Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.635 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

Days
Hours
Minutes
Seconds

34 dagen voor de verkiezingen kruisen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden vanavond (03.00 uur Belgische tijd woensdagochtend) de degens voor een eerste van drie debatten.

Dat vindt plaats in de Case Western Reserve University in Cleveland (Ohio) en wordt gemodereerd door Chris Wallace van Fox News. Vanwege de pandemie zullen amper 75 tot 80 mensen aanwezig zijn. Traditioneel zijn er dat een kleine duizend.

De zondag door de New York Times gepubliceerde onthullingen over Trumps belastingverleden zijn een politiek cadeau van formaat voor Joe Biden. Zoals uit onderstaand beeld blijkt, zullen de Democraten dit verhaal als een citroen uitpersen. Volgens de New York Times is er nog een massa gegevens op komst.

Verwacht wordt dat Biden vanavond Trumps geprivilegieerde rijkeluisafkomst zal aanvallen en zal trachten diens band met blanke kiezers uit de arbeidersklasse te doorbreken. Er is nu bewijs dat de president veel minder inkomstenbelasting betaalt dan veel van de arbeiders die op hem stemmen. 

Net als 4 jaar geleden, toen Hillary Clinton al aangaf dat Trumps belastingaangifte vele zaken verborg, zal Trump trachten een nadeel om te buigen in een voordeel ('I think it makes me look smart').

Vermits het rapport in de Fox-bubbel volledig wordt ontkend/ondermijnd, is de kans klein dat iemand in Trumps basis zijn stemgedrag verandert.

De belangrijkste factor in het politieke succes van Donald Trump is het imago dat hij voor zichzelf heeft ontwikkeld als dat van een miljardair en een enorm succesvol zakenman. De belangrijkste vraag bij presidentiële verkiezingen is: 'Geeft kandidaat X om mensen zoals jij?'

Trump kan zeggen: 'Amerikanen waarderen iemand die zo weinig mogelijk belasting betaalt'. Dat geldt trouwens niet enkel in de VS, maar ook bij ons.  

Maar... Wat Amerikanen minder waarderen is iemand die zich in vier plooit om de wet te overtreden en geen belastingen te betalen - en wiens handelspraktijken nu op straat liggen.

Trump van zijn kant zal trachten Biden af te schilderen 'als een aan belastinggeld verslaafde marionet van radicaal links' en 'een habitué van de Washington swamp'. Dat zoon Hunter Biden van de connecties van papa gebruikmaakte om zich in Oekraïne te verrijken, zal ongetwijfeld aan bod komen. Al zal wat zondag bekend raakte over de zelfverrijking van Ivanka Trump haar vader - voor zover dat nog mogelijk is - wat afremmen. Verder maken velen zich zorgen om Bidens cognitieve eigenschappen en zijn capaciteit om als 77-jarige de grootste economie ter wereld en 's werelds grootste militaire macht te gaan leiden. Gaffes vermijden lijkt Bidens belangrijkste opdracht.

Tenslotte is de televisie een gedroomd medium om leugens te verkondigen. Fact-checking zal niet tijdens, maar na het debat gebeuren, maar dan is het kwaad al geschied. 

Vermits Trump een straatvechter is en Biden niet, is het voordeel hier voor de president.

Extra I: Slechts 29% van geregistreerde kiezers vindt de debatten 'bepalend of zeer belangrijk' om zijn uiteindelijke keuze te maken.

Extra II: Brad Parscale, de in juli ontslagen campagneleider van Donald Trump, is zondag in Fort Lauderdale opgepakt door de politie, nadat zijn vrouw de hulpdiensten had verwittigd dat haar man zelfmoord wilde plegen en 4 of 5 wapens in huis had. De vrouw vertoonde sporen van slagen en verwondingen. 

Parscale zou, volgens een klacht die vorige week bij het gerecht werd neergelegd, betrokken zijn bij het witwassen van 170 miljoen dollar aan campagnegeld door Team Trump.

Extra III: ANDERS BEKEKEN. De presidentsverkiezingen, is het Trump vs. Biden of Trump vs. een bende komieken?

