In deze nieuwsbrief leest u over twee verkiezingswinnaars. Het Schoenenkwartier in Waalwijk is bekroond als Publiek gebouw van het Jaar. Bekijk foto's van het prachtige monumentale gebouw en een 'making of' video! De Protesteik op landgoed Amelisweerd won met een recordaantal stemmen de verkiezing Boom van het Jaar.
Voor het onderhoud en restauratie van rijksmonumenten in het aardbevingsgebied in Groningen is volgend jaar € 9,5 miljoen beschikbaar. De populaire subsidieregelingen worden tot 2026 verlengd. Dat maakten staatssecretarissen Vijlbrief (Mijnbouw) en Uslu (Cultuur en media) bekend. Goed nieuws! Maar geldt dat voor iedereen?
Voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet is meer tijd nodig om te oefenen, te testen en te zorgen voor extra ondersteuning bij bevoegde gezagen. Daarom opteren minister De Jonge, provincies, gemeenten en waterschappen voor een beperkt uitstel van de ingangsdatum.
De Markiezeneik op landgoed Amelisweerd bij Utrecht is met een recordaantal van 37.000 stemmen verkozen tot Boom van het Jaar 2022. De ruim 200 jaar oude boom staat symbool voor het protest tegen de verbreding van de snelweg A27.
Het Schoenenkwartier, een rijksmonumentaal gebouwencomplex in Waalwijk, is verkozen tot Publiek gebouw van het Jaar. Het complex is getransformeerd tot kennisinstituut en schoenenmuseum. Bekijk hier de 'making of' video.
Meer dan tweehonderd instellingen, verenigd in PublicSpaces, NL AI Coalitie Cultuur en Media en Netwerk Digitaal Erfgoed, pleiten voor een digitaal en participatief cultuurbegrip. Dit vormt een stevige basis voor de toekomstige digitaliseringsagenda.
Een Japanse man die voor zijn werk cultureel erfgoed in zijn land probeert te behouden, heeft maandag met zijn auto per ongeluk de deur van het oudste toilet van het land vernield. Het toilet in Kioto stamt uit de vijftiende eeuw en was door het land aangewezen als belangrijk cultureel erfgoed.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed laat onderzoek verrichten naar mogelijke restanten van een scheepsblokkade in het Amsterdamse IJ van 450 jaar geleden.
Gedurende de restauratie van de KoepelKathedraal in Haarlem bleek dat diverse voor deze kerk ontworpen kunstwerken nooit zijn gerealiseerd. Er zijn alsnog enkele toegevoegd.
Volop bedrijvigheid de afgelopen weken bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen om de inschrijving voor vier opleidingen te kunnen openen, te weten Erfgoed Rietdekken, Erfgoed Schilderen, Hovenier Historisch Groen en Inspecteur Gebouwd Erfgoed. Ook kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de studiemodules Chemie, Documentatie en Ethiek voor restauratoren van roerend erfgoed. Schrijf je nu in!
Wetenschappers bekvechten al een tijdje om de locatie van de laatste rustplaats van Sinterklaas. De man leefde tussen 270 en 343 en was een Christelijke bisschop ten tijde van het Romeinse Rijk. De dag waarop hij stierf - 6 december - wordt nog steeds herdacht met het Sinterklaasfeest. Maar wat gebeurde er met zijn lichaam nadat hij gestorven was? Archeologen hebben onlangs de exacte locatie van het graf van Sinterklaas teruggevonden.
De eeuwenoude Hamtoren is voor veel Utrechters wel een bekend gebouw. BLØF-toetsenist Bas Kennis is tegenwoordig de eigenaar van de Hamtoren. Kennis liet de toren afgelopen jaren restaureren. Nu die restauratie is afgerond, vond hij het tijd voor de volgende stap: een digitale reconstructie van het kasteel waarvan de Hamtoren ooit onderdeel was. Met het project DenHam5D is Kasteel Den Ham nu 'herbouwd'. In virtual reality.