Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Vrijdag 9 april 2021
 
 

In de kijker

   
 
Minister stelt strategische visienota cultureel erfgoed voor

Op 1 april 2021 presenteerde de minister van Cultuur zijn strategische visienota cultureel erfgoed aan het Vlaams Parlement. In zijn visienota concretiseert de minister zijn cultureel-erfgoedbeleid. Hij legt daarbij beleidsprioriteiten en geeft aandachtspunten voor het uitvoeren van het Cultureelerfgoeddecreet. De nieuwe visienota is van kracht voor aanvragen van project- en werkingssubsidies ingediend na 1 april 2021.

 
Nieuw Cultureelerfgoeddecreet in opmaak

De minister van Cultuur startte in het voorjaar van 2021 een traject op voor de optimalisatie van het Cultureelerfgoeddecreet, om tegen midden 2022 te landen met de nieuwe wetgeving. Belangenbehartiger Overleg Cultureel Erfgoed zal de komende weken de sector consulteren over de optimalisatie van het decreet.

 
Nieuwe versie KIOSK vanaf 27 april 2021: stel opnieuw je gebruikersrechten in

Op 27 april 2021 lanceren we een nieuwe versie van het e-loket KIOSK. De inlogmethode via login en paswoord verandert naar een methode met Belgisch eID en andere digitale sleutels. Daardoor moet je je rechten en mandaten opnieuw instellen. Zorg ervoor dat je dat tijdig in orde brengt, zodat je geen deadlines mist.
Opgelet: op maandag 26 april is geen enkele versie van KIOSK beschikbaar.

 
Ontdek ons jaarmagazine 2020

2020 is een jaar om (n)ooit te vergeten. De impact van de crisis op ons werkveld was enorm en we zetten dan ook tal van stappen om onze sectoren te ondersteunen. Maar naast die uitzonderlijke taken bleef het gewone werk voor het departement doorlopen. In het jaarmagazine 2020 lees je meer over onze verschillende realisaties van het voorbije jaar.

 
Borgingspraktijken in de kijker

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven, hoe pak je dat aan? Ontdek hoe men in Brussel de traditionele Gnawamuziek levend houdt en uitwisselingen aangaat met andere muziekstijlen. Een ander voorbeeld is Beginnen met erfgoed, een podcast waarin kenners uitleggen hoe je de handen uit de mouwen steekt voor tradities, erfgoed en kunst.
 

 

Subsidies

   
 
Subsidieronde 2021 sociaal-culturele projecten zet in op e-inclusie

Met de subsidieronde 2021 voor sociaal-culturele projecten met bovenlokale uitstraling zet de Vlaamse Regering in op e-inclusieprojecten. Met die projecten willen we specifieke groepen met een lage digitale geletterdheid bereiken, waaronder ouderen, kortgeschoolden en mensen in armoede. Een projectaanvraag indienen kan tot uiterlijk 15 juli.
 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
27 april: Webinar nieuwe Europese programma’s

Op dinsdag 27 april organiseren we samen met  Cultuurloket en VLEVA een webinar over de financieringsmogelijkheden binnen de nieuwe Europese programma’s 2021-2027, zoals Creative Europe, Erasmus+, Interreg/EFRO en Horizon Europe. Die bieden mogelijkheden voor organisaties, bedrijven, lokale overheden en instellingen – ook in het brede culturele veld. Benieuwd of jouw organisatie in aanmerking komt?

icon-arrow-right.png   Schrijf je in
 
7 mei: Webinar innovatieve partnerprojecten

Op vrijdag 7 mei organiseren we samen met Cultuurloket een webinar over innovatieve partnerprojecten. Met die subsidielijn wil de Vlaamse overheid samenwerkingen tussen de cultuursector en andere sectoren stimuleren. Tijdens de infosessie inspireren we je met voorbeelden en geven we richtlijnen mee om je aanvraag vorm te geven.

icon-arrow-right.png   Schrijf je in
 
11 mei: Infosessie beurzen vakmanschap

Dit jaar maakt de minister van Cultuur opnieuw middelen vrij voor beurzen vakmanschap. De officiële oproep wordt eind april verwacht. Op 11 mei om 19.30 uur organiseren we een online infosessie over deze nieuwe indienronde. Inschrijven kan vanaf eind april, na de lancering van de oproep.

 
27 mei: Basiscursus erfgoedcelmedewerker

Ben je pas begonnen bij een erfgoedcel? Kom dan naar de introductiecursus die we samen met FARO organiseren. Je krijgt er een mix van informatie en advies op maat voor jouw specifieke erfgoedvragen en -noden.

icon-arrow-right.png   Schrijf je in
 
Terugblik Dag van de Cultuureducatie
icon-arrow-right.png   Herbeleef de Dag van de Cultuureducatie ‘Erfgoed is’

 
 

PARLEMENTAIRE VRAGEN

   
 

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse Parlementsleden over het cultureel-erfgoedbeleid en het (boven)lokale en Vlaamse cultuurbeleid.

•    Selectie van mondelinge vragen en interpellaties 
•    Selectie van schriftelijke vragen 
 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium