Permacultuur Logo

Nieuwsbrief AUGUSTUS 2022

Onze Nieuwsbrief maandelijks versturen lukt weer ondamks dat het gewoon druk is. Er is veel belangstelling. Er speelt veel in de wereld, veel dat met klimaat, voedselzekerheid en voedselkwaliteit te maken heeft en dus naar o.a. Permacultuur wijst. Met de bescheiden middelen die we hebben en een portie doorzettingsvermogen proberen we de impact van de huidige voedselcrises te beteugelen en stimuleren we haalbare en schaalbare oplossingen.

TEN GELEIDE

Er zijn voortgaande ontwikkelingen in en rond Eetbaar Park, die we graag met u delen, zoals de Hügelbeten (Slalom), Groene Matties, Voedselmoeras, Madestein. Er komen steeds meer mensen langs op Eetbaar Park, soms uit belangstelling, vaak ook om een handje te helpen. De tuinwerkdagen worden goed bezocht


BELANGRIJK
Twee workshops verdienen nu extra aandacht:
* Hertst en Winter-groenten
* Eetbare Watertuin

 

BOEKEN
Het aantal Nederlandstalige boeken over permacultuur en verwante gebieden groeit
- Permacultuurboeken

 

AGENDA van Activiteiten en programma's op Eetbaar Park
De linken in onderstaand overzicht leiden direct naar de website

vr 19 aug - workshop - Herfst- en Wintergroenten Verbouwen

za 20 aug - workshop - Zelf Composteren

za 20 aug - rondleiding - Eetbaar Park in de nazomer

za 27 aug - workshop - De Eetbare Watertuin

za 03 sep - avond - Introductie tot opleiding en cursus
ma 05 sep - avond - Introductie tot 4-days Basic Permaculture Course
za 10 sep - start cursus - 4-days Basic Permaculture Course (in English)
zo 11 sep - workshops - Gezonde Voeding & Gebruik Kruiden

zo 11 sep - avond - Introductie tot opleiding en cursus

zo 18 sep - start cursus - Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen

vr 23 sep - start - Permacultuur Jaaropleiding 2022-2023 vr

za 24 sep - start - Permacultuur Jaaropleiding 2022-2023 za

vr 14 okt - start - Permacultuur Vervolg Opleiding

 

Maar kijk ook zeker naar het aanbod hier onder

Hallo B A D ,

Heftig: zoveel droogte, zoveel hitte, zoveel wateroverlast met daarbij mislukte oogsten en bodemerosie.
Het probleem heeft minstens twee kanten. Aan de ene kant hebben het verschijnsel van de uitblijvende en de dan weer veel te heftige regenbuien, de extreme hitte op veel plaatsen naast weer extreme kou op andere plekken op de aarde.
De andere kant is hoe we met ons land, de akkers, de weilanden, de bossen, zijn omgegaan en nog steeds omgaan. Een zeer kwetsbare situatie. En zo zien we dat landbouwsysteen afbrokkelen en uit elkaar vallen, aan alle kanten tekort schieten en falen.

En dat kan anders: stoppen met gif, schaalverkleining, geen monoculturen maar polyculturen, gehalte organisch materiaal in de bodem omhoog en meer natuur (heggen e.d.) aan de randen en tussen de velden. We tackelen daarmee behoorlijk wat problemen en zijn veel veerkrachtiger bij al die extremen. Een oplettende lezer heeft het al door: meer Permacultuur, meer Herstellende Landbouw, meer Voedselmoerassen en Voedselbosranden.


Kan er met mijn boerenverstand niet bij..
Al wat jaren schrijf en roep ik dat de voedselcrises met meer impact ons leven binnenkomt dan de energiecrisis. Simpelweg om dat er te weinig zal zijn. Dat is in kwantitatieve zin zo. Maar ik zie ook de kwaliteit van ons voedsel, ook van het biologisch aanbod, minder worden.
We zien het al jaren aankomen. Er zijn talloze stemmen en signalen die het ons duidelijk probeerden te maken. De Verenigde Naties zei al jaren geleden dat de enige manier om de aarde te voeden is met kleinschalige agro-ecologische pojecten. Ik kan er met mijn boerenverstand niet bij dat we dat niet (genoeg) doen.

