Radio Prague International

Zprávy: Neděle, 28. květen 2023

Člen bankovní rady ČNB: Česko se dostává do mzdově inflační spirály

Centrální banka by měla znovu zvýšit úrokové sazby. Podle Tomáše Holuba z rady ČNB se totiž Česko dostává do mzdově inflační spirály. Řekl to ve vysílání České televize. Zvýšení úrokových sazeb je správný krok i podle Davida Marka, ekonoma z Národní ekonomické rady vlády a poradce prezidenta. Centrální banka k němu podle něj měla přistoupit už dřív. Naopak ekonom a ředitel centra IDEA Jan Švejnar se zvyšováním sazeb nesouhlasí. Problém vidí hlavně v nízké výkonnosti české ekonomiky.

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně vzrostly o 12,7 procenta, tempo růstu zvolnilo z březnových 15 procent. Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43.412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta.

Český ministr školství Bek na sudetoněmeckém sjezdu vyzval k práci na míru

Hosté Sudetoněmeckého dne ocenili návštěvu českého ministra školství potleskem vestoje. Mikuláš Bek ze Starostů vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu v bavorském Řezně se zdravicí - od roku 2017 je tak prvním členem vlády, který tento sjezd navštívil. "Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru," uvedl Bek, který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Uvedl také, že Češi, Němci a sudetští Němci jsou ve střední Evropě ti, kteří musí pečovat o demokracii, svobodu a právní stát a rozhodně čelit východní agresi. Reagoval tak na ruský vojenský vpád na Ukrajinu. "Jako občan a politik jsem vždy věřil, že cesta z Prahy do Berlína nevede jen přes Drážďany, ale i přes Mnichov, a že cesta z Prahy do Mnichova vede přes dialog se sudetskými Němci," řekl Bek. Podle něj jsou na obou stranách položené základy k vzájemnému usmíření, na kterých se ale musí ještě stavět. Stejně to vidí i předseda sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt, který připustil, že v devadesátých letech udělal chybu, když chtěl v české společnosti otevírat citlivá témata. Jeho spolek mezitím prošel proměnou a ze stanov vypustil zmínky o navrácení zkonfiskovaného majetku. Stejně jako česká vláda se zaměřuje hlavně na zlepšení vztahů.

Bavorský premiér Söder poděkoval Česku za péči o ukrajinské běžence

Bavorský premiér Markus Söder na závěrečném dni sudetoněmeckého sjezdu v Řezně kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu jako zločinnou a neevropskou. Prohlásil také, že děkuje České republice za péči o ukrajinské uprchlíky. Česko přijalo nejvíce ukrajinských uprchlíků v přepočtu na počet obyvatel, za což si zaslouží velký respekt. Ale ani my si nevedeme špatně, Bavorsko přijalo více Ukrajinců než Francie," řekl Söder.

Počet prodaných dálničních známek meziročně vzrostl o 200 tisíc

Prodej elektronických dálničních známek za pět měsíců letošního roku meziročně stoupl, když od začátku roku do středy 24. května se prodalo přes 3,4 milionu vinět, což je proti stejnému období loni nárůst o 200.000 kusů. Největší zastoupení v prodejích mají roční známky, následují desetidenní. ČTK to řekl státní podnik Cendis, který má systém elektronických známek na starosti. Celkový počet prodaných dálničních známek tvořily z 54 procent prodeje roční známky, ze 40 procent desetidenní, zbytek pak měsíční známky. S blížícími se prázdninami lze podle Nastoupilové očekávat nárůst prodejů krátkodobějších vinět, a to kvůli turistům.

Roční dálniční známka, která je nyní za 1500 Kč, se od března příštího roku zdraží na 2300 Kč, desetidenní kupon zlevní o 40 korun na 270 Kč a měsíční bude stát 430 Kč místo 440 korun. Ministerstvo dopravy také od března zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 200 Kč.

Řidiče v Česku čekají v letních měsících desítky dopravních omezení

Řidiče na českých silnicích čekají v létě desítky dopravních omezení. Opravovat se bude několik úseků dálnic včetně mostů. Ukazuje to mapa oprav na webu Ředitelství silnic a dálnic. Přibýt ale můžou i další omezení - finální mapa má být hotová v polovině června. Rekonstrukce čeká asi 75 kilometrů dálnice D1, většinou mezi Olomoucí a Ostravou. Provoz je nebo bude omezen snížením jízdních pruhů a objízdnými trasami. Na D11 nebo D5 se bude opravovat povrch vozovky. Opravy plánuje ŘSD i na dalších dálnicích.

