‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
19. APRIL 2024
 
Freja Bøgh Lassen
Journalist
 
Anne Emilie Hansen
Journalist
 
  Godmorgen kære læser.  
  De sidste par dage har især handlet om branden på Børsen, så du får lige en lille opdatering. Ydermuren på Børsen væltede i går sen eftermiddag. Hovedstadens Beredskab oplyser, at der fortsat er risiko for, at de øvrige mure kollapser. I nat har en brand også raset i Københavns Nordvestkvarter, men branden er nu slukket, og der er ikke meldt om nogen tilskadekommende.  
  Og så til dagens overblik, hvor det skal handle lidt mere om krigen i Mellemøsten. For Irans største lufthavn er lukket efter et angreb, som flere medier beskriver som en israelsk reaktion på Irans angreb i søndags. Regeringen giver kongehuset en blankocheck, Lidegaard kritiserer Mette Frederiksens Israel-kurs og så er en ny ældrereform vedtaget: Ældres selvbestemmelse og tilliden til personalet skal øges.  
  Velkommen til.  
nullFoto: Atta Kenare/Ritzau Scanpix
nullFoto: Atta Kenare/Ritzau Scanpix
  Medier melder om israelsk angreb på Iran  
  Israel har endnu ikke selv bekræftet, at det var dem, der i nat sendte droner og muligvis også missiler indover Iran. Men en unavngiven amerikansk embedsmand siger til det amerikanske medie ABC News, at israelske missiler i nat har ramt et uspecificeret sted i Iran. Reuters skriver også på baggrund af udtalelser fra anonyme kilder med indsigt i sagen, at USA af Israel allerede var blevet underrettet om et forestående israelsk angreb mod Iran.  
  I hvert fald er Irans største lufthavn, Imam Khomeini Lufthavn, blevet lukket ned her til morgen. Det sker ifølge det iranske nyhedsbureau Mehr, efter at der har været eksplosioner i landets Isfahan-region, skriver nyhedsbureauet Reuters.  
  Luftværnet, som er en slags våbensystemer, der skyder blandt andet droner og missiler ned, er blevet aktiveret i landet, skriver flere iranske kilder. Ifølge det iranske nyhedsbureau Fars er der blevet hørt tre eksplosioner i nærheden af en militærbase i den nordvestlige del af Isfahan.  
 
Liste ikon   Krig i Mellemøsten:USA nedlægger veto mod palæstinensisk medlemskab af FN
Liste ikon   Analyse:Israels efterretningstjeneste tog grueligt fejl. Grueligt fejl. Og militæret blev fejlagtigt rådgivet
 
nullFoto: Finn Frandsen
nullFoto: Finn Frandsen
  Regeringen giver kongehuset en blankocheck  
  Regeringen vil fritage kongehuset for at betale for indvendig vedligeholdelse af de kongelige ejendomme – uden at oplyse prisen. Når Folketinget i dag fredag skal tage stilling til, om kongefamilien fremover skal slippe for udgifterne til indvendig vedligeholdelse af de ejendomme, som kongehuset råder over, sker det mere eller mindre med bind for øjnene.  
  Folketinget og offentligheden får nemlig ikke at vide, hvor stor en regning der er tale om. Alligevel er der på forhånd bred opbakning til forslaget i partierne på Christiansborg. Regeringen vil ændre reglerne, så staten overtager ansvaret for indvendig vedligeholdelse af de slotte og ejendomme, som staten stiller til rådighed for kongefamilien.  
  Flere eksperter ser det som et problem. Blandt andet professor emeritus i statskundskab ved Aarhus Universitet Jørgen Grønnegård Christensen:  
  »Det er usædvanligt, at man gør det på den måde. De normale principper er klare; de økonomiske konsekvenser skal fremgå«.  
  Blandt andre finansordfører i Radikale Venstre Samira Nawa og Enhedslisten ønsker mere åbenhed om finansieringen.  
 
