5. Moordpartijen in Iran hebben pervers effect op de economie In Iran zijn zaterdag Mehdi Karami en Seyed Mohammad Hosseini, respectievelijk een nationaal karatekampioen en een kinderbegeleider, opgehangen voor hun aandeel in de protesten tegen de onderdrukking van de mensenrechten. - Ondertussen zijn in de Islamitische Republiek vier mensen geëxecuteerd. Nog eens 500 zijn bij rellen omgekomen en 20.000 zijn gearresteerd.
- Het land gaat nu al meer dan 100 dagen gebogen onder aanzwellend protest tegen het schurkenregime van de ayatollahs. Voornamelijk jonge mensen gaan de straat op.
- Maar dat heeft een pervers economisch effect op de vastgoedprijzen. Omdat Iraniërs als gevolg van de financiële sancties met hun geld niet naar het buitenland kunnen en de inflatie in het land oploopt tot 50%, gaat kapitaal vooral naar onroerend goed, goud en aandelen.
- In Teheran is vastgoed sinds maart met 25% gestegen 👇. Naarmate de politieke en economische vooruitzichten somberder worden, gaat de prijs van vastgoed hoger.
- Dat maakt dat vooral de lokale economische en politieke elites van de onrust profiteren, mensen die hun eigendommen vaak illegaal hebben verkregen.
- Veel mensen worden dus rijker naarmate het land in een diepere crisis glijdt. Zelfs mensen die de regering vijandig zijn hebben een belang bij de huidige economische omstandigheden van Iran.
|