Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.181 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

3. Grafiek du Jour

Antwerpen is de - op Utrecht (NL) en Munster(D) na - meest fietsvriendelijke stad ter wereld. Dat blijkt uit de Bicycle Cities Index 2019, een studie van digitale verzekeringsmaatschappij Coya.

Het bedrijf deed onderzoek naar de omstandigheden waarin wordt gefietst in 90 steden over de hele wereld. 

Rekening werd gehouden met 16 indicatoren in zes hoofdcategorieën: weer, fietsgebruik, criminaliteit & veiligheid, infrastructuur, de mogelijkheid om fietsen te delen en evenementen. 

Antwerpen staat samen met dertien andere Europese steden in de top 15. Het Chinese Hangzhou staat als enige niet-Europese stad in de top van de ranglijst.

4. On the Agenda

  • Vandaag wordt de jaarlijkse bijeenkomst van de Iraanse Volksmoedjahedien gehouden. Dat gebeurt online en in zo’n 30.000 locaties in 102 landen. De beweging heeft tot doel het regime in Iran omver te werpen en kan jaarlijks rekenen op een reeks gerenommeerde gasten. 
  • In Syrië worden zondag parlementsverkiezingen gehouden. In het Westen worden de verkiezingen afgedaan als een schijnvertoning. De echte oppositie mag niet meedoen. 
  • Vandaag houdt de Veiligheidsraad van de VN zijn jaarlijks debat over seksueel geweld in conflicten. Verkrachting blijft een vast onderdeel van de oorlog en dat van Myanmar tot in Syrië.
  • De ministers van de Financiën van de G20 houden dit weekeinde een virtuele bijeenkomst. Op de agenda staan de 'Googletaks' en de schuldverlichting voor arme landen in de nasleep van de Covid-19 crisis. 

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

The Economist'Covid-19 blijft nog een tijd. De wereld zoekt uit hoe er mee te leven.'

'Een vaccin is wat nodig is om hier uit te komen. Maar zelfs de meest vastberaden optimisten denken dat het op zijn minst tot januari 2021 zal duren vooraleer er een op grote schaal beschikbaar is.

In de tussentijd bereidt de wereld zich voor om op langere termijn met Covid-19 samen te leven. Naarmate landen beperkingen versoepelen en de grenzen heropenen, beginnen de besmettingen opnieuw te stijgen. Als ze niet onder controle worden gehouden, zullen ze uitgroeien tot nieuwe besmettingsgolven.

Allesomvattende nationale lockdowns zijn dodelijk voor de economie. Landen gaan dus op zoek naar minder strenge maatregelen, om te voorkomen dat het virus de ziekenhuizen overweldigt. Gelijktijdig worden een aantal van de zwaarste beperkingen versoepeld.

Samen kunnen deze maatregelen waarschijnlijk nieuwe besmettingsgolven afwenden. Maar of regeringen ervoor kiezen ze uit te voeren - of de middelen hebben om dat te doen - en of mensen zich aan de nieuwe regels zullen houden, valt af te wachten.'

Evolutie bevestigde gevallen en overlijdens in België

Evolutie wereldwijd (Johns Hopkins University)

7. De wereldeconomie

Dow Jones Futures: +81 punten (+0,31%)

Bel20: 3.485 (-0,39%)

EUR/USD: 1,14. (+0,41%)

Olie: 40,52 USD (-0,56%)

Goud: 1.805 USD (+0,27%)

Bitcoin: 9.112 US (+0,25%)

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
8. Foto du Jour

Het is vandaag dag op dag 75 jaar geleden dat in het paleis Cecilienhof in Potsdam nabij Berlijn een conferentie startte die de wereldkaart zou hertekenen. De onderhandelingen begonnen op 17 juli 1945 en zouden 16 dagen lang duren.

Namen deel: de Britse premier Winston Churchill (links op de foto onder), Harry Truman, president van de Verenigde Staten (midden) en Jozef Stalin voor de USSR (rechts).

Onder het ‘Akkoord van Potsdam’ werden Duitsland en Oostenrijk verdeeld in vier bezettingszones. Duitsland verloor een kwart van zijn grondgebied, waaronder Oost-Pruisen aan Polen en Rusland, en Opper-Silezië, het tweede industriecentrum van het land. 

Italië gaf zijn Afrikaanse kolonies Eritrea, Somalië, Libië en Ethiopië op. Albanië heroverde zijn onafhankelijkheid en Frankrijk kreeg de Elzas en Lotharingen. 

Japan aanvaardde op 14 augustus de akkoorden van Potsdam, na de kernbombardementen op Hiroshima en Nagasaki. 

(Foto: AKF/ Isopix)

-------------------------------------------------------------------------------------------

Extra: Frankrijk herdenkt vandaag de razzia bij het Vélodrome d’Hiver in Parijs(bekend als la rafle du ‘Vel d’Hiv), waarbij massa’s joden werden gedeporteerd.

7.000 Franse politiemannen en gendarmes – geen Duitsers – zouden op 17 juli 1942 zo’n 13.000 joden hebben gearresteerd, waaronder 4.000 kinderen. Minder dan 100 onder hen en niet één kind kwamen levend terug uit de kampen.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België