5. Klimaatbedrog Er is bijna geen CEO meer te vinden die de duurzaamheidsstrategie van zijn bedrijf niet rondtoetert. Bedrijven als McKinsey, Netflix of Zalando adverteren dat ze volledig CO2-neutraal zijn. Ze doen dit door hun CO2-uitstoot te compenseren met de aankoop van certificaten. - Het principe: elke ton CO2 die het bedrijf uitstoot, wordt elders bespaard.
De marktleider voor de handel in CO2-certificaten is het Amerikaanse bedrijf Verra. Naast certificaten voor geplante bomen, waterkracht en zonne-energie, biedt Verra aan om CO2 te compenseren door bossen te beschermen tegen ontbossing of andere bedreigingen. - Er is sprake van een groot succes: de vraag naar CO2-certificaten is de laatste jaren exponentieel gegroeid. Shell, Apple, Volkswagen of Goldman Sachs - ze hebben allemaal Verra-bosbeschermingscertificaten gekocht.
Maar... nu komt het. Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian, het Duitse Die Zeit en het onderzoekscollectief Source Material blijkt dat dat meer dan 90 procent van Verra's bosbeschermingscertificaten - goed voor minstens 90 miljoen ton CO2 - waardeloos zijn. Hoe kan zoiets? Verra bepaalt zelf hoe de bespaarde CO2 wordt berekend. Daardoor werden de certificaten vele malen overgewaardeerd. - Uit de analyse blijkt dat 94% van de kredieten geen voordeel voor het klimaat opleverde.
- De bedreiging van de bossen was gemiddeld met ongeveer 400% overschat.
Het perfide is dat iedereen belang heeft bij de fraude. - Want hoe meer ontbossing een projectbeheerder in zijn bos beweert te kunnen tegenhouden, hoe meer certificaten hij kan produceren, hoe meer geld hij kan verdienen, hoe meer Verra ook verdient aan de verkoop van de certificaten, en hoe meer CO2 andere bedrijven kunnen compenseren.
De internationale gemeenschap zou Verra kunnen reguleren, maar ook zij heeft er belang bij haar klimaatdoelstellingen te halen - ook al is het maar op papier. Meer hier |