Disruption logo
Søndag 26. januar
 

God søndag, og tak fordi du læser med

Danmarks tech-ambassadør Casper Klynge er blevet headhuntet af it-giganten Microsoft, men er det et problem? Det  – og meget andet – kan du læse i dagens nyhedsbrev, hvor vi også kan berette om et trist farvel til den verdensberømte disruption-guru Clayton Christensen. 

Microsoft headhunter dansk rockstjerne-diplomat, og det åbner for et helt nyt dilemma

Skrevet af
Jacob Ø. Wittorff
Journalist

Med sin skarpe påklædning, sine skægstubbe og californiske charme er den danske tech-ambassadør Casper Klynge ikke nogen helt almindelig ambassadør.

Han minder snarere om en tech-iværksætter, en skuespiller eller en musiker end et medlem af den danske Udenrigstjeneste.

Det er ikke min beskrivelse. Nej, det er omtrent sådan, at Microsofts juridiske topchef Brad Smith oplevede den danske tech-ambassadør, da han mødte ham for første gang i februar 2018.

I sin bog Tools and Weapons fra 2019, hvor selveste Bill Gates har skrevet forordet, har Brad Smith dedikeret et helt kapitel til såkaldt ”digitalt diplomati,” og det er her, at han i rosende vendinger omtaler Casper Klynge og den danske diplomatiske indsats på teknologiområdet.

Med det in mente kommer det næppe som den helt store overraskelse, at netop Microsoft for nylig kunne meddelte, at selskabet har ansat Casper Klynge som ny lobbyist i Bruxelles.

Her kommer han til at arbejde med direkte reference til netop Brad Smith, som han så sent som i november holdt et oplæg med i forbindelse med VL's Årstemamøde, som blev afholdt hos Microsoft Danmark.

Microsoft er det gode eksempel
Casper Klynge har også selv flere gange fremhævet Microsoft som det gode eksempel på en virksomhed, der har haft et oprigtigt ønske om at samarbejde med stater.

Dermed adskiller Microsoft ifølge Casper Klynge sig markant fra en række af de andre it-giganter, der ifølge ham har mødt det danske initiativ med både arrogance og et manglende ønske om at tage samfundsansvar.

"Du har stadigvæk en gruppe af virksomheder - og det kan jeg sige med oplevelser på egen krop - som forsøger at tilsidesætte ethvert samfundsansvar. Og som overhovedet ikke vil anerkende, at de spiller en rolle i forhold til påvirkningskampagner, påvirkning af valg og underminering af menneskerettigheder i skrøbelige landet rundt om i verden, " sagde han for få måneder siden til Computerworld.

I et artikel i New York Times i efteråret, hvor Brad Smith også medvirker, kalder Casper Klynge Microsofts samarbejde med regeringer rundt om i verden for ”in a league of its own:”

”Der er naturligvis egeninteresse involveret. Men Microsoft samarbejder aktivt med regeringer om vigtige emner i et større omfang end nogen af de andre store tech-virksomheder,” sagde han til New York Times.

Netop fordi Microsoft prioriterer samarbejdet med regeringer over hele verden højt, giver det også god mening for Microsoft at hyre Casper Klynge, der er en erfaren diplomat med en frisk forståelse for den internationale teknologiverden, og som nu må formodes at skulle lægge arm med sin landsmand Margrethe Vestager.

I skrivende stund er det endnu uvist om jobbet som tech-ambassadør skal genbesættes, og Computerworld har spurgt Udenrigsministeriet, hvad fremtiden byder for posten. Her lyder svaret blot, at tech-dagsordenen også fremover vil være relevant.

Men når Udenrigsministeriet i disse dage overvejer stillingens fremtid, bør Casper Klynges afgang give adledning til nogle overvejelser.

For Microsofts headhunting viser, at det er en post, som kan afføde lukrative jobtilbud fra de magtfulde og velhavende virksomheder, som det er ambassadørens fornemste opgave er at lægge arm med.

Ikke en enestående situation
En problemstilling som hverken er ny eller enestående, når den internationale tech-verden og det politiske liv clasher.

Det skabte allerede stor debat, da Facebook hyrede den tidligere engelske vicepremiereminister og formand for Liberaldemokraterne, Nick Clegg, som chef for selskabets globale lobbyvirksomhed, og ifølge mediet Huffington Post viste en optælling i 2018, at alene i Storbritannien havde 17 tidligere politikere og politiske rådgivere taget i mod jobtilbud fra tech-giganter som eksempelvis Facebook, Google eller Uber.

I erhvervslivet løser man ofte den slags problemstillinger med konkurrenceklausuler, mens man hos eksempelvis EU-Kommisærerne har en karensperiode på to år, hvor de ikke kan tage job med potentielle interessekonflikter. Noget som vi ikke har samme tradition for i det politiske system herhjemme.

Prekær situation
Men tech-ambassadørens parløb med Brad Smith i sin position som embedsmand, og den efterfølgende ansættelse hos Microsoft sætter dog ligeledes både Udenrigsministeriet og ambassadøren i en prekær position.

For det første mister Udenrigsministeriet en nøglemedarbejder med dyb indsigt i et nyt diplomatisk område, som i fremtiden i stedet skal repræsentere den diplomatiske modpart.

Samtidig sætter ambassadøren sig i en position, hvor folk kan beskylde ham for at have haft habilitetsproblemer. For folk kan jo med rette spekulere i hvornår dialogen om det nye job reelt begyndte, og om offentligheden være sikre på, at det ikke har påvirket de drøftelser, som ambassadøren har ført med Microsoft?

