Daily Express Bekijk in browser

Express Midday Brief


✍ Goeiemiddag,

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.540 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Need to know

2. Wetstraat Insider

Days
Hours
Minutes
Seconds

Wie 69 dagen voor de verkiezingen beide conventies een beetje volgt, kan moeilijk tot een andere conclusie komen dan wat hierna volgt. De angst, de haat en de verdeeldheid die de Amerikaanse politiek vandaag tekenen dienen vooral om mensen af te leiden van een financieel en politiek systeem dat steeds meer de 1 tot 10% rijksten bevoordeelt, ondanks dat zowat elke economische indicator dramatisch oogt. Dat terwijl de aandelenmarkten record na record neerzetten. (In Amerika is 93%  van de aandelen in handen van 10% van de bevolking. De overgrote meerderheid van Amerikanen heeft geen boodschap aan de beurs.)

Een aantal sprekers op de Republikeinse conventie schetst voor de 90% minder welstellende nochtans graag  een apocalyptisch beeld van de VS onder 'een president Biden'. 

Kimberly Guilfoyle: (foto boven, ex-Fox News en nu de verloofde van Donald Trump jr.): 'Laat de Democraten en hun socialistische kameraden uw gezin, uw leven en uw toekomst niet vernietigen. […] Ze willen de grenzen openen, de scholen sluiten, en zullen uw job terug naar China sturen, terwijl ze zichzelf verrijken. Ze zullen de politie ontmantelen. Reken niet op de Democraten wanneer u in gevaar bent.'

Bewijs nog maar eens dat een groot deel van de politici voordeel heeft bij een onwetende bevolking. Niet enkel in Amerika. Politici van allerlei pluimage hebben baat bij on- of eenzijdig geïnformeerde mensen. Het 'wij tegen zij'-verhaal laat makkelijker toe om de andersdenkende als 'de vijand' te promoten, terwijl apocalyptische toekomstbeelden worden geschetst om zo angst (wat verkoopt beter dan angst?) en de greep op de macht uit te breiden. 'Après moi, le déluge', zei Lodewijk XV.

Onderwijs en opleiding zijn de enige oplossingen wil men een volk ontwikkelen dat voor zichzelf kan denken en niet als papegaaien herhaalt wat het op Fox of CNN heeft gehoord. Maar studeren aan de betere universiteiten is in de VS voor miljoenen jongeren onbetaalbaar geworden

Toch zijn het die jongeren die zullen opdraaien voor de ravage die Covid-19 zal achterlaten. Als de scholen niet snel heropenen, zullen ouders verplicht moeten thuisblijven omdat de grootouders tot de meest kwetsbare leeftijdsgroep behoren en 50% van de Amerikanen onvoldoende inkomen heeft om een kinderoppas te betalen. Dat is minder een probleem voor mensen die van thuis uit kunnen werken, maar wat met de zogenaamde essentiële beroepen (verplegers, kassiers, chauffeurs, …)?

De kloof tussen de kinderen van de 1 tot 10% meest welstellende Amerikanen en hun minder begoede vriendjes dreigt straks nog verder uit de diepen. 

De eerste groep heeft weinig of geen last gehad van Covid dankzij thuisonderwijs, de tweede groep werd aan zijn lot overgelaten. 

Een verloren jaar voor deze laatsten, dat nooit meer zal worden ingehaald. Politici kijken nooit verder dan de volgende verkiezingen, terwijl de gevolgen van deze kloof pas binnen 10 jaar zichtbaar zullen worden. Wanneer een groot deel van de huidige Amerikaanse politieke gerontocratie dood en begraven zal zijn.

3. Grafiek du Jour

De Ifo, de meest prominente economische indicator in Duitsland, is voor de vijfde achtereenvolgende maand gestegen tot 92,6 in augustus, van 90,4 in juli. Duitse bedrijven geloven in de oplevingen van de economie, nu zowel de verwachtingen (blauwe lijn) als de actuele beoordelingscomponent (grijze lijn) blijven stijgen.

