Digitale geletterdheid in Kamerbrief van Dennis Wiersma
 
 
 

ECP Nieuwsflits 18-5-2022

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000012757231_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000012757231_zc_v84_1648118259693_header_(2).jpg

De data infrastructuur is van vitaal belang voor onze maatschappij en is continu in beweging. We zijn de afgelopen jaren meer en meer digitaal gaan (samen)werken en daarbij genereren, delen en slaan we data op. Het is dus van belang onze data infrastructuur goed in te richten en met het oog op onze digitale soevereiniteit. Digitale soevereiniteit gaat namelijk over de manier waarop data wordt opgeslagen, maar ook over de verwerking van gegevens en het hebben van controle op wie toegang heeft tot onze data. Digitale soevereiniteit zorgt ervoor dat het gebruik van data veilig is en veilig blijft, volgens nationale én Europese normen. Maar biedt ook nodige kansen voor innovatie, banen en het concurrentievermogen van Nederland.

In deze nieuwsflits leest u onder andere over de ECP Deelnemersspecial - Digitale Soevereiniteit, blikken we vooruit en terug op een aantal evenementen en leest u interessante nieuwsberichten van onze programma’s, coalities en partners.
Veel leesplezier gewenst!

Afbeelding Jaarfestival

ECP Deelnemersspecial – Digitale Soevereiniteit

Op maandag 20 juni van 14:30 – 18:00 uur organiseert ECP in samenwerking met TNO de deelnemersspecial 'Digitale Soevereiniteit' in congrescentrum New Babylon in Den Haag. Claire Stolwijk (Researcher & Consultant bij TNO Strategie Analysis and Policy) presenteert de nieuwste inzichten op het gebied van digitale soevereiniteit, waarna sprekers vanuit verschillende domeinen het thema samen met het publiek verder zullen onderzoeken. Aansluitend aan het inhoudelijke programma start om 17.00 uur de netwerkborrel. Aanmelden kan via dit aanmeldformulier

Digitale soevereiniteit is een thema dat ECP nauw aan het hart ligt, eerder organiseerde zij de terug te kijken bijeenkomsten Digitale autonomie; digido of digidon't en Soevereiniteit in tijden van ai.

Kamerbrief Masterplan basisvaardigheden voor het onderwijs

Vorige week stuurde Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma de Kamerbrief 'Masterplan basisvaardigheden voor het onderwijs' aan de Tweede Kamer. In deze Kamerbrief besteedde hij onder andere aandacht aan gelijke kansen voor iedere leerling wat betreft digitale geletterdheid.

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving ziet vanuit haar Monitor Digitale Geletterdheid primair onderwijs en voortgezet onderwijs dat twee derde van de docenten in het primair onderwijs en maar liefst 86% van de docenten in het voortgezet onderwijs de noodzaak om leerlingen (verder) digitaal geletterd te maken (zeer) groot vindt. Ondanks het ontbreken van een verplichting om dat te doen besteden de meeste leraren ook nu al aandacht aan digitale geletterdheid al is dit wel nog heel ad hoc. Meer weten over thema digitale geletterdheid? Kijk op onze website.

Afbeelding Deelnemersspecial Duurzaamheid

Veiliginternetten.nl lanceert ScamCheck 

Tijdens SIDN Inspire 2022, op 25 mei, lanceert Veiliginternetten.nl samen met ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org de Nederlandse versie van ScamAdviser: ‘ScamCheck’. Consumenten kunnen websites controleren, ondernemers kunnen beter aantonen dat hun website veilig is. Door deze tool in Nederland beschikbaar te maken zorgen we gezamenlijk voor een veiliger internet. Op 26 mei wordt de tool voor het eerst in gebruik genomen. Gedurende de zomer wordt ScamCheck verder toegespitst voor Nederlandse gebruikers en gaan wij actief op zoek naar nieuwe partners voor Scamcheck, mocht u hierin interesse hebben dan horen we dat graag. Vanaf de cybersecuritymaand (oktober) is ScamCheck aangevuld met Nederlandse bronnen. Meer weten? Kijk op veiliginternetten.nl.

Topsector ICT lanceert nieuwe website 

Topsector ICT - Team dutch digital delta identificeert, prioriteert en organiseert ICT-onderzoek en innovatie door publieke en private partijen bijeen te brengen met de focus op ICT-sleuteltechnologieën en maatschappelijke uitdagingen. Op de gloednieuwe website van Topsector ICT vindt de bezoeker gemakkelijk alle informatie, nieuws en events en we nodigen u van harte uit om eens te komen kijken.

#MNX22

Vorige week vond het #MNX22 plaats. Een event van Netwerk Mediawijsheid waarin je kennis over mediawijsheid ophaalt, partners uit het netwerk ontmoet en zelf ook bijdraagt aan een mediawijzere samenleving. Sprekers die met passie vertelden over hun visie op mediawijsheid, wetenschap die verbinding zocht met praktijk en leuke workshops waarin de deelnemer werd uitgedaagd een rol te spelen in het Samen Sociaal Online. Meer weten over dit evenement? Kijk op de website van Netwerk MediawijsheidWe kijken nu al uit naar de volgende MNX in 2023.

Aankomende events 

1 juni | Netwerksessie 'Crypto en NFT’s? Wat we jongeren moeten leren over digitaal geld en bezit'

Snel rijk worden of zelf digitale kunst maken: steeds meer jongeren zijn in de ban van cryptocurrency (digitaal geld) en NFT’s (digitaal bezit). Deze nieuwe wereld biedt talloze mogelijkheden, maar ook grote risico’s. Hoe kunnen we jongeren begeleiden in dit wilde westen van digitaal geld en bezit? Waar moeten we ze voor waarschuwen en wat willen we juist stimuleren? Daarover gaan we in gesprek tijdens de online netwerksessie op woensdag 1 juni 2022, om 09:50 uur. Aanmelden kan via de website van Netwerk Mediawijsheid

21 juni | 10de Werkconferentie Digivaardig in de zorg

Op 21 juni vindt de 10de werkconferentie van Digivaardig in de Zorg plaats in Driebergen. Met zoals altijd een stevig inhoudelijk programma u verder op weg helpt met de aanpak van digitale vaardigheden in uw zorgorganisatie. Na afloop een uitgebreide borrel die gelegenheid geeft tot bijpraten met nieuwe en oude bekenden. Meer info en aanmelden kan via de website van Digivaardig in de Zorg

28 juni | DBC Conferentie 

Op dinsdag 28 juni 2022 vindt de Blockchain Conferentie 2022 plaats. Tijdens de conferentie wordt u op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen rondom blockchain, komen in hoog tempo de succesverhalen van de Dutch Blockchain Coalition (DBC) en spreekt o.a. keynote spreker Simon Lelieveldt over Central Bank Digital Currencies (CBDC's). Daarnaast zijn er verschillende break-out sessies gericht op specifieke toepassingsgebieden. Hoe kan je bijvoorbeeld blockchain inzetten om klimaatclaims in waardeketens te garanderen of de dienstverlening van de overheid aan burgers te verbeteren? Ontmoet, verbind, praat en luister mee over deze en vele andere onderwerpen. Inschrijven kan via de website van de DBC.

Vacatures

Agenda