Ben jij al aan de beurt geweest voor een COVID-prik? Dit bericht gaat lekker over iets heel anders. Het is een vrolijkheidsvaccinatie. Want na het lezen ervan kan je niet anders dan grijnzen.
Daar is helemaal geen terrasje voor nodig, en ook geen teststraatfestivalkaartje. Want wát een woest stoere resultaten hebben we met elkaar mogelijk gemaakt.
Ga er even een kwartiertje goed voor zitten; klik op álle links, lees, kijk en luister – bij mij zingt nu in elk geval de lente onontkoombaar in mijn ziel. Het kan wél. Dank voor jouw onmisbare rol daarin.
Evelijne en Annelies, ook wel de trotse dames van de directie.
P.S. En oh ja – natuurlijk worden de epicentra-klinieken nu ook ingezet voor COVID-vaccinaties!
54 keer bewezen dat het kan.
Van armoedebestrijding tot empowerment van vrouwen en verbeterde voedselzekerheid: 54 zelfredzame epicentra in Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Malawi, Mozambique, Oeganda en Senegal hebben grootse stappen gezet. Bijna 900.000 mensen in 974 dorpen gaan daarmee verder, met het vertrouwen dat ze hun zelf gestelde doelen met eigen middelen kunnen behalen.
Een greep uit de resultaten van alle zelfredzame epicentra.
Als een epicentrum officieel zelfredzaam wordt, gaat het verder zonder The Hunger Project. We investeren niet langer tijd, menskracht of middelen in het gebied. Zonder steun blijft het epicentrum haar rol als motor van lokale ontwikkeling spelen. We nemen met een groot feest afscheid van elkaar, waarbij we vieren wat er is bereikt.
En we vieren véél, want deze gemeenschappen hebben bergen verzet:
Gemiddelde resultaten uit eindevaluaties van de 54 zelfredzame epicentra, t.o.v. midterm evaluaties, die we zo’n 3 tot 4 jaar voor de eindevaluatie afnamen.
Over zelfredzaamheid en de 3 basisprincipes van onze aanpak: mensen komen zelf in actie, empowerment van vrouwen en slim samenwerken met lokale overheden.
Zelfredzaamheid betekent niet dat er helemaal geen honger of armoede meer is. Nog niet per se elke bestaande behoefte of vraag is beantwoord, maar het gaat duidelijk beter.
Het belangrijkste is dat de gemeenschap zelf het dorp leidt. En dat ze zeker weten dat ze met elkaar nieuwe uitdagingen kunnen oppakken, ook bij tegenslag – op weg naar het einde van honger en armoede voor iedereen.
We zijn meer dan trots op de zelfredzame epicentra. Het laat ons zien dat verandering van onderop en van binnenuit echt werkt. De zelfredzame epicentra vormen de basis van de opschaling en verspreiding van onze aanpak. Want dat is ons ultieme doel: het concept van bestrijding van honger en armoede ‘van onderop’ verspreiden. Daarvoor is het bewijs, de inspiratie en het voorbeeld van zelfredzame epicentra cruciaal.