‘Zeg ik sorry bij de dingen die écht wat uitmaken?’ 

Lieve lezer,

Na een vergadering over de cover van het komende magazine liep ik naar huis, en zag een bus waar ‘Sorry, geen dienst’ op stond. Ik was op slag verliefd.

Het beeld van zo’n logge stadsbus, tegen de achtergrond van een grijze, Nederlandse winter, het doet wat met me. Ik denk dat dat is omdat ik het zo lief vind. Het uithangbord van de buschauffeur, want dat is het eigenlijk, wordt in mijn hoofd gemaakt tot gespreksballon van de bus zelf. Hij spreekt tegen mij.

Ik wilde dit beeld, uitgetekend door een goede illustrator, graag op de cover. De rest van de redactie vond het volgens mij wel een grappig idee, maar was er wat minder enthousiast over. Dat snap ik ook wel weer.

Het hielp ook niet dat ik pas anderhalve maand bij de redactie zat als Chef Essay en Opinie, ik was (en ben) erg nieuw. Bijna alle verhalen en essays voor het tijdschrift waren allang geselecteerd, geschreven en herschreven toen ik erbij kwam.

Mijn mijmeringen over het thema 'Sorry' beginnen dus eigenlijk nu pas, bij het schrijven van deze nieuwsbrief. Waar de rest van de redactie al maanden stilstaat bij al hun “sorry’s”, groot en klein, denk ik er nu pas echt over na. Want wat is het eigenlijk, als woord, als concept?

Wat zie ik als een ‘sorry’? Het woord, of ook het gevolg dat eraan zou moeten hangen? Want zou na elke sorry niet ook een gedragsverandering moeten volgen? En hoe vaak zeg ik eigenlijk sorry? In ieder geval weet ik wel dat het me een stuk makkelijker valt om sorry te zeggen voor iets kleins: doorfietsen bij een zebrapad terwijl ik eigenlijk moet stoppen, tegen iemand aanbotsen omdat ik niet oplet in de kroeg, vijf minuutjes te laat zijn bij een afspraak, ik zeg zo “sorry”. Maar zeg ik dat ook wanneer ik iemands gevoelens heb gekwetst? Wanneer ik een monster was tegen mijn partner? Zeg ik sorry bij de dingen die écht wat uitmaken? En die een gedragsverandering behoeven?

Ik weet het eigenlijk niet zo zeker. Ik mijmer nog even door, puttend uit de korte verhalen, essays en illustraties die in ons nieuwe tijdschrift staan, en zeg zacht ‘sorry’ tegen een bus die voorbijrijdt, gewoon omdat het kan.
 

Zachte groet,
Juul Kruse
Chef Essay & Opinie
 

PS
Heb jij soms ook moeite met sorry zeggen? Neem uiterlijk 31 januari een abonnement op ons magazine voor maar €2,50 per maand, en doe ook inspiratie op uit ons nieuwe tijdschrift!

Word abonnee en ontvang Hard//hoofd magazine nr. 4 'Sorry'
Hard//hoofd verschijnt weer op papier! Word uiterlijk 31 januari trouwe lezer van Hard//hoofd voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart al ons nieuwste magazine, met als thema ‘Sorry’.
 
Met een stamelende sorry bied je een verontschuldiging aan. Je trekt een opzichtig pruillipje om de uitspraak kracht bij te zetten. Vochtige ogen en trillende stem. Of is je sorry uit frustratie geboren? Een ‘sorry hoor’ – ongemeend en weinig verzachtend – want waar komt toch de drang vandaan om sorry te zeggen als je niets fout hebt gedaan? Of misschien krijg je het woord juist nooit over je lippen? Wat voor bevrijdende zucht ontsnapt er aan jouw lichaam als er eindelijk een excuus door de regering wordt gemaakt? En wat betekent dat excuus eigenlijk? Vind herkenning of daag je eigen sorry-gedrag uit in ruim 120 pagina’s Hard//hoofd magazine.
 
Oproep: Stuur je pitch in voor ‘Lief Kutland’, het vijfde Hard//hoofd Magazine!

‘Lief Kutland’ zijn de begintonen van waaruit vrije utopieën werkelijkheid worden, of waarmee we ongelimiteerd verdriet en woede botvieren op alles wat er misgaat. Fantaseer je met ons mee? Lees de oproep voor details. Stuur uiterlijk zondag 4 februari een pitch naar liefkutland@hardhoofd.com.

Vraag je je af: nu al een oproep voor het herfstmagazine terwijl het lentenummer nog niet uit is? Hard//hoofd streeft ernaar om een toegankelijk platform te zijn voor nieuwe stemmen. Pitchoproepen zijn daarom open oproepen. We verwachten meer dan honderdvijftig reacties en om die een eerlijke kans te geven, plannen we vooruit. Als je abonnee bent kan je Magazine 4: ‘Sorry’ in maart verwachten!

Essay: Het Sranantongo leeft

Tekst: Kevin Headley

Beeld: Luna Houtzager

Leestijd: 5 minuten

Het Sranantongo wordt steeds meer gesproken in Suriname om de massa aan te spreken. Toch is het Nederlands nog steeds de enige officiële taal van het land. Voor het drieluik dat Kevin Headley schrijft over hoe het koloniale verleden nog voortleeft in Suriname gaat hij in dit derde en laatste deel in op de geschiedenis en de toekomst van het Sranantongo.

Verhaal: De vrouw met de rode haren (ILY)

Tekst: Ida Blom

Beeld: Cheyenne Goudswaard

Leestijd: 7 tot 11 minuten

In de ochtendzon op het terras vangt Greta tussen de parfumflesjes in de etalage een glimp van haar dochter op. Een verhaal van Ida Blom over de beklemming van verlies en herinnering en het zoeken naar het verleden in het heden.

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst.
Hard//hoofd biedt ruimte aan nieuwe stemmen. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, vertrouwen en kwetsbaarheid. Een plek om elkaar te steunen en zich open te stellen binnen de veilige ruimte van ons medium. In deze tijd is zo'n vrije ruimte harder nodig dan ooit. 

Om deze ruimte te behouden is ook jouw steun essentieel. We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Zet je wanhoop om in daadkracht en sluit je aan! 
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling

Doe ook mee en steun nieuwe stemmen. Zeker in deze tijd. 
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.