De Duitse economie heeft de eerste fasen van de crisis relatief goed doorstaan. De lockdown was er uiteindelijk milder dan in veel andere landen. De lockdownmaatregelen werden eerder opgeheven dan in de meeste landen en daardoor zou de opleving ook sterker zijn dan in de meeste andere landen.

Duitsland mag dus blijven geloven in een V-vormig herstel, in tegenstelling tot andere Europese landen, waar de rechterpoot van de 'V' wel degelijk afzwakt.

De Ifo geeft, net als de Japanse Tankan, een beter beeld van de reële stand van de economie dan de in onze contreien meer bekende PMI-indicator.  

De Tankan en de Ifo vragen bedrijfsleiders of ze tevreden zijn over de gang van zaken. De Markt PMI vraagt aankoopdirecteurs gewoon of ze meer of minder aankopen. Daarom dat de Tankan en de Ifo doorgaans minder stijgen dan de PMI. 

4. On the Agenda

  • Vandaag krijgen gamers en ontwikkelaars een voorproefje van wat 2021 zal brengen, met de opening van Gamescom, een van de grootste beurzen in de industrie. Uitkijken wordt het naar de PlayStation 5-gameconsole van Sony en de rivaliserende Xbox Series X van Microsoft.
  • Vandaag kiezen de Britse liberaal-democraten een nieuwe voorzitter. Sir Ed Davey is de favoriet. De Lib-Dems maakten tussen 2010 en 2015 deel uit van de regering Cameron. Sinds dan speelden ze 46 van hun 57 zetels kwijt.
  • Op de Republikeinse conventie spreekt vanavond vicepresident Mike Pence.
  • Morgen en vrijdag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken samen in Berlijn. Op de agenda: Turkije, China en de geopolitieke implicaties van Covid-19 en nieuwe sancties tegen Wit-Russische ambtenaren.
  • De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi is deze week in Europa, waar hij o.a. 5G bespreekt met Italië, Nederland, Noorwegen, Frankrijk en Duitsland. Midden september zou dan een videoconferentie worden georganiseerd tussen president Xi Jinping en de EU-leiders Michel, von der Leyen en Merkel.
  • Zondag trekken de Montenegrijnen naar de stembus om een nieuw parlement en de president te verkiezen. In het land wonen minder dan 650.000 mensen.

5. Noted

6. Coronavirus FactBox

7. De wereldeconomie

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze
nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in

8. Video du Jour

Het 'fire season' is nauwelijks gestart en Californië heeft dit jaar al twee van de drie grootste bosbranden in zijn geschiedenis moeten ondergaan. Beide branden op hetzelfde moment, waardoor duizenden mensen gedwongen worden hun huizen te ontvluchten, tot overmaat van ramp tijdens een pandemie. De rook van de branden is ondertussen te zien tot in Kansas.

Toch was dit angstaanjagende begin van het vuurseizoen volledig voorspelbaar. Kenners hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de klimaatverandering grotere, meer frequentere en meer verwoestende bosbranden in de 'Golden State' zal aanwakkeren. En dat is wat nu gebeurt. Alle 10 de grootste branden in Californië hebben zich alle voorgedaan in de voorbije 20 jaar.

Hogere temperaturen en langdurige droogtes maken meer gebieden kwetsbaar voor brand. De vuurhaarden begonnen in dezelfde week als Death Valley een temperatuur van 54 graden Celsius liet opmeten, de hoogste temperatuur op aarde gemeten in bijna een eeuw.

Op onderstaande video is te zien hoe mensen per auto door de vlammenzee rijden om zich in veiligheid te brengen.

Lees hier ook het uitstekende stuk van Newsweekcollega Mick van Loon: Wat maakt de huidige grote bosbranden in Californië zo ongewoon?

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België