5. Afrika: Poetin en Xi winnen In 2017 noemde de Franse politicus Jean-Louis Borloo Afrika al "de belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van de mensheid“. - “Het continent telde 250 miljoen mensen ten tijde van de onafhankelijkheid en telt er vandaag 1,25 miljard. Dat continent zal binnen 30 jaar 2,5 miljard mensen tellen. Kan u zich voorstellen wat dat betekent? "
- Op het Afrikaanse continent zal dan 40% van de wereldbevolking wonen.
- 40% van die mensen zullen jonger zijn dan 20 jaar.”
- Ook de top 10 van ’s werelds snelst groeiende steden ligt volledig in Afrika.
The Economist Intelligence Unit schetst in zijn Democracy Index 2022 een minder fraai beeld van de evolutie van het continent. - De voorbije twee jaar behaalde Afrika met 4,14 op 10 zijn slechtste score in de index die het liberale weekblad sinds 2006 publiceert.
Andere interessante cijfers geven aan dat het continent wel degelijk opschuift van Europa richting Rusland en China. - In 20 jaar tijd heeft Frankrijk de helft van zijn marktaandeel in Afrika verloren (van 15% van de invoer van het continent naar 7,5%). China (bijna 30% van de Afrikaanse import), maar ook Duitsland - nu de belangrijkste Europese handelspartner van het continent - nemen de plek van Frankrijk in.
- 1 op 3 Afrikaanse landen onthield zich vorige week bij de stemming van een VN-resolutie die de Russische troepen vroeg Oekraïne te verlaten.
- De invloed van Poetin wordt duidelijk in onderstaande grafiek 👇. Het gros van deze 13 voert meer handel met de VS dan met Rusland.
- Handel lijkt dus niet de belangrijkste reden om Rusland te volgen. Wat dan wel? Het Franse leger is vandaag nog in 6 Afrikaanse landen aanwezig (Niger, Tsjaad, Gabon, Senegal, Ivoorkust en Djibouti)... Huurlingen van de Russische Wagner-militie zijn aanwezig in 18 landen op het continent.
- Nochtans heeft de oorlog in Oekraïne volgens de berekeningen van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank 15 miljoen meer Afrikanen in armoede gestort.
Samengevat: Poetin en Xi winnen. Meer hier, hier, hier en hier |