Verderop deel ik nog wat linken naar interessante bronnen.
Als je wilt weten wat er allemaal speelt.. en wat je er aan kunt doen, moet je naar onze cursussen en opleidingen komen.
De gratis introductie-avonden kunnen je op weg helpen.

Tja.. bodems uitgeput, bodems uitgedroogd, rivieren en beken opgedroogd, en een groot deel van de boeren dat vast houdt aan een manier van landbouw en veeteelt dat echt niet meer kan! Lees ook mij BLOG  Boerenbedrog 

 

Er is gelukkig ook veel positief nieuws te melden. Zie verderop  Projecten en Nieuwtjes

Menno Swaak
Permacultuurcentrum Den Haag


WintergroentenHerfst- en Wintergroenten verbouwen

vrijdag 19 augustus - workshop met Taco Blom

Hoe voorzie je je zelf in de herfst en winter van voedsel. Welke groenten kan je dan nog succesvol verbouwen en hoe pak je dat aan. We kijken daarbij ook naar het oogsten en bewaren.
Waar voedsel schaars en duur wordt is het steeds belangrijker om het hele jaar rond voedsel te kunnen verbouwen en oogsten.


ComposterenZELF compostEREN:
composthoop, compostvat en wormENcompostbak

zaterdag 20 augustus - workshop met Menno Swaak

Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost.
Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten verrijken.


Geinteresseerden bij Eetbaat Park 1 Rondleidingen Eetbaar Park I

zaterdagmiddag 20 augustus - uitleg door Menno Swaak

Aan de hand van enkele permacultuur ontwerpprincipes wordt getoond hoe de tuin is opgezet als een duurzame tuin, die kan gaan voorzien in voedsel, energie en grondstoffen. Daarbij ook aandacht voor hoe recente inzichten en ervaringen met Permacultuur in de tuin geïntegreerd worden..


Snoekkruid, een eetbare waterplant

DE EETBARE WATERTUIN

zaterdag 27 augustus 10.00-17.00u.
+ 24 september 19.00-21.30u.
workshop met Taco Blom

In deze workshop van een hele dag en een avond enkele weken later gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden en hoe je het moet aanpakken. Heb je plek voor minimaal 6m2 voor water, maar een groter stuk biedt meer mogelijkheden, dan kan je ermee beginnen. We behandelen het ontwerp, de aanleg, substraat voor de bodem, beplanting, gezondheidsaspecten, zuiverende werking, beheer en onderhoud. urs2021Q4


Les

introductie tot Jaaropleiding en voedselbosrand

zaterdagavond 3 september - met Taco Blom
idem:
zondagavond 11 september

Voor wie geïnteresseerd is in de Extra Permacultuur Jaaropleiding van 12 zondagen, die op 3 april begint, is deze introductie-avond bedoeld.
Je krijgt een indruk van de opzet en aanpak in deze op de praktijk gerichte opleiding en maakt kennis met de docent.


Ontwerp Eetbaar Park 2

Introduction to Basic Permaculture Course

Monday Evening September 5
with Rutger Spoelstra (in English)

 Read more... 

 

4-days Basic Permaculture Course

Saturday September 10 start
with Rutger Spoelstra (in English)

Permaculture is a design philosophy that allows you to design a sustainable life, or even beyond sustainable. It is also described as: “Permaculture is a dance with nature - in which nature leads.”. During this course you will get acquainted with permaculture. It is a broad introduction, but also practically applicable. .


ComposterenGezonde Voeding & Gebruik Kruiden

zondag 11 september - lezing/workshop met Nicole Smets

Deze dag bestaat uit twee delen, die ook samen gevolgd kunnen worden.
Wat is Gezonde Voeding en waar moet het aan voldoen?
Welke soorten gezonde voeding zijn er; Inhoudstoffen van voeding; Functie van voeding. Een kruidenwandeling met uitleg over inhoudstoffen.
De pluk, het gebruik en droogmethode; waar sommige planten wel en niet goed voor zijn (superfoods en kruidenapotheek van de Nederlandse natuur).
.