Det ville vi naturligvis gerne have talt med Casper Klynge om i et interview, men han oplyser til Computerworld, at Udenrigsministeriet har pålagt ham ikke at udtale sig til pressen i den resterende tid af sin embedsperiode.

I den forbindelse er det også vigtigt at understrege, at Casper Klynge da øjensynligt også har leveret et fortrinligt og reelt stykke arbejde i Danmarks tjeneste på et for den diplomatiske verden hidtil ukendt territorium, og der er ingen grund til at tro, at han har overskredet nogen habilitetsmæssige grænser.

Men alene det at nogle kan rejse mistanken om et habilitetsproblem, er i sig selv problematisk.

Hvordan Udenrigsministeriet vil håndtere den problemstilling i forbindelse med ansættelsen af en eventuel ny ambassadør er uvis. Men det står klart, at tech-giganternes oprustning på lobbyfronten stiller den danske stat og Udenrigsministeriet over for nogle særlige udfordringer.

 
Mere om den digitale transformation - fik du læst dette?

Fremtiden for posten som tech-ambassadør er endnu uvis efter Casper Klynges afgang: "Tech-dagsordenen vil også fremover være relevant"

 

Det er endnu uvist, hvem der kommer til at afløse Casper Klynge som tech-ambassadør - eller om jobbet i det hele taget bliver genbesat.

Læs artiklen her

Computerworld besøger Casper Klynge i San Francisco: "Du har stadigvæk en gruppe af virksomheder, som forsøger at tilsidesætte ethvert samfundsansvar"

Interview: Casper Klynge er verdens første techambassadør. Med kontorer i Palo Alto, Kina og København har han i to år drevet “technological diplomacy”. Tech-firmaerne er blevet bedre til at lytte - og dem der ikke gør, kommer til at mærke det kommercielt, fortæller den erfarne diplomat Computerworld i et stort interview.

Læs artiklen her

Pandora opretter nyt 'digitalt powerhouse' i København: Sådan skal den danske smykkegigant ansætte 80 specialister i 2020

 

Interview: Den danske smykkegigant opretter en digital innovationsenhed i København til april. Selskabet skal finde 80 specialister i 2020. Sådan vil top-CIO Peter Cabello Holmberg gribe opgaven an. "Der skal eksekveres hurtigst muligt. Der skal sidde en solid kerne allerede fra april måned. Vi bruger alle kanaler for at finde dem," lyder det.

Læs artiklen her

Her er Kim Fournais digitale vinderstrategi for Saxo Bank

 

Reportage, Digital Vækst 2020: Saxo Bank-stifter- og topchef Kim Fournais var i gavehumør til stor konference på Børsen i København. På under en time serverede han et unikt indblik i Saxo Banks digitale succesopskrift. "Software er faktisk en af de eneste steder, hvor man kan blive ved med at sælge den samme ting uden at komme i fængsel. Det er smart," lød det.

Læs artiklen her

Digitaliseringen buldrer afsted i Norden ... men hver fjerde virksomhed er ved at blive hægtet af

 

En helt ny undersøgelse dokumenterer, at digitaliseringen har virkelig godt fat i Norden. Hver femte virksomhed ser sig selv som 'digitale disruptere', men der er også en stor gruppe virksomheder, som er ved at blive sejlet helt agterud.

Læs artiklen her

Danske kommuner er nu klar til at tage disse seks teknologier i brug

Hvilke teknologier er klar til brug i de danske kommuner, og hvor bør de danske kommuner slå koldt vand i blodet? Det kommer KL og Kombit med et bud på i en ny undersøgelse.

Læs artiklen her

 
Værd at læse på nettet

Få historien om Jeff Bezos forvandling fra nørdet iværksætter til tabloid-konge

Det er netop kommet frem, at Amazon-stifteren Jeff Bezos muligvis er blevet hacket af den saudi arabiske regering, som kan have videreformidlet stærkt personlige oplysninger til tabloidmediet National Enquirer. New York Times beskriver i end artikel Bezos udvikling fra sky milliardær til ombejlet kendis.

Læs hele portrættet her

Ubers nye topchef kæmper for at finde succesopskriften

Siden børsnoteringen i foråret har Uber mistet mere end 190 milliarder kroner i værdi. Men selskabet topchef Dara Khosrowshahi, der tiltrådte i 2017, kæmper stadigvæk med at finde en vej til at skabe en profitabel forretning. Det amerikanske medie The Information gør status for Uber-chefens regeringsperiode.

Læs hele artiklen her

Natten mellem torsdag og fredag døde den verdensberømte amerikanske professor Clayton Christensen, der opfandt disruption-begrebet. Et begreb som han selv mente blev misbrugt og misforstået af mange.

Clayton Christensen blev 67 år gammel, og hans tanker tjente som inspiration for folk som blandt andet Intels Andy Grove, Apples Steve Jobs og Netflix’ Reed Hastings

Det var alt for i dag. Tak fordi du læste med, og stay tuned indtil næste nyhedsbrev er klar igen om 14 dage.

 
Læs med igen om 14 dage
når det næste nyhedsbrev udkommer

Nyhedsbrevet er sendt til

newsletter@newslettercollector.com

Afmeld nyhedsbrevet

Har en ven sendt dig Digital Disrupt?
FÃ¥ dit eget eksemplar helt gratis!

Tilmeld dig her

Har du en ide til det vi laver eller bare en kommentar?
Send os en mail, vi læser dem alle sammen!

j.wittorff@cw.dk

Computerworld Digital Disrupt udsendes
hver 14. dag og udgives af Computerworld

- Vi skriver til folk, der arbejder med teknologi og forretning

Udgiver (c) Computerworld A/S - Hørkær 18, 2730 Herlev