Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.181 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Need to know

Days
Hours
Minutes
Seconds

90 dagen voor de verkiezingen houdt Joe Biden (77) het land in spanning omtrent de keuze van zijn running mate. We weten voorlopig enkel dat de kandidaat uit een select groepje van 10 vrouwen zal komen.

Kandidaten die hun huiswerk hebben gemaakt, weten dat 14 van de 45 vicepresidenten uiteindelijk de hoofdprijs behaalden: acht omdat hun baas stierf of ontslag nam, zes omdat ze de presidentsverkiezingen wonnen. Biden zou zelfs de zevende kunnen worden. De kansen liggen dus ruwweg rond de één op drie.

Hoewel het vicepresidentschap een onbetekenende job is -  door John Garner, die vicepresident was onder Franklin Roosevelt, omschreven als een functie 'not worth a bucket of warm piss’ - zouden eerst Al Gore en daarna Dick Cheney het ambt naar een hoger niveau tillen.

Cheney's status werd vaak vergeleken met die van een premier en critici houden vol dat het wel degelijk hij en niet president Bush was die op 11 september 2001 beval vlucht 93 van United Airlines neer te halen, terwijl zijn baas in een kleuterklasje in Florida een stukje voorlas uit The Pet Goat.

Bidens keuze is van groot belang voor de natie. Hoewel meer kiezers in een recente peiling zeggen 'enigszins vertrouwen' te hebben in zijn mentale en fysieke uithoudingsvermogen, blijven er bij een deel van het electoraat zorgen over zijn leeftijd en de kans dat hij slechts één termijn dient als president.

2. Grafiek du Jour

Xavier Counasse, een journalist van de Franstalige krant Le Soir, vergelijkt op Twitter de eerste coronagolf die ons land trof met de tweede:

'Op 13 maart waren 24 bedden bezet op intensieve zorgen. 22 dagen later waren er dat 1.245. (rode lijn)

Op 13 juli waren 23 bedden bezet op intensieve zorgen. 22 dagen later (3 augustus) zijn er dat 54. (grijze lijn)

Toch een gans ander verhaal.'

3. On the Agenda

  • De Braziliaanse centrale bank zal haar belangrijkste rentevoet vandaag verlagen tot 2%. Nooit eerder stond de rente in het land zo laag. Het land heeft zijn besparingspolitiek moeten opgeven ten gunste van stimulusmaatregelen voor bedrijven en een maandelijkse betaling van 100 euro aan meer dan 60 miljoen Brazilianen.
  • Sri Lanka trekt vandaag naar de stembus. Dat de SLPP van de broers Rajapaksa die verkiezingen zal winnen, staat vast. De Rajapaksa's zijn populair onder Sinhalese Boeddhisten, goed voor 70% van de 21 miljoen inwoners op het eiland. Vraag is of de partij zich van 2/3 van de parlementszetels kan verzekeren om de Grondwet te kunnen wijzigen. 
  • Het Zuid-Koreaanse Samsung presenteert vandaag een reeks nieuwe toestellen, waaronder de Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra. Er worden nog vier andere producten voorgesteld, waaronder de Galaxy Z Fold 2 met een plooibaar scherm.
  • Vrijdag doet een speciaal tribunaal van de VN uitspraak in de rechtszaak van de moord in 2005 op voormalig Libanees premier Rafik Hariri. Die verzette zich tegen de aanwezigheid van Syrische troepen in Libanon. Vier verdachte Hezbollah-leden staan bij verstek terecht in Den Haag. Een vijfde is dood.

4. Noted

5. Coronavirus FactBox

Evolutie bevestigde gevallen en overlijdens in België

Evolutie wereldwijd (Johns Hopkins University)

6. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

7. Video du Jour

Morgen is het exact 75 jaar geleden dat de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay een kernbom van 5 ton liet vallen op de Japanse stad Hiroshima. De VS werden zo de eerste en enige natie ooit die in oorlogstijd een atoombom op een vijandig doelwit zou droppen.

In Hiroshima kwamen ongeveer 80.000 mensen om en raakten er nog eens 35.000 gewond. Tegen eind 1945 zouden nog eens 60.000 mensen sterven als gevolg van de radioactieve straling. Drie dagen later werd nog een bom op de stad Nagasaki gedropt, waarbij nog eens 40.000 mensen omkwamen. 

De VS werkten sinds 1940 aan een atoomwapen, nadat ze gewaarschuwd waren dat nazi-Duitsland onderzoek deed naar kernwapens. Tegen de tijd dat de VS in 1945 de eerste succesvolle test uitvoerden in de woestijn in New Mexico, was Duitsland al verslagen. Maar de oorlog tegen Japan in de Stille Oceaan bleef woeden. President Truman was gewaarschuwd dat elke poging om Japan binnen te vallen, zou leiden tot grote aantallen Amerikaanse slachtoffers.

Daarop beval hij de atoombom in te zetten om de oorlog snel te beëindigen. Een paar dagen later kondigde Japan zijn capitulatie aan.

De BBC maakte een reconstructie van 100 seconden die de wereld voorgoed zouden veranderen.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België