Les

Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen

cursus van 4 zondagen vanaf 18 september met Taco Blom

Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers. Zo'n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.en lokale economie zijn onderwerpen die behandeld worden met oog voor theorie en praktijk.


Taco in de voedselbosrand-in-aanleg

Permacultuur Jaaropleiding 2022-2023

12 vrijdagen m.i.v. 23 september - met Taco Blom

Permacultuur vindt tegenwoordig breed toepassing: ver voorbij land- en tuinbouw alleen. Je kunt met deze ontwerpprincipes een ecologische wijk ontwerpen of er je bedrijf mee opzetten. Ze zijn universeel.
In deze jaarcursus richten we ons in de eerste plaats op voedselproductie, tuin -en landschapsinrichting en de daarbij aansluitende praktische toepassingen.
O.a. bodem en bodemverbetering, water, compost, éénjarige en vaste eetbare planten, fruitstruiken en -bomen, bosrandtuin, dieren in permacultuur, plaagbeheer, gewasverzorging, oogsten en bewaren, en lokale economie zijn onderwerpen die behandeld worden met oog voor theorie en praktijk.

Permacultuur Jaaropleiding 2022-2023

12 zaterdag m.i.v. 24 september - met Taco Blom


Taco op Landgoed HeerdebergPermacultuur VERVOLG opleiding

9 dagen vanaf 14 oktober - met Taco Blom en gastdocent

Deze Vervolgopleiding is bedoeld voor wie al een Jaaropleiding met Taco Blom afgerond heeft of voor wie aantoonbaar over voldoende kennis en ervaring beschikt.
Opbouw:

- inleiding/stukje herhaling
- planning, financiën
- snoei, enten, stekken, vermeerderen, leifruit
- voedselbosrand op zand, klei en veen
- rekening houden met regelgeving in planning en tekening
- plantengemeenschappen
- bedrijf opstarten
- gemeenschap / samenleving

Het kan zijn dat we om praktische redenen (reistijd en kosten) een aantal keren kiezen voor lesblokken van twee aaneengesloten dagen.
Locaties: Het zal plaatsvinden op verschillende locaties waaronder Eetbaar Park in Den Haag en Heerdeberg in Cadier en Keer.
Deze vervolg opleiding is nog in ontwikkeling en bovenstaande gegevens zijn nog onder voorbehoud.


DE PROJECTEN
Met al die activiteit op en naast Eetbaar Park is het de laatste tijd een drukte van belang. Het groeit en bloeit aan alle kanten. Dat geldt voor de moestuin van Eetbaar Park waar we dit jaar veel meer oogst hebben dan we gewend waren en de voedselbosrand die gedijt, maar die (nog) niet zo veel oogst biedt.

Graag nog even wat aandacht voor de al genoemde projecten:
Voedselmoeras
Hoofdthema is eetbare water-, moeras- en oeverplanten en daar heeft de betreffende jaargroep een aanmoedigingsprijs mee gewonnen bij wij-land en daarmee naast Eetbaar Park een pilot kunnen realiseren van een mogelijke oplossing voor problemen op het veen-weide gebied. Meer info:
Hügelbeet / Jaar-rond-Salade-bar
Waar het voedselmoeras de diepte zocht gaat deze jaargroep de hoogte in met een aantal verhoogde bedden, hügelbeet genoemd. Je graaft een greppel, vult die stevig op met hout en bedekt dt met het zand uit de greppel. Zo'n beet zou het liefst een meter hoog moeten zijn, maar dat is niet echt gelukt op die plek. Het hout in het hügelbeet verteert langzaam en voedt ze voor vele jaren de bodem en wat er op groeit. Een crowdfunding moet gaan helpen de juiste beplanting te krijgen.
Permacultuurtuin Madestein
Dit is de kleinste tuin van Eetbaar Park en een van de oudste permacultuurtuinen en heeft het bekende ronde ontwerp. Deze tuin heeft perioden van intensiever beheer gekend afgewisseld met minimale aandacht. Nu we (na corona) er weer makkelijker naar toe kunnen kan de tuin z'n oorspronkelijke, educatieve functie weer gaan vervullen. Er is inmiddels al veel ruimte gemaakt en de oude patronen komen tevoorschijn. Wildgroei wordt getemd en er komt een verbeterd beplantingsplan.


