Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.255 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

Newsweek 'De stem van de jeugd' + Artista + TV Digitaal, nu te koop in de krantenwinkel voor slechts 7,5 €
Days
Hours
Minutes
Seconds

1. 57 dagen voor de verkiezingen draaien Amerikaanse media opnieuw helemaal dol. Aanleiding deze keer is een artikel in het magazine The Atlantic, waarin wordt gesteld dat president Trump verschillende keren gesneuvelde militairen 'losers' en 'suckers' zou hebben genoemd. 

Het artikel kwam vrijdag al online, maar beheerste de nieuwscyclus tot in de zondagshows op tv. De aantijgingen werden opmerkelijk genoeg bevestigd door Jennifer Griffin, de Pentagoncorrespondent van Fox News, al deed het netwerk uitermate zijn best om haar werk te begraven in een moeras van ontkenningen. 

Vraag is wat dat betekent voor Trumps basis? Absoluut niets. Ook in 2016 noemde Trump oorlogsheld John McCain al 'een loser' en beledigde hij een Amerikaanse moslimfamilie wiens zoon was gesneuveld in Irak. Dat weerhield 63 miljoen Amerikanen er niet van voor Trump te stemmen. Waarom zouden deze nieuwe aantijgingen hen nu van gedachte doen veranderen om dat wel doen?

Maar... Volgens een recente peiling van de Military Times hebben 50% van de 2,2 miljoen actieve en reservemilitairen een negatief beeld van Trump en plant 41% voor Biden te stemmen tegen 37% voor Trump. In 2016 haalde Trump nog dubbel zo veel stemmen bij de militairen als Clinton.

2. Ondertussen zijn de verkiezingen wel degelijk van start gegaan. In de staat North Carolina kunnen kiezers sinds vrijdag een stembiljet per post aanvragen. 643.000 inwoners van de staat hebben dat vanwege de pandemie ondertussen ook al gedaan, een stijging van meer dan 1.700 procent in vergelijking met 4 jaar geleden.

Volgens Pew Research zullen 39% meer Democraten dan Republikeinen hun stem per post uitbrengen, wat op verkiezingsdag een zeer gunstig resultaat voor president Trump zou opleveren. Omdat het tellen van de stemmen die per post zijn binnengekomen pas dan begint, zou Biden daarna een stevige comeback maken om het uiteindelijk te halen. 

Hawkfish, een databedrijf dat eigendom is van mediamogol Michael Bloomberg, voorspelt dat Trump op verkiezingsnacht 408 kiesmannen zou binnenhalen, tegen 130 voor Biden. Vier dagen later zou Biden zijn achterstand hebben goedgemaakt en 334 kiesmannen achter zich hebben, terwijl Trump er nog 204 zou overhouden.

3. Cover du Jour

The Spectator: 'De Covid-val: Gaat onze samenleving ooit weer open?'

'De grote pandemie van 2020 heeft geleid tot een buitengewone uitbreiding van de macht van de overheid. Landen haastten zich om hun grenzen te sluiten en de helft van de wereldbevolking werd gedwongen tot een soort avondklok. Miljoenenondernemingen, van buurtkroegen tot megabedrijven, werd verboden om nog zaken te doen. 

In zogenaamd vrije en liberale samenlevingen werden joggers opgespoord door drones en tegengehouden door politieagenten die om hun papieren vroegen. Dat alles in de strijd tegen het coronavirus, maar allemaal tijdelijk, zo werd ons verteld. Van de ene op de andere dag werden maatregelen opgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. En dat zonder protest of debat. 

De vraag die nu aan de orde is luidt: 'Hoe tijdelijk?' Zoals Milton Friedman al waarschuwde: 'Niets is zo blijvend als een tijdelijk overheidsprogramma.''

4. On the Agenda

  • Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, verschijnt vandaag in Groot-Brittannië voor de rechter. Die moet beslissen of Assange aan de VS wordt uitgeleverd voor spionage. Zijn verdedigers stellen dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn. Assange zit al 515 dagen lang in een Britse gevangeniscel.
  • De Zuid-Koreaanse regering wil het parlement deze week om omgerekend 5.300 miljard dollar vragen om de economie verder te ondersteunen. Het gaat om het vierde extra noodprogramma dit jaar. 
  • Morgen hervatten de EU en het Verenigd Koninkrijk de brexitbesprekingen. Het gaat om de laatste fase van de onderhandelingen, die eind oktober moeten worden afgerond, wil er een akkoord zijn voor het einde van de transitieperiode eind dit jaar.

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

7. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

8. Grafiek du Jour

De VS maakten vrijdag beter dan verwachte jobscijfers bekend voor de maand augustus.

De werkloosheid daalde van 10,2 tot 8,4 procent en er werden 1,37 miljoen jobs gecreëerd. Analisten waren uitgegaan van maar 1,32 miljoen nieuwe jobs.

Maar.... ruim een kwart miljoen van de nieuwe jobs waren tijdelijke overheidsjobs gelinkt aan de Census 2020 of de tienjaarlijkse volkstelling die momenteel aan de gang is en tot eind deze maand loopt. Die jobs verdwijnen straks weer.

Ook het aantal mensen dat blijvend zonder werk zit, steeg in augustus tot 3,4 miljoen, van 2,9 miljoen in juli. 

Dat de Covidrecessie brutaal blijft, mag blijken uit onderstaande grafiek, waar het jobverlies vandaag (rode lijn) nog altijd een pak hoger ligt dan op het dieptepunt tijdens de financiële crisis (blauwe lijn).

Newsweek 'De stem van de jeugd' + Artista + TV Digitaal, nu te koop in de krantenwinkel voor slechts 7,5 €
Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België