjtet med PFAS-pesticider  
  Der er kun fire dage til juleaften, og har du ikke købt dit juletræ endnu, så er denne artikel måske lige noget for dig. Det viser sig nemlig, at over halvdelen af sprøjtede juletræer i Danmark er sprøjtet med de forurenende PFAS-pesticider, som forskere så sent som i sidste uge advarede om. Det fremgår af en aktindsigt ved Miljøministeriet, som Danmarks Naturfredningsforening har fået.  
  Af de i alt 602 juletræsproducenter, som har sprøjtet deres træer, har 331 sprøjtet med PFAS-pesticider.  
  »Vi ved, at landbrugets brug af PFAS-pesticider risikerer at forurene blandt andet vores grundvand. Og hvis forureningen først ender der, så er det stort set umuligt at samle op igen«, siger Xenia Trier, lektor ved Københavns Universitet, der tilføjer, at vi stadig mangler viden om stoffernes skadesvirkning.  
  Politiken har ringet til flere af producenterne, som ifølge Miljøministeriet har sprøjtet med PFAS, og fælles for mange af dem er, at de ikke havde nogen ide om, at sprøjtemidlerne inderholder PFAS. De går ud fra, at når et middel er godkendt af myndighederne, så er det sikkert at sprøjte med.  
  Miljøstyrelsen fortæller til Politiken, at man er i fuld gang med at foretage en vurdering af pesticiderne.  
 
Liste ikon   »Stop det!«: Landbrugets pesticider mistænkt for at forurene grundvandet med fluorstoffer
Liste ikon   Læs også: »Det er grufuldt«: PFAS-mudder fra en af Danmarks mest forurenede grunde havnede i Ølst
 
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
  Pernille Rosenkrantz-Theil skælder ud på Enhedslisten og SF: »Beskidt manipulation«  
  Da en meningsmåling landede 18. november og gav Socialdemokratiet endnu flere bank i København, end de havde fået i forvejen, vakte den opsigt, og samme dag sagde partiets spidskandidat, Pernille Rosenkrantz-Theil, til DR, at det så tæt på umuligt ud at beholde magten i hovedstaden. Målingen fra Epinion, der var betalt af Enhedslisten og SF, viser sig dog at være noget ældre, end den ellers blev præsenteret som.  
  Det får nu Pernille Rosenkrantz-Theil til at lange hårdt ud efter Enhedslisten og SF, som hun mener driver et »beskidt manipulationsnummer« med målingen. Den blev ifølge Epinion foretaget mellem 16. august og 4. september, og da Rosenkrantz-Theil først blev præsenteret som spidskandidat 29. august, vidste størstedelen af de adspurgte altså ikke, at hun vil stå øverst på stemmesedlen til kommunalvalget næste år.  
  Valgforsker og professor på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, mener, at målingen af den grund er usikker. Hverken Enhedslistens spidskandidat, Line Barfod, eller SF’s ditto, Sisse Marie Welling, har ønsket at kommentere kritikken fra Pernille Rosenkrantz-Theil.  
  Enhedslistens forretningsudvalg siger dog, at de »hele tiden har været åbne om, hvornår og hvordan meningsmålingen er lavet«.  
 
Liste ikon   Magtspil: »De tror, den allerede er hjemme«: Partier reagerer på Enhedslistens magtplan for København
Liste ikon   Læs også:Rosenkrantz-Theil langer ud efter sit gamle parti: »I det sekund, de kan lugte borgmesterkæderne, bliver de mere optaget af magtspillet«
 
Foto: Allison Robbert/Ritzau Scanpix
Foto: Allison Robbert/Ritzau Scanpix
  Amerikansk budgetaftale får nej i Repræsentanternes Hus  
  Den offentlige sektor i USA står lige nu på usikker grund, efter en budgetaftale natten til fredag blev stemt ned i Repræsentanternes Hus. Den nuværende aftale løber indtil midnat natten til lørdag amerikansk tid, og hvis der ikke lander en ny inden, vil der ske en delvis nedlukning af sektoren.  
  Forslaget, der blev stemt ned, var støttet af den kommende præsident, Donald Trump, og ville blandt andet fjerne loftet for, hvor meget staten kan låne i de første to år af hans periode. Det fik 38 af de republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus til at stemme nej til aftalen.  
  »Jeg bliver kvalm over, at partiet har ført kampagne på en ansvarlig finanspolitik«, siger Chip Roy, der er en af de republikanere, der har stemt nej til forslaget.  
  Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Mike Johnson, siger, at man nu må forsøge at finde en anden løsning inden udløbet på den nuværende aftale.  
   
