Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.560 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

Days
Hours
Minutes
Seconds

70 dagen voor de verkiezingen wordt duidelijk dat de Amerikaanse rapper Kanye West niet op de stembiljetten zal staan in een reeks staten, waaronder Ohio, New Jersey, Illinois, West Virginia, Montana en Wisconsin. 

Vooral in deze laatste staat is dat niet zonder belang, omdat het een van de felst bevochten staten zal worden bij de verkiezingen van november.

Niet enkel West zal er niet op de stembiljetten staan, de lokale kiesautoriteit heeft er ook de kandidatuur geweigerd van Howie Hawkins (Green Party). West wordt geweigerd omdat zijn papieren 14 seconden (!) na het verstrijken van de termijn werden ingediend, terwijl de kandidatuur van Hawkins niet werd weerhouden omdat het adres waarop zijn running mate stond geregistreerd niet correct was. Beiden kunnen de beslissing enkel nog aanvechten via de rechtbank. Zijn wel aanvaard: de kandidaten voor de Libertarian Party en de American Solidarity Party.

Hoewel niet één onafhankelijk of kandidaat van een derde partij sinds Ross Perot in 1992 een resultaat van belang heeft gehaald in de presidentsverkiezingen, zijn er toch twee recente voorbeelden waar ze naar alle waarschijnlijkheid het presidentschap in het andere kamp deden balanceren.

In 2000 zou Al Gore het in Florida bijna zeker van George W. Bush hebben gehaald met de 3 procent stemmen die naar Ralph Nader (Green Party) gingen. Gore kwam daar 537 stemmen te kort, terwijl Nader er 97.421 kreeg.

Wisconsin besliste in 2016 niet over het presidentschap. Maar omdat Gary Johnson (Libertarian Party) 106.674 stemmen kreeg en Jill Stein (Green Party) 31.072, kwam Hillary Clinton er 22.748 tekort om de 10 kiesmannen van het Electoral College achter zich te krijgen en moest ze de 'Badger State' aan Trump laten.

Kanye West heeft vooral steun gekregen van Republikeinen, die zwarte stemmen wilden weghalen bij Biden. Toch blijkt uit opiniepeilingen dat de labiele West het bij zowat iedereen verkorven heeft, maar vooral bij mensen die Trump slecht gezind zijn. West zou nationaal minder dan 1 procent van de stemmen halen en Trump daarbij meer pijn doen dan Biden. 

Extra: 'De eerste avond van de Republikeinse Nationale Conventie was sensationeel effectief - en dat op een manier die de mainstreammedia en Twitter niet kunnen begrijpen.

Amerikaanse opiniemakers verafschuwen Donald Trump zozeer dat het voor hen een groot raadsel blijft hoe hij de steun van 42 procent van de bevolking kan behouden, in plaats van, pakweg, zero.

Omdat ze vasthouden aan de ‘deplorables’- theorie - die zegt dat iedereen die wil dat Trump president blijft, fundamenteel een slecht iemand is, die maar al te gemakkelijk wordt verleid door valse beloften en leugens....

Als Trump deze verkiezing alsnog wint, dan komt dat omdat deze ideeën weerklank vinden bij de Amerikanen die door de media niet eens meer worden gehoord en tegen wie ze niet eens meer proberen te spreken.' (John Podhoretz, in de New York Post)

3. Grafiek du Jour

Nu Tesla tegen 1.061 keer de koers-winstverhouding noteert, vroeg het Canadese VisualCapitalist zich af hoeveel het bedrijf van Elon Musk per seconde aan omzet genereert in vergelijking met 18 andere automerken.

Volkswagen scoort best met in 2019 een omzet van 9.202 dollar per seconde. Het bedrijf verkoopt dus omgerekend om de 3 seconden ergens in de wereld een nieuwe Golf. Toyota volgt met 8.634 per seconde, vóór Ford met 4.946 dollar per seconde.

