Den Helder maakt zich zorgen over de toekomst van hun monumentale 'Lange Jaap', Den Haag maakt zich hard voor het behoud van een voormalig ministerie en in Amsterdam is een indrukwekkend monument geopend.
Iedereen kent ze wel: de blauw-witte schildjes die op de gevels van monumenten pronken. De reden voor hun bestaan is minder bekend: het zichtbaar maken van cultureel erfgoed tijdens een gewapend conflict. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Van Engelshoven weten dat ze stopt met het actief bijhouden van de registratie van de schildjes.
Provincie Zuid-Holland vergroot de subsidiemogelijkheden voor het behoud van monumentale interieurs en steunt herbestemmingen met een sociaal-maatschappelijke functie.
In de wanden van de monumentale vuurtoren van Den Helder zijn grote scheuren ontstaan. Daardoor bestaat het risico dat de Lange Jaap, zoals de toren in de volksmond heet, kan instorten.
Het Holocaust Namenmonument is een graf voor mensen die geen graf hadden. 102.000 slachtoffers zijn vereeuwigd in het monument dat afgelopen zondag werd onthuld.
Een 'icoon van het Structuralisme' noemen de bewoners het gebouw van het voormalige ministerie van Sociale Zaken. Met een monumentenstatus willen zij het pand behoeden voor sloop.
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap stelt dat 'eeuwenoude landbouwenclaves' een tegenwicht bieden aan verzuring en ontkalking van de Veluwse bodem door stalmest.
In juli en augustus 2021 heeft de FIM via een enquête gepeild wat de gevolgen zijn geweest van de coronamaatregelen en de steunregelingen op de erfgoedsector. De enquête is vooral ingevuld door monumentenorganisaties.
Wat moet er gebeuren met de Gouden Koets? Het Amsterdam Museum reist met deze vraag door het land. Moet het beladen vehikel voorgoed van de weg, of mag hij gerust nog een tijd doorrijden?
Na het begeleiden van een cursus 'vloggen voor 50-plussers' is voormalig journalist Verva van Brakel zelf aan de slag gegaan. Twee weken geleden bezocht ze Open Monumentendag in Amersfoort.