5. Overheid is belangrijkste aanjager van inflatie Een door optimistische politici naar voren geschoven scenario, waarbij de inflatie even snel terug zou dalen als ze is gestegen, verloopt niet helemaal volgens plan.
De inflatie biedt weerstand, - in de VS, waar de consumptie van huishoudens nog steeds weerstand biedt.
- Ook in Europa, waar de meest recente inflatiecijfers in Frankrijk en Spanje de voorspellers hebben verrast.
Volgens de officiële prognose van de ECB - een instelling met een indrukwekkend cv van foute voorspellingen (klik op de grafiek linksboven voor een grotere versie) - zal de inflatie in de komende tien maanden dalen tot 3,6 procent en in 2024 tot gemiddeld 3,4 procent. Als de voorspellingen van de ECB een leidraad vormen, nemen we ook deze laatste prognose best met een kilo zout. De staat is een van de belangrijkste aanjagers van de inflatie. Politici weten dat en willen hun rol niet belicht zien. Ze stellen hun belangen boven de feiten, wetende dat de rekening niet bij hen maar bij de burgers terechtkomt. Ze moeten schulden maken om hun sociale beleid uit te breiden en om de interne spanningen van de coalitie in evenwicht te brengen.
Regerende politici sturen bewust sussende signalen naar de centrale bank om haar te weerhouden van een al te krachtig beleid van renteverhoging. Eigenlijk zou de rente moeten blijven stijgen. Maar dat zou investeringen en ook de schuldendienst van de staat massaal duurder maken. Waarom de overheid de belangrijkste aanjager van inflatie is, legde Milton Friedman al in 1978 in onderstaande video 👇 van 3 minuten uit. |