  Det bedste fra Politiken  
Artikel billede
  Hun blev opfattet som hård og kontant. Men det ændrede sig, da hun fik botox og filler  
  Et stigende antal danskere justerer ansigtstræk og udjævner hudens aldringstegn med filler, plastikkirurgi og omfattende makeup-rutiner. Blandt andet for at leve op til samfundets skønhedsidealer.  
  Journalist Emilie Maarbjerg Mørk har sammen med fotograf Cecilie Rolvung besøgt Danmarks første kæde af skønhedsklinikker for at spørge, hvad der får folk til at sætte sig i stolen i skønhedens navn.  
Artikel billede
  Disneys nye løvedrama ser virkelig ægte ud. Men filmen er grænsende til det uspiselige  
  Disney har endnu engang trukket en af deres helt store klassikere op ad hatten med en ny film i universet fra ’Løvernes Konge’ fra 1994. I den nye film ’Mufasa: Løvernes Konge’ får publikum forhistorien til Mufasas indtog på tronen som konge af løverne.  
  Selv om filmen får ros for at være visuelt meget flot, så påpeger filmanmelder på Politiken, Kim Skotte, et paradoks, han ikke kan se bort fra i sin anmeldelse.  
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
  Politikens fotograf rejste ind i det Damaskus, diktatoren efterlod  
  Hvad sker der, når man slipper et folk fri? Hvordan lyder og lugter det, når statuerne er væltet, diktatoren er flygtet, og alle hans hemmeligheder bliver trukket frem i lyset?  
  De spørgsmål havde Politikens fotograf Thomas Borberg med sig ind i Syrien, da han krydsede grænsen ind til det, der for et øjeblik og en revolution siden var Bashar al-Assads land.  
  På nogle dage i december forsvandt regimet og efterlod syrerne alene hjemme med hinanden og tyrannens efterladenskaber. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Thomas Borberg om de efterladte kampvogne, tomme regeringskontorer og en kvinde, der leder efter sig selv i et fængsel i Damaskus.  
   
  Det sker  
 
Liste ikon   Retten i Lyngby afgør en sag mod læge Vibeke Manniche, der er tiltalt for at udstede ulovlige lægeerklæringer om, at personer var undtaget krav om coronatests. Hun nægter sig skyldig.
Liste ikon   Der ventes også at falde dom i en sag ved byretten i Esbjerg, hvor en kvinde er tiltalt for billigelse af Hamas-angrebet 7. oktober 2023 ved i en kommentar på Facebook at have skrevet ’Bedste nyhed at stå op til’.
Liste ikon   Der trækkes lod til knockoutfasen i UEFA Conference League, hvor FC København er i bowlen med kvalificerede hold.
Liste ikon   I Italien forventes der at falde dom i retssagen mod højrefløjspolitikeren Matteo Salvini om tilbageholdelse af migranter til søs.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
  Socialdemokratisk valgtaktik  
  Pernille Rosenkrantz-Theil vil gerne være overborgmester i København.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Manden, der fandt fortidsmennesket Lucy, maner til besindighed: Hendes art klarede sig i en million år. Vi har foreløbig klaret den som moderne mennesker i 50.000 år
 
 
 
2 Ung kvinde: En p-pille-indlægsseddel fylder 10 sider, og for en pakke kondomer er det 17 sætninger. Brug kondomet!
 
 
 
3 Fantastisk fantasy og eventyrlig romance fra det gamle Rom
 
 
 
4 Er de nordkoreanske soldater mere en byrde end en fordel for Putin?
 
 
 
5 Mand fængslet for voldtægt af 11-årig pige i 1999
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Sekretariatschef, Uddannelsesforbundet
 
Frist:­ 19/01/2025   Uddannelsesforbundet Læs mere
 
  Dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
 
Frist:­ 24/02/2025   Aalborg Universitet Læs mere
 
  Kommerciel chef, ROMU
 
Frist:­ 14/01/2025   Roskilde Museum Læs mere
 
  Prorektor for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
 
Frist:­ 08/01/2025   Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Læs mere
 
  Pædagogisk afdelingsleder til Øresundsskolen
 
Frist:­ 05/01/2025   Københavns Kommune Læs mere