Liste ikon   Tronskifte: Regeringen vil øge udgift til kongehuset med 17 millioner kroner
Liste ikon   Tronskifte:Ministerium ville undgå konspirationsteorier om tronskifte
 
nullFoto: Jens Dresling
nullFoto: Jens Dresling
  Lidegaard kritiserer Mette Frederiksens Israel-kurs  
  Efter en afstemning i FN’s Sikkerhedsråd sent torsdag aften står det klart, at USA nedlægger veto mod, at Det Palæstinensiske Selvstyre kan blive tilbudt fuldt medlemskab af FN, skriver nyhedsbureauet Reuters. Heller ikke statsminister Mette Frederiksen (S) vil på nuværende tidspunkt anerkende en palæstinensisk stat.  
  Mette Frederiksens position i Gaza-spørgsmålet for samtidig Radikales leder Martin Lidegaard (R) til at kritisere statsministeren. Lidegaard mener, at statsministeren har forsømt at lægge tilstrækkeligt pres på Israels premierminister Benjamin Netanyahu for at få begrænset de massive lidelser i Gaza – og at hun har bragt Danmarks mellemøstpolitik ud af balance.  
  »For mig er der ingen tvivl om, at vi for første gang befinder os i den situation, at den danske regering og statsminister har placeret sig til højre for den amerikanske præsident i de her spørgsmål«, siger han.  
  Danmark er kommet i selskab med Europas mindst Netanyahu-kritiske lande, mener Martin Lidegaard.  
 
Liste ikon   Socialdemokratiet til Martin Lidegaard:Du prøver at score billige point på statsministerens bekostning
Liste ikon   Krig i Mellemøsten: Israels krigskabinet skal diskutere modsvar
 
nullFoto: Emma Sejersen
nullFoto: Emma Sejersen
  Ny ældrereform vedtaget: Ældres selvbestemmelse og tilliden til personalet skal øges  
  »Med aftalen sætter vi mennesket før systemet«, udtaler ældreminister Mette Kierkgaard (M) i en pressemeddelelse torsdag aften.  
  Udtalelsen kommer, efter regeringen med et bredt flertal af Folketingets partier har vedtaget en ny ældrereform, der skal øge ældres selvbestemmelse og tilliden til plejepersonalet.  
  Den nye ældrelov skal have frisættelse af plejesektoren som bærende værdi og sikre et kvalitetsløft, hvilket der afsættes en milliard kroner til frem mod 2027. Under den overordnede vision ligger en række konkrete punkter.  
  Aftalen vil eksempelvis indføre helhedspleje og borgernær visitation. Blandt andre Venstre og Konservative er glade for reformen, mens Dansk Folkepartis ældreordfører Pia Kjærsgaard er stærkt kritisk over for aftalen.  
  »I over to år har Mette Frederiksen talt henført om behovet for en ny ældrereform. Underforstået: For de ældres skyld. Jeg må bare sige, at resultatet er en kæmpemæssig skuffelse«, udtaler hun torsdag aften.  
 
Liste ikon   Forhandlingerne:Oppositions­politikere oplevede, at regeringen pludselig skiftede attitude under forhandlinger, da flertallet røg
Liste ikon   Læs også: Kom med på friplejehjemmet, der har inspireret regeringen
 
