Dit jaar herdenken we 75 jaar vrijheid. Toch blijft oorlogserfgoed tot op de dag van vandaag en beladen onderwerp. Want wat doen we ermee? Verdient nazi-erfgoed instandhouding? Sandra Smets beschrijft in haar artikel in het NRC creatieve voorbeelden van omgang met beladen erfgoed. Amsterdam pakt deze kwestie aan met een virtuele wandeling langs plekken die een belangrijke rol speelden in de Tweede Wereldoorlog.
1 mei 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Op 28 april heeft Minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer aanvullend beleid gepresenteerd voor de erfgoedthema's archeologie, militair erfgoed, herinneringserfgoed en erfgoed van na 1965 (Post 65). De voornemens in de brief zijn gebaseerd op vier verkenningen over deze thema’s die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met het erfgoedveld in 2019 heeft uitgevoerd.
Met het nieuwe cultuur- en erfgoedprogramma 'Voor Jong & Altijd' geeft provincie Utrecht de komende vier jaar richting aan de cultuursector, omdat dit noodzakelijk is voor de continuïteit en financiële zekerheid van de partners. Nieuwe accenten worden gelegd op herbestemming met maatschappelijke functie, verduurzaming en educatie.
Het bestuur van de Nationale Monumentenorganisatie heeft per 1 april Marlo Reeders benoemd tot directeur. Reeders is sinds 2018 directeur van Stichting Nederland Monumentenland en zal beide functies combineren.
6 mei 2020 - Bericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De minister wil meer aandacht voor participatie en bescherming van erfgoed door betekenisgeving. Deze benadering staat in relatie met de wens van de minister om Nederland het Verdrag van Faro te laten ratificeren.
6 mei 2020 - Bericht Vereniging De Hollandsche Molen
Hoe kun je tijdens de coronacrisis toch relevant blijven voor bezoekers? Een oplossing is het werken met QR-codes. Stichting Overijsselse Molens heeft dit in 2019 geïntroduceerd en de resultaten van deze praktijkcase zijn positief.
6 mei 2020 - Bericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
"Samenwerking met gemeenten en provincies is van bijzonder belang, zeker met de Omgevingswet. In dat kader wordt een pilot-project opgezet om te onderzoeken hoe Post 65-erfgoed op lokaal niveau geanalyseerd en gewaardeerd kan worden."
Kees Moerbeek maakt films van oud beeldmateriaal van Nijmegen. Wandel door de stad in de jaren tussen 1918 en 1954 aan de hand van ingekleurde en bewerkte zwart-wit foto's.
De provincie komt samen met BrabantStad met een extra steunpakket van € 8 miljoen. "Als we ooit hebben gezien hoe veel toegevoegde waarde cultuur heeft, is het wel in deze coronacrisis."
The Missing Link is de afgelopen jaren getransformeerd van bureau voor archeologie naar het bredere werkveld erfgoed. Door gebruik en toepassing te verbinden aan de betekenis en identiteit van de plek, werd de koppeling gemaakt naar duurzame gebiedsontwikkeling. De switch van archeologie naar erfgoed was voor het bureau een van de redenen om de aansluiting te zoeken bij NRP.
Vaak verscholen en uit het zicht liggen in Nederland overblijfselen uit de oorlog. Herdenken gebeurt veelal bij oorlogsmonumenten die opgericht zijn na de bevrijding. Maar er bestaat ook oorlogserfgoed van daarvóór, zoals concentratiekampen en gebouwen van de NSB. Wat doen we ermee? Dat beladen erfgoed een monumentenstatus krijgt oogst vaak kritiek. Toch moet dit erfgoed beschermd worden tegen sloop, omdat het verleden wegpoetsen moeilijk ligt als we ons land kritisch tot onze geschiedenis willen verhouden.
Rijksbouwmeester Floris Alkemade schreef het essay 'De toekomst van Nederland' over hoe we de grote opgaven van deze tijd het beste kunnen aanpakken. Fundamentele veranderingen in ons denken en handelen zijn daarbij noodzakelijk. Maar Alkemade benadruk ook hoe ingewikkeld veranderen eigenlijk is. In het zoekproces naar de juiste richting dicht de rijksbouwmeester kunstenaars en ontwerpers een grote rol toe. Door hun verbeeldingskracht hebben zij het vermogen om in chaotische omstandigheden structuur te scheppen.
Amsterdam zit vol met plekken met een beladen oorlogsverleden. Vrijwel alle gebouwen die een belangrijke rol speelde bij de Duitse bezetting staan er nog, maar het beladen verleden van deze gebouwen is verborgen. Wandel mee langs het Amstelhotel, de logeerplek van de Duitse legertop, Het Gerrit van der Veencollege, dat in de oorlog één van de meeste gevreesde plekken van Amsterdam was, de beruchte gevangenis op de Weteringschans en het Ignatius Gymnasium dat dienst deed als hoofdkantoor voor de Jodenvervolging.
In een rap tempo werd het verwoeste land na de oorlog opgebouwd. Het resultaat wordt nu vaak saai en sfeerloos gevonden. Architect Wessel De Jonge en emeritus hoogleraar Marieke Kuipers vinden dat wederopbouwarchitectuur meer waardering verdient. De Jonge: "Met beperkte middelen wisten architecten vaak grootse resultaten te bereiken." Toch is er nog hoop. De Jonge: "Wat de generatie van je ouders gemaakt heeft, waardeer je minder dan het werk van je grootouders. Afstand in de tijd maakt het verschil."