5. Het vertrouwen in de euro brokkelt verder af Investeerders zetten in op een verdere waardevermindering van de euro. Het aantal investeerders dat shortposities op de eenheidsmunt heeft lopen bereikte de voorbije week het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie. Op een jaar tijd is de euro meer dan 15 procent aan waarde verloren tegenover de Amerikaanse dollar. Het einde is nog niet in zicht, want als speculanten hun zin krijgen, houdt de neerwaartse trend nog even aan. Waarom? - De Amerikaanse Federal Reserve reageerde eerder en doortastender dan de ECB op de inflatie en versterkte zo de Amerikaanse munt.
- De dollar profiteert ook van het nog steeds bestaande renteverschil en de vermindering van de handelsbalans van de FED.
- De energiecrisis in Europa belooft weinig goeds voor de wintermaanden. De stijging van de energieprijzen in de eurozone zal ook pas in de komende maanden echt voelbaar worden. Energiemarkten verrekenen hun leveringen in dollar, waarvoor nu meer euro moet worden neergeteld.
- De dollar wordt van oudsher als een "veilige haven" beschouwd vanwege de omvang en sterkte van de Amerikaanse economie.
- Een studie van de Franse zakenbank Natixis geeft aan dat alle inflatoire periodes in de eurozone sinds het begin van de jaren zeventig zijn bestreden met een restrictie van het geldaanbod en alle zijn gevolgd door een recessie.
Meer hier |