Werken in het ZuiderparkTuindagen - meewerken en leren

Wie de afgelopen tijd af en toe de Eetbaar Park tuinen heeft bezocht, zal het niet ontgaan zijn: de staat van onderhoud op Eetbaar Park II is echt goed en die op Eetbaar Park 1 wordt snel beter. Enthousiaste vrijwilligers met soms veel soms wat minder ervaring zorgen daarvoor.
Wil je graag ook wat extra ervaring opdoen of gewoon goed bezig zijn voor een paar uurtjes (of meer) per week, wees welkom. Bekijk het overzicht met vaste en extra tuinwerkdagen


NIEUWTJES en ONTWIKKELINGEN

Zo af en toe de nieuwtjes, de ontwikkelingen dus, delen met jullie geinteresseerden, is wat we graag doen. Kort samengevat: promo voor Mens en Tuin, Het Voedselmoeras, Slalom, Eetbaar Park Madestein en Eetbaar Park Zuiderpark en Bomen voor Den Haag.

 


De Hugelbeten van Slalom

saladetuin Slalom

Dit stukje groene weelde naast Eetbaar Park en het Voedselmoeras trekt veel belangstelling. Vooral van mensen, die daar graag en veel plukken. Een deel van de plukkers kiest die groenten waarvan ze denken dat die in het algemeen minder als groente egzien/herkend wordt, zoals de melde.
Het gaat dus soms iets te hard. De 'groep' heeft er een bordje bij gezet met een verduidelijkende tekst. Naast 'plukken alleen in overleg' staat er kort en bondig waar Slalom voor staat. Lees de complete tekst.


PLANTEN KOPEN

Logo Mens en Tuin

Zorgtuin / Stadskwekerij Mens en Tuin heeft een groot aanbod aan diverse planten en we helpen hen graag die (aan jullie) kwijt te raken.
Sowieso is die tuin een bezoek meer dan waard. Let even op de openingstijden (maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag). Ze zitten aan de Hillegaardsweg/Lichtenbergweg.
Zie https://www.mensentuin.nl/


 

VOEDSELMOERAS‍

Meer dan een jaar geleden is naast Eetbaar Park een pilot aangelegd van een Voedselmoeras door een van onze jaargroepen. Het kreeg en krijgt veel, ook landelijke belangstelling. En je kunt het bezoeken als je toch naar Eetbaar Park komt of op een nieuwe website.


EEtbaar park madestein

Ook op de oudste tuin van Eetbaar Park op Madestein zijn we weer volop actief om èn het oorspronkelijke plan te herstellen èn dat te verbeteren (de fouten eruit te halen) en optimaliseren. Sinds enkele maanden is Fatima daar actief om een en ander te coordineren en heeft een van onze jaargroepen de opdracht om dat als project op te pakken en tot realisatie te brengen.


EEtbaar park zuiderpark pruimencirkel

De meest recent gestarte jaargroep kreeg ook een project toebedeeld. De nu twaalf jaar oude tuin heeft het stadium bereikt van opbouw en afbraak. In de praktijk betekent dat dat een deel van de tuin dat te ver doorgroeide naar een 'bos' wat terug gezet gaat worden naar een pioniersfase. Daar kunnen we dan weer gaan werken aan het (opnieuw) starten van een voedselbosrand.
Er zijn/waren 2 pruimenbomen. De kleine pruim levert elk jaar meer pruimen dan de grote alle jaren bij elkaar. Er wordt nu door de groep een nieuw plan ontwikkeld voor dat stuk en daarin zal de eerste jaren ook weer éénjarige groenten verbouwd kunnen worden. En ze voeren het plan -na goedkeuring- ook uit. Hopelijk krijgen we zo eindelijk een tamme kastanje in de tuin.


