6. "Het doden van onschuldigen is geen misdaad, erover praten wel" Julian Assange is een weinig aantrekkelijk figuur voor verschillende redenen. Maar dat betekent niet dat we de uitspraak van de Britse rechter van vorige week moeten negeren dat hij aan Amerika kan worden uitgeleverd op beschuldiging van spionage. Hij heeft een half miljoen geheime documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat het Amerikaanse leger de moord op 15.000 Iraakse burgers heeft verdoezeld. Elke journalist die dat soort informatie krijgt, heeft niet alleen het recht om het te publiceren, hij heeft een "plicht". Dat is precies waarom The New York Times, The Guardian en Der Spiegel hem hebben geholpen. Toegegeven, Assange had de namen van Afghanen en Irakezen die de Amerikanen bijstonden, niet mogen publiceren. Maar er staan twee grotere zaken op het spel. - Ten eerste geloven de VS dat ze iedereen, waar dan ook, kunnen straffen die hun geheimen openbaar maakt. Als Assange uitgeleverd kan worden, waarom dan niet de krantenredacteuren die hem hielpen?
- Ten tweede is het verwarren van journalistiek met spionage "een favoriete truc van autoritaire regimes".
Washington bekritiseerde Rusland in maart voor het indienen van een spionageklacht tegen een journalist op de Krim. De VS willen Assange als voorbeeld stellen om toekomstige klokkenluiders af te schrikken. "Het doden van onschuldigen is dus geen misdaad, erover praten wel."
Assange is trouwens een Australiër en overtrad geen Australische wetten op het moment van zijn acties. Hij was ook niet in de VS toen de gebeurtenis die voor de Londense rechtbank werd gebracht, plaatsvond. De vraag is: "Waarom moet hij dan worden uitgeleverd aan de VS?" Meer hier enhier |