3. Foto du Jour

Het epicentrum van de globale economie verplaatst zich na 200 jaar van westerse dominantie stilaan maar zeker opnieuw naar Azië.

Klein, maar uiterst succesvol daarbij is de stadstaat Singapore, die zich stilaan maar zeker ontpopt tot een van de meest succesvolle steden wereldwijd en na een wat aarzelend begin nu ook Covid-19 volledig onder controle heeft.

Singapore heeft de hoogste levensverwachting ter wereld en de laagste kindersterfte, dankzij een performant gezondheidssysteem. (Zuid-Korea en Taiwan zitten op hetzelfde pad.)

Het succes van Singapore is niet het gevolg van het uitgeven van veel geld (minder dan 20% van het bbp gaat op aan de overheid), dan wel van het slim uitgeven van geld.

Topambtenaren worden spectaculair goed betaald, terwijl slechte onderwijzers geen kans maken. Wie niet bij de top 30% van zijn jaar eindigt, kan onmogelijk als leraar aan de slag. De staat betaalt de lerarenopleiding indien de leraar er zich toe verbindt na zijn afstuderen tenminste 5 jaar als leraar aan de slag te blijven.

4. On the Agenda

  • In Vilnius (Litouwen) ontmoet de Franse president Emmanuel Macron vandaag de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tikhanovskaja. Ze roept de Franse president op om bemiddelaar te worden in de Wit-Russische crisis.
  • Angela Merkel ontmoet vandaag de presidenten van de 16 Duitse deelstaten. Ze wil kijken hoe de coronabeperkingen kunnen worden geuniformiseerd doorheen gans het land, 'om te vermijden tegen de Kerst 19.000 besmettingen per dag te moeten opmeten'.
  • Zuid-Afrika maakt vandaag zijn werkloosheidscijfers bekend. De consensus ligt rond de 34%. Het percentage werklozen ligt al meer dan 20 jaar boven de 20% en is door corona enkel gestegen.
  • Investeerders die geïnteresseerd zijn in het Europese monetaire beleid kunnen vanaf morgen de conferentie van de Europese Centrale Bank in Frankfurt volgen. Live panels en online sessies zijn voorzien met o.a. Christine Lagarde, Philip Lane en Jens Weidmann.

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

7. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

8. Conflict du Jour

Sinds zondagochtend is de zelfverklaarde enclave Nagorno-Karabach het toneel van hernieuwd geweld dat ten minste 67 mensen het leven heeft gekost. De situatie doet vrezen voor een groter regionaal conflict tussen Armenië, dat dicht bij Rusland ligt, en Azerbeidzjan, een bondgenoot van Turkije.

Wat weet u over de enclave Nagorno-Karabach?

Dit gebied, dat iets kleiner is dan de regio Parijs, telt ongeveer 150.000 inwoners. Het ligt officieel in Azerbeidzjan, maar wordt overwegend bevolkt door Armeniërs en wordt militair gecontroleerd door separatistische en Armeense strijdkrachten.

De enclave was begin jaren negentig zelfs het onderwerp van een oorlog tussen de regimes van Armenië en Azerbeidzjan, die net onafhankelijk waren geworden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Er stierven 30.000 mensen en honderdduizenden sloegen op de vlucht. Sindsdien zijn er regelmatig gewapende conflicten, zoals in april 2016, toen de 'Vierdaagse Oorlog' minstens honderd slachtoffers maakte.

Nagorno-Karabach (het donkerbruine gebied op onderstaande kaart) heeft in 1991 zijn onafhankelijkheid uitgeroepen, maar wordt door geen enkele VN-lidstaat erkend, zelfs niet door Armenië, dat namens het land met andere buitenlandse mogendheden onderhandelt.

Daarvoor werd het grondgebied al meer dan een eeuw door de twee strijdende partijen betwist. Dat gebeurde na de instorting van het Russische Rijk in 1917 en de sovjetisering van de zuidelijke Kaukasus in 1920.

Het was in die tijd dat het Britse commando in de regio, dat na de Eerste Wereldoorlog was geïnstalleerd, Nagorno-Karabach onder Azerbeidzjaans bewind had gebracht.

Waarom de heropgelaaide oorlog in de Kaukasus grootmachten zorgen baart

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België