GROENE MATTIES IN HET zuiderpark

Er is steeds meer activiteit in en rond Eetbaar Park. Als directe buren hebben we dus al Voedselmoeras en Slalom, maar aan de andere kant van de kas in het Boerendorp is Natasja (voormalig betuurslid Stichting Eetbaar Park) actief met een groep (over)enthousiaste vrijwilligers bezig met stadslandbouw. Ze telen gezond voedsel voor de cliënten van Voedselbank Haaglanden.


1 KM BRAMEN TEKORT IN HET zuiderpark

In en over de heg langs Eetbaar Park groeien veel bramen. Samen met de stekels van de meidoorn in de heg vormt dat een obstakel en daarmee een bescherming tegen binnensluipen en ongeauthoriseerd oogsten van ook ander fruit in de tuin. Passanten doen hun best nog een (rijpe) braam te verschalken, maar er is zoveel belangstellingen dat 10x of 100x zoveel bramen nog niet genoeg zouden zijn. Een idee voor Natuurorganisaties: leg een bramenhaag aan van een kilometer en laat zo iedereen genieten van deze lekkere en gezonde vruchten.


DE PERMACULTUUR BOEKEN COLLECTIE

De Permacultuur Boeken Collectie‍

Hieronder een greep uit de‍ de uitgebreide voorraad Engelse en Nederlandse boeken op het terrein van Permacultuur, Voedselbossen, Herstellende Landbouw, Natuurlijk Moestuinieren, ecologisch leven, bouwen en wonen, en wildplukken. Enkele nieuwe boeke krijgen wat extra aandacht:

 

Boeken‍ die door bijvoorbeeld onze cursisten gewaardeerd worden zijn:
Tuin Smakelijk- Vera Greutink
Permacultuur voor de Moestuin - Christopher Shein
Combineren in de Natuurlijke Moestuin - Frank Anrijs
Permacultuur - van Appelboom tot Zeekool - Linder van den Heerik
Een kleine eetbare tuin met vaste planten - Madelon Oostwoud
Voedselbos - Madelon Oostwoud
Voedselbosrand - Madelon Oostwoud
Praktisch Handboek Voedselbossen - Martin Crawford
Het Bodemvoedselweb - Jeff Lowenfels
Verweven Leven - Merlin Sheldrake
Dankzij de microben - Marc-André Selosse
Onkruid herkennen - Henk Glas
Eetbare wilde planten, 200 soorten - Steffen Guido Fleischhauer
Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen - Bert Maes
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten - Geert Verhelst
Bodem onder het landschap - Jan Bokhorst
Holzer's Permacultuur - Sepp Holzer
Permacultuur in je persoonlijke en sociale leven - Looby Macnamara

 

Tamme kastanje (Castanea spec.) voor vruchten, hout en bijproducten

Lekkere planten mogen ook mooi zijn! En mooie planten kunnen ook lekker zijn! Dit is een compleet nieuwe gids die meer dan 1.000 eetbare en vooral ook decoratieve planten beschrijft. Met de juiste plantenkeuze kun je genieten van een mooie, eetbare tuin en verdwijnen de traditionele grenzen tussen ‘boomgaard’, ‘moestuin’ en ‘siertuin’. Je hoeft geen compleet voedselbos aan te leggen voor een pluktuin waar het leven goed is en waarin bijna het hele jaar te oogsten valt. De auteurs vertellen hoe de planten worden gekweekt en verzorgd en geven veel culinaire tips.

Cover Tamme Kastanje
Heg

De eeTbaRE sIeRtuIN

Lekkere planten mogen ook mooi zijn! En mooie planten kunnen ook lekker zijn! Dit is een compleet nieuwe gids die meer dan 1.000 eetbare en vooral ook decoratieve planten beschrijft. Met de juiste plantenkeuze kun je genieten van een mooie, eetbare tuin en verdwijnen de traditionele grenzen tussen ‘boomgaard’, ‘moestuin’ en ‘siertuin’. Je hoeft geen compleet voedselbos aan te leggen voor een pluktuin waar het leven goed is en waarin bijna het hele jaar te oogsten valt. De auteurs vertellen hoe de planten worden gekweekt en verzorgd en geven veel culinaire tips.