   
  Det bedste fra Politiken  
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
  Et døgn med Brian Mikkelsen: Måtte trække chefkortet, da to unge betjente forsøgte at stoppe ham fra at løbe ind i bygningen  
  Mange menneskers øjne var tirsdag rettet mod Børsen, der pludselig stod i flammer. Nogle fulgte med i medierne, andre tog ind til den gamle fondsbørs og så til, mens branden spredte sig. Men der var også en del, som tog affære.  
  Én af dem var direktøren for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen. Dansk Erhverv holder til dagligt til i Børsen, og grundet et større renovationsprojekt havde de et overblik over kunsten, der prydede de 400 år gamle lokaler. Det viste sig at være en stor fordel, da direktøren og hans medarbejdere løb ind og ud af den brændende bygning for at redde kulturskattene.  
  Læs, hvordan Brian Mikkelsen fandt ud af, at hans arbejdsplads og et stykke dansk kulturarv brændte, hvad han spiste i løbet af den travle dag, og hvor tunge de malerier, han bar ud, var.  
null
null
  Verdens bedste pressefoto er blevet kåret – og det er ét, der gør ondt  
  I går blev World Press Photo afgjort. Måske har du set det før?  
  Det blev taget den 17. oktober 2023 og er et billede på den krig, som nogle dage forinden brød ud mellem Hamas og Israel. Men mere konkret er det et billede af sorg. Det forestiller Saly, der nåede at blive fem år, før hun blev dræbt af et israelsk missil. Missilet slog ned i hendes hjem i Gaza, og tog også hendes mor og søster med i døden.  
  Den palæstinensiske fotograf Mohammed Salem fangede Salys moster sørge i et lighus med sit kamera, og for det har han fået den prestigefyldte pris. Politikens fotochef Peter Hove Olesen kalder billedet for »så smukt. Og så horribelt. Ikke nødvendigvis i den rækkefølge. Men det er virkelig begge dele«.  
  Men hvis du vil kigge mere end at læse, skal du se mod denne artikel, hvor vores fotochefer kommenterer samtlige vindere af World Press Photo, der har været gennem tiden. Fra 1955 til i dag.  
  Du lytter til Politiken  
null
null
  Du har sikkert hørt om hjælpeløse ældre danskere, der mister deres hårdt tjente opsparing, fordi de får en udenlandsk svindler i telefonen. De historier kendte Andreas Søndergaard Petersen til. Han er journalist på det uafhængige faktatjekmedie TjekDet og har i flere måneder afdækket investeringssvindel på nettet.  
  Men Andreas bliver selv overrasket, da han går undercover for at afsløre svindlernes metode og får en engelsktalende mand i røret. Manden kalder sig Mike Bo Hansen, har en meget fin titel og er fuld af betryggende ord, der næsten ender med at overbevise Andreas.  
  I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ kan du høre, hvordan Mike Bo Hansen og hans kumpaner ved hjælp af forfalskninger, manipulation og psykologisk indsigt forsøger at snyde Andreas til at sende sine sparekroner efter deres udspekulerede fupnummer. Lyt med her.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   I dag begynder videnskabsfestivalen Forskningens Døgn, som løber frem til 26. april. Forskningens Døgn finder sted hvert år i uge 17 med en lang række events og flere tusinde deltagere.
Liste ikon   I Indien indledes det nationale parlamentsvalg i dag. Da det er verdens største demokrati, så vil valget blive afviklet frem mod den 6. juni. Premierminister Narendra Modis hindu-nationalistiske parti er klar favorit til at vinde en tredje regeringsperiode.
Liste ikon   Og i musikkens verden skyder popstjernen Taylor Swift weekenden i gang med en udgivelse af albummet The Tortured Poets Department.
 
   
  Dagens tegning  
nullFoto: Mette Dreyer/POLITIKEN
nullFoto: Mette Dreyer/POLITIKEN
  Mellemøstdiplomati  
  Et europæisk forsøg på at overtale Benjamin Netanyahu til besindighed over for Iran ser ikke ud til at få den ønskede virkning.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Nu kommer der konkurrence på togstrækningen, der burde nedlægge alle flyafgange på samme rute
 
 
 
2 Direktør fik senfølger: »Jeg har sagt farvel til den gamle Karsten. Men jeg er kistelykkelig for den nye«
 
 
 
3 »Det er en skandale«: Natten til onsdag fik to danske ekspolitikere et brev fra FBI. Nu er de vrede
 
 
 
4 De lokale er bekymrede for effekten af ny Netflix-serie
 
 
 
5 »Her lugter helt vildt i hele kvarteret«: Elcykel kan have forårsaget voldsom tagbrand i København
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Centerchef for Dagtilbud, Skoler, Fritid og Idræt - Helsingør Kommune
 
Frist:­ 12/05/2024   Helsingør Kommune Læs mere
 
  Centerchef for Børn, Unge og Familier - Helsingør Kommune
 
Frist:­ 12/05/2024   Helsingør Kommune Læs mere
 
  Teamleder til inspektion af engrosforhandlere og private apoteker
 
Frist:­ 28/04/2024   Lægemiddelstyrelsen Læs mere
 
  Viceskoleleder til Trørødskolen
 
Frist:­ 09/05/2024   Rudersdal Kommune Læs mere
 
  Uddannelsesleder til læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole
 
Frist:­ 03/05/2024   Københavns Professionshøjskole Læs mere