Van vrijdag 5 t/m vrijdag 12 april vinden de Media Ukkie Dagen plaats! Door het hele land wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Het thema is dit jaar: Ontspannen met media.

Voor groot en klein geldt; media zijn de hele dag om ons heen. Door een kind vanaf het begin te begeleiden bij het gebruik van media, realiseer je een basis waar je gedurende de rest van de jeugd op voort kunt bouwen. Dit geldt voor afspraken, gesprekken, begrip en plezier!

 
De specialisten digitale geletterdheid van de Bibliotheek Utrecht hebben een padlet gemaakt met praktische informatie over mediaopvoeding voor leerkrachten en ouders. Ook worden er deze week door het hele land activiteiten georganiseerd. Ben je benieuwd wat er bij jou in de buurt te doen is of wil je meer weten over de Media Ukkie Dagen? Neem dan een kijkje op www.mediaukkiedagen.nl.
 
S
16 mei stedelijke bijeenkomst digitale geletterdheid
 

Op woensdag 6 maart zijn de nieuwe kerndoelen digitale geletterdheid gelanceerd door SLO. Hoe ga je hier als school mee aan de slag? Om scholen te inspireren organiseren PCOU Willibrord en de Bibliotheek Utrecht in samenwerking met de Marnix Academie en de Hogeschool Utrecht op donderdag 16 mei 2024 een ‘Event Digitale Geletterdheid’ voor onderwijsprofessionals. SLO trapt de middag af met een toelichting op de kerndoelen. Vervolgens worden er diverse inspirerende sessies aangeboden én is er na afloop een netwerkborrel met een hapje en een drankje. Kosten € 15 excl. BTW.

 
Programma en aanmelden   S
S
 

De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 spelenderwijs beter worden in het zoeken op internet. Teams uit heel Nederland en België doen mee.

 

De Jeugdkrakercompetitie vindt elk jaar plaats en bestaat uit meerdere rondes. Elke ronde worden er nieuwe krakervragen gepubliceerd die de leerlingen op school moeten oplossen. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints. Iedereen kan meedoen, maandag 13 mei is de startdatum, inschrijven en meer informatie via JeugdkrakercompetitieKosten € 75.

 
S
 
 

In totaal deden 45 schoolkampioenen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Utrecht dit jaar mee aan de stedelijke halve finales van de Nationale Voorleeswedstrijd, georganiseerd door de Bibliotheek Utrecht. Op vrijdag 22 maart namen de tien beste voorlezers het tegen elkaar op in een zinderende Theaterzaal van de Bibliotheek Neude. De finalisten lazen zowel een zelfgekozen fragment als een fragment uit een vooraf onbekend boek voor. 

 
 
De vakkundige en enthousiaste jury bestaande uit Sarah Groeneweg (medewerker Utrechtse Kinderboekwinkel), Peter van Rossum (leesmediaconsulent Bibliotheek Utrecht) en Kelly van Kempen (kinderboekenschrijver) had de zware taak een winnaar aan te wijzen. De Voorleeskampioen van de stad Utrecht 2024 is geworden... Sofian Esmail uit groep 8 van de Anne Frankschool in Utrecht. Hij vertegenwoordigt gemeente Utrecht bij de Provinciale Finale op maandag 22 april in het Eemhuis in Amersfoort. 

Volgend jaar ook meedoen aan de voorleeswedstrijd? Schrijf je tijdig in.
 
S
 
Geef een (prenten)boek cadeau: Mees Kees en Kom uit die kraan

Sinds 2 februari is de campagne Geef een boek cadeau! van start gegaan. Mees Kees - Een pittig klasje van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas staat centraal en is voor € 2,99 in de boekhandel te koop.

Vanaf 17 mei ligt het prentenboek Kom uit die kraan van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad voor dezelfde prijs in de boekhandel.

 
 
De campagne Geef een boek cadeau! heeft als missie om kinderen en jongeren in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugdklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken.
 
S
Deze regeling vanuit het Masterplan basisvaardigheden van het ministerie van OCW is bedoeld om nieuwe basisschoollocaties aan te sluiten bij de Bibliotheek op school. Er is dit schooljaar € 2,23 miljoen beschikbaar voor maximaal 235 basisschoollocaties die willen starten met deze aanpak. Voor elke aangevraagde en goedgekeurde basisschool is een bedrag van € 9.000 beschikbaar. De aanvraag dient uiterlijk vrijdag 31 mei 2024 te zijn ingediend. Scholen die gebruik willen maken van deze regeling kunnen contact opnemen met Astrid van der Spoel (a.van.der.spoel@bibliotheekutrecht.nl). 
 
S
Wat hebben een haai, gamen, voetbal of een vulkaan met elkaar gemeen? Niets behalve dat ze allemaal deel uitmaken van een nieuwe informatieve serie kinderboeken bestemd voor kinderen die net kunnen lezen “Bam - ik lees”. De informatieve teksten zijn speels, grappig en vrolijk. De taal is rijk en uitdagend. De illustraties versterken de teksten zeer en zijn vaak erg grappig. De hele serie bestaat op dit moment uit 12 deeltjes en er komen er nog meer! Voor kinderen vanaf eind groep 3.
 
 
 
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open