Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
Unia News
Januari 2019
Meer dan 100 scholen gaan de strijd aan tegen racisme
Aanslag op Joods Museum was antisemitisch haatmisdrijf
Ja aan positieve acties, maar niet aan positieve discriminatie
Assistentiehonden welkom!
Verhuurder eist vast werk
Schrijf je in voor onze extra nieuwsbrieven
Meer dan 100 scholen gaan de strijd aan tegen racisme

‘We wilden anderen warm krijgen en tonen dat je op een heel eenvoudige manier racisme de pas kunt afsnijden,’ zo klonk het op de prijsuitreiking van de wedstrijd #GeefMe1Minuut.

Het engagement van de leerlingen was zo overweldigend, dat we volgend jaar een nieuwe editie organiseren! 

Aanslag op Joods Museum was antisemitisch haatmisdrijf

Unia besliste om burgerlijke partij te zijn in de assisenzaak over de schietpartij in het Joods Museum. De aanslag is voor Unia immers een haatmisdrijf tegen de Joodse gemeenschap. ‘De daders hadden hun slachtoffers niet willekeurig gekozen, ze hadden het gemunt op Joden, dat is voor ons duidelijk.’ 

Ja aan positieve acties, maar niet aan positieve discriminatie

Hoewel de begrippen vaak door elkaar worden gebruikt, is 'positieve actie' niet hetzelfde als 'positieve discriminatie'. Een bedrijf mag alleen voorrang geven aan sollicitanten uit bepaalde doelgroepen als ze dezelfde competenties, vaardigheden of diploma’s op tafel kunnen leggen en als het niet automatisch of onvoorwaardelijk gebeurt.

Assistentiehonden welkom!

De Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen en equal.brussels lanceerden met de steun van Unia een sensibiliseringscampagne. De doelstelling? De toegang bevorderen van assistentiehonden tot openbare ruimten en handelszaken.

Onderhandelde oplossingen
Verhuurder eist vast werk

Een verhuurder eist via chat onverbloemd dat kandidaat-huurders vast werk moeten hebben. Gelukkig kent de vrouw, die vluchtelingen helpt om een woning te vinden, de wetgeving. Zij vraagt hulp aan Unia. Wij hebben een gesprek met de eigenaar. Die stelt alsnog een woning te huur aan de familie.

Racistisch conflict heeft geen plaats op de schoolbus

Een busbegeleider van een schoolbus in Leuven krijgt tijdens haar werk voortdurend racistische opmerkingen van de chauffeur van de bus. Omdat haar verantwoordelijke niet ingrijpt, klopt ze ten einde raad aan bij Unia. Wij organiseren een bemiddelingsgesprek en vragen de werkgevers om maatregelen te nemen.

Geïnformeerd blijven?
Schrijf je in voor onze extra nieuwsbrieven
  • Vacatures: krijg nieuwe vacatures bij Unia rechtstreeks in je mailbox. 
    Schrijf je hier in.
  • Studiedagen en evenementen: ontvang een uitnodiging voor de evenementen van Unia (studiedag, presentatie van het jaarverslag of andere publicaties, ...)
    Schrijf je hier in.
Volg ons via Facebook, Twitter of LinkedIn
   
of heb je vragen?
© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum uitschrijven