95 keer meer. Met 49,5% van de stemmen haalde Erdogan in de eerste ronde van de Turkse presidentsverkiezingen 5% meer dan zijn opponent Kiliçdaroglu.
Deze laatste moet nu kiezers losweken bij Ogan, die 5% in de eerste ronde haalde en een dissident is van de nationalistische MHP-partij, een bondgenoot van Erdoğan.
Op de Turkse openbare omroep moet Kiliçdaroglu niet rekenen. In de aanloop naar zondag kreeg hij exact 32 minuten zendtijd. Erdoğan? 48 uur of 95 keer meer.
Op Belgische Turken kan Kiliçdaroglu evenmin rekenen. In ons land kreeg Erdoğan 72,3% van de stemmen, meer dan in eender welk ander EU-land. (Turkish Minute)
Recessiebestendige EU. De Europese Commissie past haar groeiprognose voor 2023 naar boven toe van 0,7% naar 1%.
Vooral de zuidelijke landen (Griekenland, Portugal, Spanje, Italië, allemaal boven het EU-groeigemiddelde van 1,1%), doen het goed, met ook België op 1,2%. Duitsland staat bijna op stilstand (+0,2%).
De kerninflatie in de EU blijft hardnekkig, met een gemiddelde van 6,1%. (EC).
De comeback van de schurk. De rehabilitatie van Bashar al-Assad is grotesk, maar zinvol voor cynische Arabische regeringen. De Syrische dictator is uitgenodigd voor de top van de Arabische Liga deze week in Saoedi-Arabië en voor de COP28 klimaattop in Dubai.
De démarche maakt deel uit van een poging van regionale machten om Damascus minder afhankelijk te maken van Iran, Syrische vluchtelingen aan te moedigen naar huis te gaan, door de staat gesponsorde drugsbendes aan te pakken en geld te verdienen aan de wederopbouw van een vernietigd land.
Meer dan 300.000 burgers zijn omgekomen sinds Assad tijdens de Arabische lente-opstand van 2011 zijn wapens op zijn eigen volk richtte, terwijl 14 miljoen mensen hun huizen zijn ontvlucht. (The Guardian)
Vandaag krijgen we cijfers uit China: de industriële productie en de detailhandelsverkopen.
In Europa staat onder andere de economische groei in het eerste kwartaal op de rol en de Duitse ZEW index.
In de VS zal er vooral aandacht zijn voor de detailhandelsverkopen en de industriële productie.
Bedrijfsresultaten zijn er van o.a. Bouygues, Greggs, Home Depot, Imperial Brands, Singapore Airlines en Vodafone.
In eigen land opent KBC de boeken.
De Wereld Vandaag
In Brussel 🇧🇪 is er een Ecofin Raad van EU-ministers van Financiën.
In Parijs 🇫🇷 komen ministers uit 16 pro-nucleaire Europese staten samen, met als doel de uitbreiding van kernenergie te coördineren. Ook België tekent present.
Emmanuel Macron opent de 4de Top van de Raad van Europa in het IJslandse Reykjavik 🇮🇸. 46 landen nemen deel.
In de VS start een hoorzitting van de Senaatscommissie voor kredieten over de betrekkingen tussen de VS 🇺🇸 en China 🇨🇳.
Vanavond wordt op de Croisette de 76e editie van het Filmfestival van Cannes geopend.
In de Champions League ⚽ wordt de terugwedstrijd van de eerste halve finale gespeeld tussen Inter en AC Milaan. Inter won de heenwedstrijd met 2/0.
Vakantiegangers zullen binnen 10 jaar in minder dan 2 uur van Londen naar Sydney kunnen vliegen door via de ruimte te reizen.
Momenteel kosten suborbitale vluchten, zoals die worden aangeboden door Virgin Galactic 👇 en Blue Origin, meer dan 400.000 euro per stoel.
Deskundigen van de Civil Aviation Authority (CAA) denken dat ze niet langer voorbehouden zullen zijn aan de superrijken, maar een intercontinentale reisoptie zullen worden "die voor iedereen toegankelijk is". (TimesOnline)
De Renaissance tournee van Beyoncé, die zondag in Brussel was, zal naar verwachting een recordbedrag van 2 miljard euro opbrengen met de kaartverkoop van de 57 shows.
De kosten zijn ook niet min. Grote tourneeshows hebben meestal twee sets van alles, samen met twee technische teams bestaande uit tientallen geluidstechnici, lichttechnici en pyrotechnische specialisten.
Terwijl het ene team na een show het podium afbreekt, bouwt de andere groep de set al op in de volgende locatie. (TimesOnline)
Japan telt nog 14,35 miljoen kinderen dan 14 jaar of jonger. Dat zijn er 300.000 minder dan vorig jaar en het laagste aantal in de 42 opeenvolgende jaren van daling van de kinderbevolking.
Op dit moment maken kinderen onder de 14 jaar slechts 11,5 procent uit van de Japanse bevolking, het laagste cijfer sinds gegevens voor het eerst beschikbaar waren.
Dat is ook het laagste percentage van alle 36 landen in de wereld met meer dan 40 miljoen inwoners, met Zuid-Korea (11,6 procent) en Italië (12,4 procent) slechts een fractie daarboven. (Nikkei Asia)
5. De comeback van Griekenland: van paria in de eurozone tot mirakelmaker
De Griekse economie heeft na de coronapandemie een sterk herstel opgetekend, met een groei van het bruto binnenlands product met 8,4 procent in 2021 en 5,9 procent vorig jaar. Ter vergelijking: in de eurozone bedroeg de groei in 2022 slechts 3,5 procent.
Het werkloosheidspercentage bedroeg in maart 2023 nog 10,9 procent, een van de hoogste percentages in Europa, maar dat is wel een halvering met tien jaar geleden, toen dat cijfer uitkwam op 22 procent.
Meer bepaald blijkt uit cijfers van Eurostat dat Griekenland in 2022 een primair begrotingsoverschot heeft van 0,1 procent.
Het aantal onrendabele leningen op de balansen van banken is gedaald van meer dan 50 procent in 2016 tot ongeveer 7 procent.
Het aantal buitenlandse investeringen is toegenomen: ze stegen vorig jaar met 50 procent en bereikten hun hoogste niveau sinds de start van de metingen in 2002.
Ook het toerisme, dat goed is voor 20 procent van het bbp, doet het beter. 30 miljoen mensen bezochten Griekenland in 2022. Daarmee heeft de sector 97 procent van zijn pre-pandemische niveau bereikt.
6. Lang vergeten Rembrandt-portretten worden geveild
Twee "uitzonderlijk zeldzame" portretten van Rembrandt, onbekend bij kunstwetenschappers en nooit openbaar tentoongesteld, zijn na 200 jaar opgedoken in de particuliere kunstcollectie van een Britse familie.
De acht centimeter hoge portretten worden op 6 juli geveild bij Christie's Londen, nadat ze in New York en Amsterdam zijn tentoongesteld, met een geschatte waarde van 6 à 9 miljoen euro voor het paar. (ArtNet)
Ik hoop dat u genoten hebt van deze nieuwsbrief, die mogelijk gemaakt wordt door de steun van onze abonnees. Wil u net als hen ook genieten van alle voordelen van Business AM? Ontdek onze lanceringsactie!
Dominique Dewitte
Hoofdredacteur Business AM
Dominique Dewitte is editor-in-chief en foreign correspondent bij Business AM - Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.