Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.318 woorden - leestijd: 5 ½ minuut

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

Days
Hours
Minutes
Seconds

42 dagen voor de verkiezingen deelt de Amerikaanse president Trump mee dat hij ten laatste zaterdag de naam van zijn kandidaat voor de vervanging van de vrijdag overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg zal meedelen.

Indien Trump erin slaagt de benoeming van zijn kandidaat nog voor 3 november door de Senaat te jagen, zal hij op 4 jaar tijd 3 conservatieve rechters voor het leven hebben benoemd. Dat is een derde van alle rechters die in het Hooggerechtshof zetelen.

Zijn eerste twee benoemingen, Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh, zijn respectievelijk 53 en 55 jaar oud.

De 3 topkandidaten voor de vervanging van Ruth Bader Ginsburg zijn Amy Coney Barrett (48 jaar), Barbara Lagoa (52) en Allison Jones Rushing (38).

35 opperrechters zijn sinds 1900 met pensioen gegaan. Hun gemiddelde leeftijd bij hun vertrek was 73,6 jaar. Dat betekent dat zowel Gorsuch als Kavanaugh en kandidaat nummer drie minimum nog gemiddeld zo'n twintig jaar te gaan hebben.

Indien in november blijkt dat Trump een 'accident de parcours' was, zal de politieke nalatenschap van de New Yorkse vastgoedmagnaat de VS nog zeker twee decennia de Amerikaanse rechtspraak domineren. Trump 2040.

Indien Trump herverkozen wordt, naderen drie rechters tijdens zijn tweede ambtstermijn de pensioengerechtigde leeftijd: Stephen Breyer (82), Clarence Thomas (72) en Samuel Alito (70).

Enkel de oudste daarvan, Stephen Breyer (82), is een progressief. Mocht die tijdens Trumps tweede ambtstermijn overlijden, dan zou Trump opnieuw een progressief kunnen vervangen door een conservatieve rechter.

In dat geval zou het Hooggerechtshof uit 7 conservatieven (4 benoemd door Trump, 2 door George W. Bush, 1 door George H. W. Bush) en 2 progressieven (benoemd door Obama) bestaan. Trump Forever.

Extra I: De steden New York, Portland en Seattle zijn door het Amerikaanse ministerie van Justitie tot 'anarchistische jurisdicties' uitgeroepen. De maatregel volgt op een memo dat Trump op 2 september had opgesteld.

Extra II: Facebook zegt 'buitengewone plannen klaar te hebben' om gebruikers aan banden te leggen mochten de verkiezingen in VS in chaos uitmonden. Zo is sprake van een  virtuele war room – de 'Election Operations Centre' – dat verdachte activiteiten op de sociaalnetwerksite nauwlettend in de gaten houdt. 

Vraag is of er nog iemand op de planeet onder de indruk is van wat Facebook vertelt.

3. Grafiek du Jour

Bijna 1 op elke 3 auto's (32 procent) die in 2019 wereldwijd werden geproduceerd, kwam uit China. 

Uit gegevens van autofabrikantenvereniging OICA blijkt dat de wereld vandaag minder auto's produceert dan in 2014. Wel hebben verschillende Aziatische markten hun productievolumes doen groeien.

Vooral India duwde op het gaspedaal, met een stijging van bijna 15 procent in vijf jaar tijd tot 3,6 miljoen auto's per jaar. 

De grootste productiedaling trof de noodlijdende Amerikaanse auto-industrie, die tussen 2014 en 2019 40 procent van haar binnenlandse productie verloor.

4. On the Agenda

  • Morgen zit de Veiligheidsraad voor het eerst sinds 20 augustus nog eens samen. Het wordt ook de eerste waarbij het adviesorgaan Celeval aanwezig zal zijn. Hiervoor waren dat de bevoegde ministers met de expertengroep GEES, die vooral bestaat uit virologen en economen. De samenstelling van Celeval is veel breder. 
  • De Verenigde Naties houden deze week hun jaarlijkse Algemene Vergadering. Vanwege de pandemie gebeurt dat grotendeels virtueel. Donald Trump, Xi Jinping, Vladimir Poetin en Emmanuel Macron zijn vandaag aan de beurt met vooraf opgenomen speeches.
  • Fed-voorzitter Jay Powell getuigt vanaf vandaag voor een comité van het Amerikaanse Congres, waar hij vragen zal beantwoorden over de gevolgen van de pandemie en de fiscale stimulus voor de economie.
  • Vanavond houdt autobouwer Tesla zijn langverwachte Battery Day. Naar alle waarschijnlijkheid stelt het bedrijf een nieuwe, zelfontwikkelde batterij voor.
  • Microsoft houdt vandaag zijn jaarlijkse Ignite-conferentie, waarin het bedrijf zijn nieuwste technologieën zal voorstellen. Vanwege de pandemie is ook dit evenement een virtueel gebeuren.

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

7. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

8. Video du Jour

Exclusieve kleurbeelden van het Smithsonian Channel tonen ons de mannen die in de jaren 1920 de eerste wolkenkrabbers bouwden in New York City. 

Ze hadden een werkdag van 8 uur, aten wanneer het werk dat toeliet en hadden geen toiletpauzes. 

Ze werkten zonder de minste bescherming, verdienden met vier dollar per dag slechts dubbel zoveel als gewone bouwvakkers. Geen groot loon gezien twee van elke vijf onder hen stierven of gehandicapt achterbleven.

Oudere werkers werden 'fixers' genoemd. Nieuwelingen werden 'slangen' genoemd omdat het zo gevaarlijk was in hun buurt te vertoeven. Een man die naar beneden stort, zal alles en iedereen op zijn weg naar beneden meesleuren.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België