Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.212 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

Days
Hours
Minutes
Seconds

95 dagen voor de verkiezingen hint de Amerikaanse president Donald Trump in een tweet op een uitstel ervan. Hij is de allereerste Amerikaanse president in de geschiedenis die zulk antidemocratisch voorstel lanceert.

Dat hoeft niet te verbazen, want onmiddellijk na de verkiezingen van 2016 strooide hij met veel bravoure en zonder enig bewijs verhalen rond als zouden 'drie tot vijf miljoen illegalen' onrechtmatig voor Hillary Clinton hebben gestemd. Hij werd zo de eerste president in de geschiedenis die de legitimiteit in twijfel trok van verkiezingen die hij zelf had gewonnen.

Maar uit tientallen studies van zowel progressieve als conservatieve instellingen blijkt dat verkiezingsfraude in de VS uiterst zelden voorkomt. 

De zeer uitgebreide News21-database (Carnegie-Knight Foundation), die verkiezingsfraude in kaart brengt, telde tussen de jaren 2000 en 2016 exact 10 gevallen van 'voter impersonation' of van kiezers die zich voordeden als iemand anders. Dat op een totaal van 146 miljoen geregistreerde kiezers. 

Niet de president, maar enkel het Amerikaanse Congres kan beslissen de verkiezingen uit te stellen. Zelfs als het Congres - en die kans is zero - Trumps spel meespeelt, zou het hem maar weinig helpen. 

In het 20ste amendement van de Amerikaanse Grondwet staat wel duidelijk dat 'de ambtstermijn van de president en de vicepresident eindigt op 20 januari om 12 uur 's middags'.

Ook op het Hooggerechsthof hoeft Trump niet te rekenen om 'een noodsituatie' uit te roepen. Dat zou enkel kunnen 'in geval van oorlog of een buitenlandse invasie'. Maar zelfs in 1864 (Amerikaanse Burgeroorlog) en 1944 (W.O. II) gingen de verkiezingen gewoon door.

Bonus: Moeten beleggers zich schrap zetten voor chaos vanaf november?

3. Grafiek du Jour

Wie maandagochtend 100.000 aandelen Kodak verkocht, kreeg in ruil daarvoor 210.000 dollar uitbetaald. Woensdagochtend hadden diezelfde aandelen een waarde van 5,3 miljoen dollar.

De koersstijging is het gevolg van een aankondiging die president Donald Trump dinsdag deed. Kodak krijgt namelijk een lening van 765 miljoen dollar van de overheid om ingrediënten voor geneesmiddelen te gaan produceren.

Maar ondertussen is een megaschandaal in de maak. Want de dag voor Trump de aankondiging deed, werden op de beurs 1,6 miljoen aandelen Kodak verhandeld, tegen gemiddeld 70- tot 80.000 per dag in de dagen daarvoor.

Probleem is dat het aandeel Kodak al fors begon te stijgen vooraleer Trump die aankondiging deed. Maandag ging het al 22 procent hoger, terwijl er ogenschijnlijk niets te melden viel.

Voorkennis in het kwadraat? Megaschandaal in de maak bij Kodak

4. On the Agenda

  • Na de desastreuze cijfers gisteren met betrekking tot het bbp van de Verenigde Staten in het tweede kwartaal (-32,9%) en de nieuwe werkloosheidsaanvragen vorige week (+1,4 miljoen), krijgen we vandaag inzicht in de Amerikaanse consumentenuitgaven.
  • De Wereldhandelsorganisatie (WTO) benoemt vandaag een interim-opvolger voor haar directeur-generaal, Roberto Azevêdo. Maar omdat de VS de Europese kandidaat niet steunen en China de Amerikaanse kandidaat weigert, dreigt een impasse die vooral Donald Trump zal helpen om de organisatie verder te ontmantelen.
  • Vandaag gaat in Afghanistan een wapenstilstand in tussen de Taliban en de regering. Het derde staakt-het-vuren in een nu 19 jaar durende oorlog moet het mogelijk maken dat volgende week vredesonderhandelingen worden aangevat. Het vorige staakt-het-vuren hield exact 3 dagen stand.
  • In Frankrijk zal de temperatuur vandaag in verschillende regio's de 40 graden Celsius overstijgen. De hitte valt samen met een van de drukste weekends op de autosnelwegen. Vakantiegangers wordt aangeraden de wegen te vermijden tussen 10 uur 's ochtends en 23 uur 's avonds.

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

Evolutie bevestigde gevallen en overlijdens in België

Evolutie wereldwijd (Johns Hopkins University)

7. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

8. Cover du Jour

The Economist: 'Google's midlifecrisis'

'Alles lijkt Google voor de wind te gaan. Dagelijks verwerkt de zoekmachine 6 miljard zoekopdrachten, ontvangt YouTube 49 jaar aan video-uploads en verwerkt Gmail ongeveer 100 miljard e-mails.

Dankzij zijn dominantie in online reclame (90% van alle zoekgerelateerde advertenties), maakte het moederbedrijf van Google, Alphabet, vorig jaar 34 miljard dollar winst.

Naast zijn kernactiviteiten is het een wereldleider op het gebied van artificiële intelligentie, quantumcomputing en zelfrijdende auto's.

Maar tekenen van veroudering worden zichtbaar: een veranderende cultuur en een steeds ondoorzichtiger relatie met de overheid.

Dit brengt een probleem met zich mee dat zo oud is als het bedrijfsleven zelf. Hoe houden bedrijven de creativiteit en wendbaarheid in stand die hen groot hebben gemaakt? Zelfs als ze een cultuur en managementmachine smeden die gebouwd is om lang mee te gaan?'

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België