Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.361 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

3. Grafiek du Jour

Het Trump-presidentschap is goed geweest voor de aandelenbeurzen, maar niet zo goed als dat van de meeste van zijn voorgangers.

Rijke Amerikanen stemmen doorgaans met hun portefeuille. Ze kiezen met andere woorden voor de kandidaat die hun vermogen beschermt.

Maar uit onderstaande grafiek van het webmagazine Axios blijkt dat presidenten een matige impact hebben op de aandelenmarkten. Sterker nog, Democraten hebben het in de recente geschiedenis gemiddeld beter gedaan dan de Republikeinen.

De aandelen zijn onder de regering Trump met 13,7% op jaarbasis gestegen. Een goede prestatie, die achterblijft op wat de regeringen van Ronald Reagan (14,1%), George H.W. Bush (15,1%), Barack Obama (16,5%) en Bill Clinton (16,7%) realiseerden.

Alleen George W. Bush was de voorbije decennia slechter voor de aandelenmarkten dan Trump. Bush was dan ook president bij het uitbreken van de globale financiële crisis.

Een studie van de Federal Reserve uit 2004 over de periode 1927-98 wijst uit dat 'het risico, noch het rendement aanzienlijk varieert in de loop van een presidentiële cyclus'.

Wat brengt de toekomst?

  • Trump zal de belastingen laag houden, wat vooral gunstig is voor grote bedrijven.
  • Biden belooft een fiscaal beleid dat de onderste 90% Amerikanen meer werkgelegenheid en meer inkomen garandeert - wat op zijn beurt de economische groei en de consumptie zou moeten stimuleren.

4. On the Agenda

  • Het Europees Parlement debatteert vandaag over de herstelplannen die de Europese Raad afgelopen weekeinde heeft opgesteld. Ook het 7-jarenbudget van de EU staat op de agenda.
  • De Britse premier Boris Johnson bezoekt vandaag Schotland in een poging de groeiende steun voor de onafhankelijkheid in de regio te temperen. Londen en Edinburgh botsen al langer over de aanpak van de brexit en de pandemie.
  • Vandaag stelt Microsoft vanaf 17 uur online zijn Xbox Games Showcase voor. Het verkocht wereldwijd slechts 46,9 miljoen exemplaren van zijn laatste Xbox, tegen de 109 miljoen PS4's van Sony. Het bedrijf zal de spelletjes die zijn ontworpen voor zijn volgende console (Xbox Series X) presenteren, te beginnen met de langverwachte Halo Infinite
  • Financiële markten kijken vandaag uit naar de nieuwe werkloosheidsaanvragen in de VS. Vorige week vroegen 1,3 miljoen Amerikanen voor het eerst een uitkering aan.
  • In Europa wordt het morgenochtend uitkijken naar de Flash PMI's. Die moeten inzicht geven in de evolutie in juli binnen de productie- en dienstensector in de eurozone, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

Er zijn aanwijzingen dat Covid-19 zich terugtrekt eens een vijfde van de bevolking besmet is. Serologische tests op 21.387 inwoners van het Indiase Delhi geven aan dat 23,5 procent van de bevolking van de stad antilichamen heeft tegen Sars-Cov-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Opmerkelijk genoeg is dit een hoger percentage dan in New York, waar 22,7 procent besmet bleek te zijn. De tests in Delhi werden uitgevoerd tussen 27 juni en 10 juli. Sindsdien lijkt de epidemie haar hoogtepunt te hebben bereikt en lijkt ze zich te hebben teruggetrokken.

Het besmettingspercentage komt als een verrassing gezien het relatief lage aantal sterfgevallen in Delhi. Aangezien het aantal inwoners van de agglomeratie Delhi 16 miljoen mensen bedraagt, suggereren de antilichaamcijfers dat 3,76 miljoen mensen in de stad besmet zijn. Tot zaterdag had de Indiase regering 3.571 doden in Delhi geregistreerd. Dat zou een overlijdensratio (IFR) van slechts 0,094 procent opleveren - veel lager dan de schattingen van 0,5 procent tot 1 procent die in Europese en Noord-Amerikaanse landen is vastgesteld en niet hoger dan de seizoensgriep. 

Meer hier

Evolutie bevestigde gevallen en overlijdens in België

Evolutie wereldwijd (Johns Hopkins University)

7. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

8. Cover du Jour

Het kleine koninkrijk België vierde dinsdag zijn 190-jarig bestaan, in een politieke context die zo gecompliceerd is dat het twijfelachtig is dat het land nog veel langer zal bestaan. 'Haalt ons land zijn 200ste verjaardag?', vraagt het Franstalige weekblad Le Vif-L'Express zich af.

De 18-jarige prinses Elisabeth, dochter van Filip en Mathilde, siert deze week de cover van het magazine. 'Elisabeth zal Filip ooit opvolgen, als het land dan nog bestaat’, staat te lezen in een dossier ter gelegenheid van de 190ste nationale feestdag.

'In feite is het einde van België zo oud als het begin van België', vat het tijdschrift samen. Want al in 1832, twee jaar na de geboorte van het koninkrijk, zou de Franse diplomaat Talleyrand het volgende gezegd hebben:

'De Belgen? Ze houden het niet vol. Het is geen natie, tweehonderd protocollen zullen er nooit een natie van maken. Dit België zal nooit een land zijn, dat kan 'het ding’ onmogelijk volhouden ...'

190 jaar is dus verrassend lang, maar toch bestaat 'het ding’ nog altijd. Zozeer zelfs dat men zich misschien moet afvragen waarom het 190 jaar heeft geduurd, eerder dan waarom het 200 jaar zou duren.

Meer hier

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België