Na českých silnicích klesá počet střetů se zvěří

V Česku ubývá dopravních nehod se zvěří. Ukazují to loňské policejní statistiky. Podle nich klesl počet střetů lehce pod 15 tisíc případů - stalo se jich zhruba o 600 méně než předloni. Od ledna do dubna letošního roku ubylo dokonce více než 1200 případů. Skutečně jich ale bude víc. Policejní statistiky evidují jen nehody, které šetřila dopravní policie. Řidiči totiž nemusí po každém střetu se zvěří vždy volat policii. Střet se zvěří je podle policejních statistik na českých silnicích stále druhou nejčastější dopravní nehodou.

Průzkum: Češi jsou pro zavedení záloh na nápojové obaly, chtějí je i na sklo a kartony

Češi souhlasí se zavedením záloh na nápojové obaly. Rozšířili by je ale i na skleněné lahve nebo kartony. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro americkou skupinu Ball, která je největším výrobcem plechovek na světě. Šetření se zúčastnilo přes tisíc lidí. Asi 85 procent respondentů je pro zavedení vratných záloh obecně. Jen o procento míň lidí odpovědělo, že by se to mělo kromě PET lahví týkat také plechovek, skleněných lahví a nápojových kartonů.

Ministerstvo životního prostředí minulý týden představilo plán legislativní úpravy budoucího řešení zálohového systému pro jednorázové nápojové obaly, ale pouze pro PET lahve a plechovky. Podle resortu by mohl systém začít fungovat od poloviny roku 2025.

Praha hostí 25. ročník festivalu romské kultury Khamoro

V Praze začíná 25. ročník festivalu romské kultury Khamoro. Podle pořadatelů se jedná o největší romský festival na světě. Přináší filmové projekce, výstavy, divadelní představení i nezaměnitelnou atmosféru koncertů pestré romské muziky. Akce s mottem Khamoro svítí pro každého se uskuteční na různých místech ve městě až do 3. června, kdy ho v Divadle Archa zakončí Galakoncert za účasti zahraničních hudebníků. Součástí akce bude i závěrečné defilé na Václavském náměstí.

Khamoro Praha hostí od roku 1999. V posledních letech akci navštíví zhruba 10.000 lidí. První průvod uspořádali organizátoři v roce 2001.

Na aukci v Praze se za víc než 37 milionů vydražil obraz české malířky Toyen

Obraz české malířky Toyen s názvem Puis plus tard se v neděli na aukci v Praze vydražil za víc než 37 milionů korun. Dílo, jehož název v překladu znamená "Potom, později", umělkyně Toyen vytvořila v roce 1950. Jde dosud o její nejdražší obraz z poválečné tvorby, jeho vyvolávací cena byla 15 milionů korun. Malířka Toyen vlastním jménem Marie Čermínová žila po druhé světové válce v Paříži. Působila mimo jiné v surrealistické skupině Andrého Bretona. Zemřela v roce 1980.

Na pražském Žofíně se v neděli prodal ještě další obraz této známé malířky. Dílo Un vide, un silence  se vydražil za skoro 18 a půl milionu korun.

Vlčnovem projela Jízda králů v čele s třináctiletým Filipem Šobáněm

Oblečen do ženského naškrobeného kroje a s růží v ústech na důkaz mlčenlivosti se v neděli vydal na koni do ulic Vlčnova na Uherskohradišťsku třináctiletý Filip Šobáň. Na cestě vesnicí ho při Jízdě králů doprovázela družina mladíků, průvod sledovaly stovky návštěvníků, kteří lemovali ulice obce. Rodina Šobáňova má s touto tradicí dlouholeté zkušenosti - králem byli už dva starší Filipovi bratři i jeho tatínek. Slavnostní jízdě předcházela ranní mše. Poté královská družina i s králem jela na obecní úřad, kde starosta jízdu symbolicky povolil. A kolem poledne se vlčnovský král vydal na vyzdobeném koni se svým doprovodem do ulic Vlčnova. Oslavami žil celý Vlčnov, do pestrobarevných krojů se oblékla nejen královská družina, rodina krále, ale i řada sousedů.

Jízda králů byla v roce 2011 zapsána na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vlčnovská jízda je nejznámější, další se konají v Kunovicích a Hluku na Uherskohradišťsku a ve Skoronicích na Hodonínsku. Jediná vlčnovská se, pokud to okolnosti dovolují, jezdí každoročně. Od roku 1909 obec zažila 96 králů.

Počasí na pondělí

Jasno až polojasno, v severozápadní polovině území až oblačno. Nejvyšší teploty 21 až 25 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C, na Šumavě až 16 °C.

Drastická měna připravila miliony Čechů a Slováků o peníze

Měnová reforma před 70 lety v roce 1953 zasáhla do života všech občanů Československa. Mnozí přišli o úspory a často o poslední peníze, které měli.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2023, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cesky@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se