Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.212 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

Days
Hours
Minutes
Seconds

92 dagen voor de verkiezingen van 3 november blijft president Donald Trump zijn houding tegenover China verharden. 

Verwacht wordt dat hij de komende dagen een reeks maatregelen zal aankondigen 'met betrekking tot veiligheidsrisico's gekoppeld aan software die is gelinkt aan de Chinese Communistische Partij'.  

Volgens de regering Trump wordt die software in Peking misbruikt om Amerikaanse burgers massaal te bespioneren.

Vorige week werden de Amerikaanse parlementsleden door de inlichtingendiensten ook gebriefd over de toenemende dreiging van Chinese inmenging bij de komende stembusslag. De Chinese cybercapaciteiten zijn volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten vele keren groter dan die van Iran en Rusland.

Maar... Toch is het duidelijk dat opnieuw Rusland de meest agressieve cybercampagne tegen de VS zal aanvoeren.

In dat verband kan de houding van president Donald Trump tegenover Rusland enkel ambivalent worden genoemd. In zijn boek 'The Room where it Happened', schrijft voormalig nationaal veiligheidsadviseur Bolton 'dat Trump nooit een eigen mening over Poetin ventileerde. Wat hij over de Russische leider dacht, blijft een mysterie'.

'Van Poetin is bekend dat hij maar op twee manieren met mensen omgaat. Ofwel vernedert hij ze, ofwel domineert hij ze', zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice daarover. Volgens Bolton behoort Trump wel degelijk tot de laatste categorie. 'Ik denk dat Poetin denkt dat hij Trump naar wens kan manipuleren.' 

Iets wat eerder deze week nog eens werd bevestigd toen een Australisch journalist Trump vroeg wat Poetin had gezegd over het vermoeden dat Rusland de Taliban premies zou hebben beloofd om Amerikaanse soldaten in Afghanistan te doden. 'Daar hebben we het niet over gehad', zei Trump. 'Merkwaardig genoeg spreekt niemand ooit over China en is het altijd Rusland, Rusland, Rusland.'

3. Grafiek du Jour

'De wereldeconomie bevindt zich op een gevaarlijk moment. Een mogelijk vaccin - als dat al werkt - lijkt nog maanden veraf. 

Ook Europa lijdt. De grootste economie, Duitsland, rapporteerde een daling van 10,1 procent van het bruto binnenlands product op kwartaalbasis. Spanje, Italië en Frankrijk hebben het volgens de cijfers van vrijdag nog slechter gedaan.

De prognose voor de economie hangt nu af van de vooruitgang die wordt geboekt tegen het virus. Goedkoop geld zal weinig helpen om de consumptie en de investeringen te stimuleren, terwijl het vooruitzicht dat er op elk moment verdere beperkingen worden opgelegd, bijdraagt aan de onzekerheid waarmee zowel bedrijven als winkels kampen.

Overheden zullen moeten blijven lenen en uitgeven. Een tweede lockdown zal hopelijk minder schadelijk zijn dan de eerste, maar zal nog steeds financiële steun nodig hebben. [...] Stadscentra in Europa zien er nog steeds uit als spooksteden. De strijd tegen het coronavirus is slopend, maar is nog lang niet voorbij.'

Meer bij de Financial Times (€)

4. On the Agenda

  • Het Poolse Hooggerechtshof bekijkt vandaag of de verkiezingen van vorige maand geldig waren. Volgens de liberaal-conservatieve Platforma Obywatelska van Rafał Trzaskowski, die 49% van de stemmen haalde, zou de stembusslag de democratische standaarden niet hebben gerespecteerd.
  • In het Italiaanse Genua wordt vandaag een nieuwe snelwegbrug ingehuldigd. Ze vervangt de oude Morandibrug die 2 jaar geleden grotendeels instortte. 43 mensen kwamen toen om het leven.
  • Google presenteert vandaag een nieuwe telefoon, blijkt uit een cryptisch bericht op de website van het techbedrijf. Het gaat hier ongetwijfeld om de Google Pixel 4a.
  • Britten kunnen vanaf vandaag de helft van de uitgaven recupereren die ze op restaurant doen. Van maandag tot woensdag betaalt de overheid tot een maximum van 10 Britse pond per maaltijd terug onder het 'eat out to help out'-programma. Ook de btw op de horeca wordt tot 2021 gereduceerd van 20 tot 5%.

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

Evolutie bevestigde gevallen en overlijdens in België

Evolutie wereldwijd (Johns Hopkins University)

7. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

7. Foto du Jour

De astronauten Doug Hurley en Bob Behnken keerden zondagavond terug naar de Aarde na een twee maanden durende testmissie aan boord van het Internationale Ruimtestation. De twee Amerikanen landden voor het eerst in 45 jaar voor de kust van Florida. Deze Demo-2-missie, een succes voor zowel NASA als SpaceX, bevestigt het begin van een nieuw tijdperk waarin privébedrijven mensen in de ruimte zullen vervoeren.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België