Bekijk deze e-mail online
 
  
» Aandacht voor continuïteit interne audits tijdens COVID-19-crisis
» Onderzoek SCCM: Organisaties ervaren toegevoegde waarde ISO 14001-certificatie
» NIEUW: Best practice circulair bouwen met Jan Snel
» Wat zijn de ervaringen met de ISO 14001 milieuprestatiemeting?
» Verslag Auditordagen ISO 14001 beschikbaar
» Nieuwe webinars in het najaar
» Jaarverslag 2019 laat groei aantal ISO 14001-certificaten zien
» EED

» Agenda webinars

» Nieuw op mijn.sccm
Aandacht voor continuïteit interne audits tijdens COVID-19-crisis
Het is van groot belang dat interne audits ook tijdens de COVID-19-crisis doorgang vinden. Aanpassingen in de planning en uitvoering van de interne audits moeten kunnen worden gemotiveerd. Dit geldt ook voor het eventueel remote uitvoeren van (onderdelen van) interne audits. Vaak zal het nodig zijn de interne audit op locatie uit te voeren.
» Lees meer in een notitie over dit onderwerp
Onderzoek SCCM: Organisaties ervaren toegevoegde waarde ISO 14001-certificatie
Uit onderzoek van SCCM uitgevoerd eind 2019 komt naar voren dat de waardering voor ISO 14001-certificatie (net als bij het onderzoek in 2013) op hoog niveau is. Dit blijkt onder andere uit het rapportcijfer dat wordt gegeven. Dit neemt niet weg dat ook veel suggesties zijn gedaan om de toegevoegde waarde nog verder te verhogen.
» Lees meer over de onderzoeksresultaten en de suggesties
NIEUW: Best practice circulair ondernemen bij Bouwbedrijf Jan Snel
Het tot stand brengen van een circulaire economie is een speerpunt in zowel nationaal als het EU-beleid. Bij veel ISO 14001-gecertificeerde organisaties zal dit onderwerp daarom ook bij de contextanalyse als ‘issue’ naar boven komen. Lees in onze nieuwste best practice over de praktijkervaring van modulair bouwbedrijf Jan Snel met circulair ondernemen en de relatie met ISO 14001.
» Download hier de best practice van Jan Snel
Wat zijn uw ervaringen met de ISO 14001 milieuprestatiemeting?
In het najaar van 2019 is de door SCCM ontwikkelde ‘milieuprestatiemeting’ geïntroduceerd. Door het beantwoorden van 24 vragen wordt de milieuprestatie in beeld gebracht en wordt inzichtelijk waar verbetering mogelijk is. Het instrument en de toelichting daarop is een record aantal keren gedownload. De verdere ontwikkeling van het instrument is afhankelijk van de ervaringen met het instrument. Graag horen wij of en waarom u de milieuprestatiemeting wel of niet heeft gebruikt, wat uw ervaring is en welke suggesties voor verbetering u heeft.
» Vul de Milieuprestatiemeting in en laat ons weten wat uw ervaring is met de milieuprestatiemeting
Verslag auditordagen ISO 14001
In januari zijn tijdens de vijf auditordagen in het kader van ISO 14001 in totaal 152 auditoren bij elkaar gekomen. Het hoofdonderwerp van de dagen was de kwaliteit van monitoring en betrouwbaarheid van data. Een onderwerp wat in de ISO 14001:2015 meer aandacht krijgt dan in het verleden het geval was. Bent u benieuwd welke cases de auditoren met elkaar hebben besproken en hoe je met dit onderwerp en andere onderwerpen om zou kunnen aan? In het verslag van de auditordagen zijn de cases met antwoorden uitgewerkt.
» Download het verslag hier of zoek de cases op onderwerp terug in onze database
In het najaar organiseert SCCM weer twee gratis webinars: In mei heeft SCCM twee webinars georganiseerd over fysieke belasting op het werk en medewerkersbetrokkenheid bij gezond en veilig werken. Beide webinars zijn zeer goed bekeken. U kunt opnames hier bekijken.
Jaarverslag 2019 laat groei aantal ISO 14001-certificaten zien
In 2019 is het aantal ISO 14001-certificatie gegroeid. De toename van het aantal certificaten is het grootst in de bouw. Verder is te zien dat de overgang van OHSAS 18001 naar ISO 45001 goed op gang komt, maar dat een substantieel aantal organisaties de overstap nog moet maken. Dat laat het jaarverslag van SCCM over 2019 zien.
» Lees meer ontwikkelingen in de samenvatting van het jaarverslag
EED
Recent heeft SCCM gecontroleerd of er nog een vervolg komt op de MJA3 die eind van dit jaar zal aflopen. Nadat er geruchten waren over een vervolg, hebben we dit proberen uit te zoeken. Er is niets concreet over een vervolg. Dit betekent dat met het aflopen van de MJA3, bedrijven die EED-plichtig zijn, moeten gaan voldoen aan de eisen van de EED.
» Lees hier over goedgekeurde alternatieven voor de energieaudit

Webinar agenda

Dit najaar organiseert SCCM weer interessante webinars. Kijk hier voor meer info.


Webinar Normen in de ISO 14000-serie


Webinar Levenscyclusperspectief

Ga naar de agenda

Nieuw op mijn.sccm


Arbowet
Bekijk het volledige overzicht

Kettingstraat 2, 2511 AN Den Haag - Postbus 13507, 2501 EM Den Haag
070 362 39 81 - info@sccm.nl

Afmelden - Wijzig uw gegevens - Contact