Tesla staat op een allerlaatste plaats. Het bedrijf is op de beurs ondertussen meer waard dan Volkswagen, Ford, GM, Fiat Chrysler, Daimler, BMW, Ferrari en Honda… gecombineerd, maar scoort met 780 dollar omzet per seconde op een allerlaatste plaats. Zelfs het bescheiden Subaru draait nog meer omzet. 

Een deel van de Tesla-omzet komt dan ook nog eens uit emissierechten. Tesla stoot geen CO2 uit, maar zou dat van de Europese Commissie wel mogen doen. Die niet-verbruikte uitstoot wordt gewoon verkocht.

Een grotere versie van de grafiek staat hier.

4. On the Agenda

  • In Nieuw-Zeeland wordt deze week Brenton Tarrant tot levenslang veroordeeld. Die schoot vorig jaar 51 moslims dood in twee moskeeën in Christchurch. Nieuw-Zeeland heeft nooit eerder een crimineel veroordeeld tot levenslang zonder die zicht te geven op voorwaardelijke vrijlating. Enkel de rechter kan beslissen of levenslange opsluiting nu wel gerechtvaardigd is. 
  • Vandaag verschijnt de eerste persoon voor de rechter die op grond van de nieuwe veiligheidswet van Hongkong in staat van beschuldiging werd gesteld.
  • Vandaag start Griekenland militaire oefeningen in het oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied te midden van de spanningen met Turkije.
  • Op de virtuele Republikeinse Conventie speecht vandaag First Lady Melania Trump vanuit de Rose Garden van het Witte Huis. De Sloveense zal proberen de herinnering aan de conventie van 2016 uit te wissen, toen ze hele passages uit een toespraak van Michelle Obama plagieerde.
  • Een door de WHO aangestelde commissie zal vandaag verklaren dat Afrika polio heeft uitgeroeid. Dit betekent echter niet dat de ziekte niet langer slachtoffers maakt. Het poliovirus is nu slechts in twee landen endemisch, namelijk in Afghanistan en Pakistan. Maar meer dan twintig landen, meestal in Afrika, hebben schadelijke mutaties van het virus in het orale poliovaccin.

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

Landen die lange tijd geen gevallen van coronavirus hebben gehad, maar plots opnieuw met uitbraken kampen, verklaren dat door het feit dat het virus tot drie weken kan overleven op bevroren vlees en vis. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Singapore.

Wetenschappers voegden een staal van het virus toe aan blokjes zalm, kip en varkensvlees alvorens die 21 dagen in te vriezen. Na deze tijd werden nog altijd sporen van Covid-19 op het voedsel teruggevonden.

De onderzoekers concluderen dat 'de invoer van besmet voedsel en voedselverpakkingen een mogelijke bron is voor zulke uitbraken en een bron van clusters binnen bestaande uitbraken'.

7. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

8. Video du Jour

Het Westen blijft uitermate onverschillig voor de strijd die het Wit-Russische volk nu al 16 dagen lang voert tegen zijn dictator Aleksandr Loekasjenko. Daarvoor zijn een aantal redenen: 

  • Loekasjenko is sinds 1994 aan de macht, dat is langer dan Poetin.
  • Het gaat om een klein land (< 10 miljoen inwoners) met een zeer beperkte diaspora.
  • De oppositie is na 26 jaar dictatuur amper en slecht georganiseerd.

Dat rechtvaardigt de lauwe houding van het Westen niet, maar legt ze wel gedeeltelijk uit.

Maar... werd er lang gedacht dat Loekasjenko 'untouchable' was, dan lijkt het protest ook 2 weken na de verkiezingsfarce nog steeds niet te verstommen.

Dat de Wit-Russen vreedzaam protesteren (vooral uit angst voor een uiterst gewelddadig repressie-apparaat) mag blijken uit onderstaande video, waarin met een gitaar en gezang de oproerpolitie tegemoet wordt gegaan.

Het machtsvertoon van het regime straalt zwakte eerder dan kracht uit.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België