5. Barcode viert 50e verjaardag De barcode - een van de meest onderschatte uitvindingen aller tijden - viert vandaag zijn 50e verjaardag. - Het standaard 13-cijferige systeem kan duizend miljard verschillende variaties creëren, die worden gebruikt om informatie op te halen, zoals de prijs en beschrijving van een product.
- Elke consument ziet gemiddeld ongeveer 20 keer per dag een barcode.
- Alleen GS1 - een wereldwijde organisatie gericht op het ontwerp en de invoering van standaarden op het gebied van elektronische communicatie tussen bedrijven - is gemachtigd om de unieke nummers te produceren die de meeste barcodes voeden.
- Enkel op die manier wordt verzekerd dat een blik tonijn dat in de ene supermarkt wordt verkocht, dezelfde barcode "vingerafdruk" heeft als een identiek product dat in een andere winkel wordt verkocht.
- Toch zal de barcode - ook al vereeuwigd door straatkunstenaar Banksy 👇 - waarschijnlijk niet nog eens 50 jaar in zijn huidige vorm overleven.
- Er zijn proeven gaande om barcode-technologie samen te voegen met zijn trendy opvolger, de QR-code, die staat voor Quick Response.
- De twee gegevenscodes vervullen momenteel verschillende rollen.
- Terwijl een barcode ééndimensionaal is en ervoor zorgt dat klanten het juiste product voor de juiste prijs kopen, leidt een QR-code gebruikers van smartphones naar een website of app voor meer informatie.
Er wordt onderzocht of de GS1-bank van barcodes kan worden geïntegreerd in het QR-vierkant. - Die technologie zou in 2027 in de winkels zijn.
|