Probleemwijk
Marokkaanse opstand in Amsterdam-West
Zaterdag 14 april 2018 - 21.20 uur - NPO 2

Marokkaanse opstand in Amsterdam-West


 
Iedereen ziet het aankomen, maar niemand kan het voorkomen: de rellen in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld, twintig jaar geleden. Een onnozel incident - een in brand gestoken prullenbak - werkt als een lont in het kruitvat en leidt tot grootschalige ongeregeldheden. Buurtbewoners kijken terug op de problemen in hun wijk die al snel het imago krijgt van een 'Marokkaanse probleemwijk'. En hoe raak je dat stempel kwijt?

Bekijk en lees meer over de Marokkaanse opstand in Amsterdam-West op NPO Focus:
- Van Marokko naar Nederland: waarom migreren?
- Illegale migrant of legale allochtoon?
- Onrust binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland
- Wat zijn de gevolgen van Marokkaanse migratie naar Nederland?
- Hoe ontstaat het beeld van de 'lastige Marokkaan'?
 
Lees verder online
 

Big Brother
 
Bekijk de laatste uitzending

Big Brother

 

Focus
 

Focus

 
 
Woensdag 11 april, 02.00 uur, NPO Radio 1

Niet The Beatles maar The Sound of Music meest verkocht in jaren '60
Dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens neemt ons mee naar de Pop in de jaren '60. Zijn boek De jaren '60: Een cultuurgeschiedenis gaat natuurlijk over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Buelens internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk. Buelens werpt een verfrissend licht op de jaren '60 en kantelt het bestaande beeld van dit decennium.

Verder in Focus:
- Waarom is Frankenstein nog steeds zo'n succes?
- Guus Geluk in Zuid-Korea
- Zijn we dieven van onze eigen portemonnee?
- Wie leest er nog een horoscoop?
- De Marokkaanse opstand in Amsterdam-West
- Gesmak, geslurp, geadem: ergernis of walging?
- Big Data als opsporingstechniek voor de politie
 
Lees verder online
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 15 april, 10.00 uur, NPO Radio 1

De Muur van Hadrianus
Naar aanleiding van het meeslepende boek Hadrian's Wall van Adrian Goldsworthy is historica en Romeinenkenner Daniëlle Slootjes te gast om te praten over de Muur van Hadrianus. Gebouwd in het jaar 127 moet de muur de grens van het Romeinse Rijk beschermen tegen de barbaarse volkeren uit het noorden. De beroemde muur is 117 kilometer lang en reikt van kust tot kust in Noord-Engeland.

Verder in OVT:
- Terreur-sannyasins
- Brexit-Museum
- Het Spoor Terug: De moordmeid
- Eenzame opsluiting
- Ridder van Rappard
- De column is deze week van John Jansen van Galen
 
Lees verder online
 

Kasboekje van Nederland
 

Kasboekje van Nederland

 
 
Woensdag 11 april, 20.45 uur, NPO 2

Kopen, kopen, kopen
Van plaatselijke kruideniers, bakkers en slagers naar grote supermarktketens, online warenhuizen en razendsnelle bezorgdiensten: in de afgelopen decennia neemt het consumptiegemak een hoge vlucht en lenen mensen makkelijker dan vroeger. Sparen Nederlanders vroeger eerst voor een nieuwe wasmachine en kopen ze alleen wat nodig is, nu is dat wel anders. Spullen worden steeds goedkoper en zijn voor veel mensen beschikbaar, alhoewel niet alle spullen even noodzakelijk zijn.

Het Kasboekje is een zesdelige televisieserie die de financiële geschiedenis van Nederlanders vertelt. Bekijk hier de derde aflevering.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
D-Day door Nederlandse ogen

D-Day door Nederlandse ogen

Op 6 juni 1944 bestormen tienduizenden soldaten de Franse kust bij Normandië: D-Day, het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn vooral Amerikanen, Britten en Canadezen die een hoofdrol vervullen, maar ook voor ons land is de invasie belangrijk: Nederlandse militairen hebben een bijrol en voor veel inwoners begint met D-Day de langverwachte bevrijding. Tot op heden spreekt de invasie nog tot de verbeelding.
 
Lees dit artikel
 

Ten onder met de Titanic

Ten onder met de Titanic

In de nacht van zaterdag op zondag is het 106 jaar geleden dat het 'onzinkbare' passagiersschip Titanic op haar eerste reis ten onder gaat. Niet de grootste, maar wel de bekendste scheepsramp uit de geschiedenis.

Lees verder online
Kopen, kopen, kopen

Kopen, kopen, kopen

Nederlanders leven in een consumptiemaatschappij. We kopen graag, we kopen veel en we kopen voor zo min mogelijk geld. Maar kopen we te veel?

Lees verder online
 
Waarom zijn we zo gefascineerd door Willem Holleeder?

Waarom zijn we zo gefascineerd door Willem Holleeder?

Het proces tegen Willem Holleeder is in volle gang. 'De Neus' is de beroemdste misdadiger van Nederland. Hoe heeft hij die status bereikt? Is hij echt zo slecht als zijn zussen zeggen? En komt hij ooit nog vrij?

Lees verder online
Vijftig jaar Bijlmermeer

Vijftig jaar Bijlmermeer

Zondag 15 april is het 50 jaar geleden dat de Bijlmer werd opgeleverd. Andere Tijden maakte een uitzending over de problemen die de wijk aanvankelijk kende.

Lees verder online
 

Andere Tijden tipt

Schooltv examens

Schooltv examens

De eindexamens komen er weer aan! Op schooltv.nl vind je een videocollectie die aansluit op de eindexamens van vmbo, havo en vwo.

Bezoek de website
 
Lezing 'De Watergeuzen' door Anne Doedens

Lezing 'De Watergeuzen' door Anne Doedens

Op 16 april geeft historicus Anne Doedens in het oude stadhuis van Den Briel een lezing over zijn nieuwe boek De Watergeuzen; de vrijbuiters, avonturiers en piraten uit de begintijd van onze nationale onafhankelijkheidsstrijd.

Bezoek de website
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.