Ecologische tuin, van aanleg tot beheer

Margrieten groeien in grasrijke bermen en klimop in het bos. In de natuur zie je nooit het omgekeerde. Hoe dat komt? Vegetaties hebben hun eigen logica. Inzicht in deze fascinerende processen vormt de basis voor een ecologische tuin. Een tuin die voedsel biedt aan mens en dier, schuilplaatsen aan dieren, waar planten voorrang krijgen op verharding en waar een beplanting in lagen het regenwater vasthoudt en langzaam in de bodem laat infiltreren. Als je je tuin zo inricht is het resultaat een biodiverse tuin.  Ook hoveniers en natuurbeheerders zullen in dit boek een schat aan informatie vinden. 

Ecologische tuin
Heg

Mulchen in de natuurlijke moestuin

Dit is Frank Anrijs' vierde boek in de reeks over natuurlijk tuinieren. Mulchen is iets waar veel mensen schrik voor hebben, alhoewel mulchen een enorm positieve impact heeft op je bodem, het tuinwerk en het uitzicht van de tuin. Dit boek wil je vooral motiveren en overhalen door praktijk te tonen en door anderen te laten vertellen over hun ervaring met mulchen.

Het boek is bedoeld als opstap naar mulchen, het is een zaadje dat ik in je hoofd wil planten waardoor je zin krijgt om te mulchen, het nut ervan inziet en ook daadwerkelijk zelf aan de slag gaat.Je leert uiteraard over de vele voordelen van mulchen, wat je kan mulchen, wanneer en hoe je best te werkt gaat.

Een vlecht van heilig gras

Hoe de natuur, wetenschap en tradionele kennis ons leren respectovol met de aarde om te gaan.
In ‘Een vlecht van heilig gras’ toont Robin Wall Kimmerer ons de waarde van de natuur en hoe we moeten inzetten op duurzaamheid om deze te beschermen. Met haar wetenschappelijke kennis van de natuur, de legendes van haar inheems-Amerikaanse voorouders en persoonlijke inzichten toont ze hoe we liefdevoller met de planeet om kunnen gaan.
Kimmerer weet op poëtische wijze uit te leggen hoe we de geschenken van de aarde met respect en dankbaarheid moeten ontvangen en weg moeten van de cultuur van alsmaar nemen. ‘Een vlecht van heilig gras’ verandert blijvend je kijk op de natuur en je relatie met onze planeet.

Heilig gras
Wildpluk compendium

Wildpluk Compendium

Volledig naslagwerk van de (on)eetbaarheid van alle planten in onze natuur

Dit standaardwerk voor de wildplukker biedt een ENCYCLOPEDISCH OVERZICHT van de (on)eetbaarheid van alle in onze natuur groeiende planten. De therapeutische kant van de planten wordt ook belicht. Tegelijk is het een KOOKBOEK om culinair mee aan de slag te gaan.
Wie graag tuiniert vindt in dit boek een schat aan inheemse planten die graag samenwerken met onze fauna. Of je nu een kleine stadstuin hebt, pioniert met een VOEDSELBOS of misschien zelfs met een eetbaar landschap, plant dan in plaats van exoten eens lage landen natuur!
Je kunt het Wildpluk Compendium gebruiken als naslagwerk om doelgericht informatie op te zoeken, maar de schrijfstijl nodigt ook uit om het van A-Z als een leesboek ter hand te nemen.‍

Understanding Roots

Discover How to Make Your Garden Flourish
Understanding Roots uncovers one of the greatest mysteries underground-the secret lives and magical workings of the roots that move and grow invisibly beneath our feet.
Roots, it seems, do more than just keep a plant from falling over: they gather water and nutrients, exude wondrous elixirs to create good soil, make friends with microbes and fungi, communicate with other roots, and adapt themselves to all manner of soils, winds, and climates, nourishing and sustaining our gardens, lawns, and woodlands.

