Het aantal klachten over de bouwsector is in vier jaar tijd verdubbeld, leren cijfers van de economische inspectie. Meer dan eens gaat het om een malafide bedrijf dat zijn afspraken niet nakomt. Hoe kan je controleren of het bouwbedrijf waarmee je wil samenwerken betrouwbaar is? In het nieuws: Cijfers van de economische inspectie tonen aan dat het aantal bouwklachten tussen 2019 en 2023 is gestegen van 166 naar 333. - Niko Demeester, CEO van de sectorfederatie Embuild, benadrukt dat de overgrote meerderheid van alle bouwbedrijven wel volgens de regels werkt. “99 procent van de bouw- en renovatieprojecten leidt niet tot klachten, maar voor de consument die wel gedupeerd wordt, is het natuurlijk een drama”, klinkt het.
- De federatie vraagt daarom dat strenger wordt opgetreden tegen malafide aannemers en installateurs door het beroepsverbod uit te breiden en sneller uit te spreken. Nu kan een rechter zo’n beroepsverbod pas opleggen nadat hij het faillissement heeft uitgesproken. “We moeten de enkele malafide ondernemers sneller weren uit de bouw- en installatiesector. We moeten immers vermijden dat zij nog nieuwe slachtoffers kunnen maken”, aldus Demeester.
Duiding: Gelukkig kan je zelf ook onderzoeken of een bouwbedrijf betrouwbaar. Er bestaan voldoende tools om de geschikte persoon voor jouw bouw- of renovatieproject te vinden. Google Via de zoekmachine van Alphabet kan je al heel wat info vinden over een aannemer. Velen hebben bijvoorbeeld een site waarop ze meer details delen over hun activiteiten. Voorts kan je via Google soms te weten komen of een aannemer betrouwbaar is. Denk bijvoorbeeld aan recensies. Vergis je niet, de kans bestaat dat je niets van info vindt. Dat is voornamelijk het geval bij kleine zelfstandigen. Sociale media Het is doorgaans ook een goed idee om sociale media te controleren. Veel aannemers hebben bijvoorbeeld een Facebook-pagina. Daarop kan je onder meer reacties vinden van mensen die al hebben samengewerkt met de aannemer. - Opgelet: Iedereen beheert zijn eigen Facebook-pagina. Hou er dus rekening mee dat een zelfstandige negatieve reacties kan verwijderen, zodat enkel maar de positieve overblijven.
Kruispuntbank van Ondernemingen De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een databank van de FOD Economie waarin alle basisgegevens van ondernemingen en hun vestigingseenheden verzameld zijn. - Je kunt zo onder meer nagaan of de professional met wie je samenwerkt effectief actief is in de bouwsector.
Andere tools De overheid en verscheidene andere organisaties hebben de voorbije jaren meerdere tools gelanceerd die je helpen om de betrouwbaarheid van een aannemer te controleren. - De federale overheidsdienst Justitie heeft onlangs het onlineplatform JustBan. Via die tool kan je opzoeken of een ondernemer een bestuursverbod heeft gekregen, bijvoorbeeld na een frauduleus faillissement. Het centraal register moet verhinderen dat malafide aannemers en andere ondernemers nieuwe slachtoffers kunnen maken.
- Om JustBan te gebruiken, hoef je je enkel in te loggen met jouw eID of via Itsme.
- De beroepsorganisatie Bouwunie biedt dan weer een tool genaamd Vind Uw Aannemer aan. Via die databank kan je op basis van trefwoorden een lid van de organisatie vinden. De Bouwunie deelt via die weg ook enkele tips over hoe je een goede aannemer kunt herkennen.
- Via de website Build Your Home kan je op zoek naar een geschikte vakman die aangesloten is bij Embuild, het vroegere Confederatie Bouw. Bouwbedrijven met fiscale of sociale schulden worden niet opgenomen in die database.
- Construction Quality is een tweede tool van Embuild (in samenwerking met enkele partners). Het betreft een lijst van aannemers die een onafhankelijk kwaliteitslabel hebben gekregen.
- Indien je wilt weten of een aannemer schulden heeft, kan je Checkinhoudingsplicht.be bezoeken.
- Je hoeft enkel maar het ondernemersnummer ingeven van de zelfstandige over wie je info wenst te verkrijgen. Eenmaal je dat hebt gedaan, krijg je voor zowel de fiscale als de sociale schulden een groen of een rood scherm te zien. Vanzelfsprekend is groen positief, en rood negatief.
Ook dit nog: Sommige tools brengen je in contact met betrouwbare vakmensen. - Jaimy van de grootbank Belfius is daar één van. Die app (of website) brengt je in contact met tal van vakmensen. Je dient eerst een vragenlijst in te vullen. Op basis van jouw antwoorden, schuift Jaimy de geschikte professional naar voren. Op de site beweert de staatsbank dat de beroepsmensen zijn geselecteerd op basis van hun kwaliteit en betrouwbaarheid.
- Trustup is een gelijkaardig platform. Via die tool kan je op basis van een kernwoord een lijst raadplegen van mensen die gekwalificeerd zijn om de vereiste job uit te voeren. Je kunt meteen ook een offerte aanvragen.
Extra: Er wordt gewerkt aan een centraal aanspreekpunt voor bouwgeschillen. - Vandaag kan je al de hulp inroepen van de Verzoeningscommissie Bouw of de Consumentenombudsdienst, afhankelijk van het probleem. Om het bemiddelingsproces vlotter te laten verlopen, komt er vanaf 2026 een centraal aanspreekpunt.
- Mensen die niet meteen een bouwbedrijf of aannemer voor de rechter willen slepen, kunnen via de ombudsdienst proberen om tot een overeenkomst te komen met de tegenpartij.
|