Understanding Roots
Veldgids Nederlands Flora

Veldgids Nederlandse flora

Wilde planten herkennen & determineren

Met deze geïllustreerde flora van Nederland breng je meer dan 2000 Nederlandse plantensoorten - zonder al te veel voorkennis - snel en makkelijk op naam. De focus ligt op waarneembare veldkenmerken wat ideaal is voor beginners. Gevorderden vinden de verschillen tussen soorten in één oogopslag terug. Dat is vooral handig in het veld. De determinatiesleutels zijn - vergeleken met andere flora's - compact en overzichtelijk. Steeds is duidelijk zichtbaar wat onderscheidende en wat aanvullende kenmerken zijn. Ook is er gebruik gemaakt van duidelijk waarneembare, bij voorkeur vegetatieve kenmerken. Dit is handig voor beginners. Iedereen leert snel met deze flora werken en ook ‘moeilijke’ groepen blijken toegankelijk.

 

Edible Water Gardens: Growing Water Plants for Food and Profit

Reprinted 2022
This book is the first complete guide to what is known of the uses, cultivation and worldwide availability of edible and other commercially important aquatic plants other than seaweeds, which already have an extensive literature of their own. Whether you are a backyard grower or a botanist, a student of horticulture, or of aquaculture, or of agriculture, you will find many ways to make use of the rich lode of information brought together in this book.

Edible Water Gardens is the first complete guide to growing and using edible wetland plants.

 

Edible Water Garden
bRILJANTE PLANten


Een fantastisch boek voor kinderen èn ook hartstikke leuk en leerzaam voor volwassenen.‍ Was al zeer snel uitverkocht maar inmiddels weer verkrijgbaar.

Briljante planten

Planten zijn zo braaf nog niet, en ze zijn ook nog eens een stuk sterker en slimmer dan ze lijken. Lees er alles over in dit grappige en mooie informatieve kinderboek, boordevol leuke weetjes over plantengedrag. Planten zijn altijd druk bezig en zijn een stuk slimmer dan je denkt. Soms zijn ze lief en behulpzaam, maar soms zijn ze sluw of gemeen. En wat zou er met ons gebeuren als ze er helemaal niet zouden zijn? "Briljante planten' gaat over... nou ja, planten dus! Over hoe ze dieren voor de gek houden, over hoe gras de held van voetbal werd en nog heel veel meer.

Geert-Jan Roebers is bioloog en daarnaast ook nog columnist en auteur. De eigenzinnige illustraties van Margot Westermann (o.a. bekend van 'De zweetvoetenman') brengen zijn kennis over de natuur tot leven.

Boeken‍ die een aanvulling zijn op Permacultuur of een vernieuwende kijk op natuur en landbouw bieden:
Tamme Kastanje (Castanea spec.) voor vruchten, hout en bijproducten - mogelijkheden en belangrijke aandachtpunten - Anne Ooserbaan
De Heilige Natuur, niet-westerse stemmen over dier, mens en klimaat - Pim  Martens
Heg - Een behaagelijk landschap voor mens en natuur
De tuinjungle - Tuinieren om de wereld te redden
Duurzaam handboek voor de luie tuinier - In 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon - Olthuis
Kruid en Mens - Marlies Engels

Deze boeken‍ zijn te koop op onze website (www.permaculuurboeken.nl) en in de boekenhoek in het paviljoen op Eetbaar Park.
Koop uw boeken bij ons of bij de lokale boekhandel.

P‍ermacultuurcentrum Den Haag / Permcultuur Nu!
www.permacultuur.nu     info@permacultuur.nu  06-26130464
postadres:
Groot Hertoginnelaan 249, 2517  ET Den Haag
bezoekadres (na afspraak):
Eetbaar Park, ingang Vreeswijkstraat.

De Permacultuur Boeken Collectie
webwinkel voor boeken (Engels en Nederlands) over Permacultuur, Voedselbossen en Transitie beweging
www.permacultuurboeken.nl -
winkel@permacultuurboeken.nl

 Als u deze maandelijkse nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik dan op:
Afmelden  

Statistics image