Radio Prague International

Zprávy: Neděle, 12. září 2021

Poradní tým prezidenta se vyslovil pro zásadní posílení ochrany českých hranic

Česko by mělo podle poradního týmu prezidenta Miloše Zemana posílit ochranu hranic - a to ve spolupráci s ostatními zeměmi Evropské unie. Na twitteru to po nedělním jednání expertního týmu, kterého se zúčastnili také ministři zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO), uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Tým podle něj identifikoval pro ČR dvě bezpečnostní rizika, a to migraci a terorismus. "Expertní tým prezidenta republiky se na svém zasedání zabýval důsledky neúspěšné mise NATO v Afghánistánu. Identifikoval pro Českou republiku dvě bezpečnostní rizika, a to migrační a teroristické," uvedl mluvčí. Kulhánek na twitteru uvedl, že se s prezidentem a Metnarem shodli na realistickém pohledu na další vývoj v zemi. "Naše priority jsou především mírnit humanitární krizi, zabránit nelegální migraci a také boj terorismem," poznamenal.

Kulhánek: Česko by nemělo uznávat vládu Tálibánu

Česká republika by v žádném případě neměla uznávat vládu Tálibánu. Před odletem do Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie to řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek z ČSSD. Přesto podle něj bude nutné s Tálibánem komunikovat a v rámci Evropské unie je pak důležité prosazovat jednotný přístup. Komunikovat se s ním musí například o humanitární pomoci nebo migraci, míní ministr. "Chceme řešit migraci v regionu, rozhodně nechceme, aby migrace z Afghánistánu se dostala do Evropy," dodal šéf diplomacie. "Je nutné posuzovat Tálibán na základě toho, co dělá, ne toho, co říká. Myslím, že ještě budeme muset hodně posuzovat to, jakým způsobem se nová vláda bude chovat ke svým lidem," doplnil Kulhánek. Před odletem ministr připomněl, že jeho resort vládě navrhuje poskytnout 45 milionů korun na humanitární pomoc a na dary pro mezinárodní organizace působící v Afghánistánu.

Tálibán v úterý oznámil složení dočasné vlády víc než tři týdny poté, co se za odchodu zahraničních vojsk zmocnil kontroly nad Afghánistánem.

O situaci v Afghánistánu Kulhánek v neděli také jednal v Lánech s prezidentovým poradním týmem a ministrem obrany Lubomírem Metnarem za ANO.

Průzkum STEM: Volby by vyhrálo ANO před Spolu a Piráty se STAN

Sněmovní volby by v září vyhrálo hnutí ANO. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News. ANO by podle něj získalo přes 32 procent hlasů. Koalice SPOLU by měla 20 procent a Piráti se Starosty 18 procent. Ve srovnání s předchozím průzkumem STEM ze srpna zvýšilo ANO náskok před oběma opozičními koalicemi. Do sněmovny by se dostaly ještě hnutí SPD a komunisté. Naopak sociální demokracie nebo Přísaha by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny nepřekročily. Agentura STEM průzkum prováděla mezi 31. srpnem a 8. zářím. Zapojilo se do něj přes tisíc respondentů.

Kongresová turistika v Česku trpí nedostatkem návštěvníků ze zahraničí

Obchodní turistika v Česku dál vázne. Veletrhy, školení a nejrůznější mezinárodní akce totiž kvůli pandemii koronaviru stále fungují jen v omezeném režimu. Některé školící sály jsou proto už řadu měsíců úplně zavřené. Podle vedoucího sekce příjezdové a kongresové turistiky Asociace cestovních kanceláří Karla Výruta výrazně ubylo i skupinových cest. „Mládežnická turistika je úplně mrtvá, školy v zahraničí byly zavřené nebo jely na omezený provoz,“ uvedl. „Zmizeli Číňané, chybí také Rusové, dodal.

Cestovat po Česku vlaky a autobusy na jednu jízdenku zatím nepůjde

Cestovat po Česku hromadnou dopravou na jednu jízdenku bez ohledu na to, s jakým dopravcem jedou, zatím v Česku nepůjde. Systém známý jako OneTicket zatím funguje jen pro vlaky. Ministerstvo dopravy už několik let tvrdí, že ho v budoucnu rozšíří i linky autobusů. Termín změny ale zatím nestanovilo. Člen prezidia Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Zítka to kritizuje. Podle něj prý resort s autobusovými dopravci málo komunikuje. Mluvčí ministerstva Filip Medelský ale řekl, že autobusoví dopravci i provozovatelé městské hromadné dopravy se k systému OneTicket můžou už teď připojit dobrovolně. Oslovení dopravci to ale odmítají. Tvrdí třeba, že je to technicky náročné.

Odložené platby se začátkem školního roku využila pětina domácností

Dvacet procent českých domácností využilo se začátkem školního roku odložené platby - tedy zaplacení za zboží až později - nejčastěji po výplatě. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mall Pay. Hlavním důvodem jsou výdaje na vybavení školáků. Ty se nejčastěji pohybovaly kolem 4 tisíc korun na jedno dítě. Pětina lidí pak dala ještě o tisíc korun víc.

Nejčastěji domácnosti investují do kvalitní aktovky a také vybavení na tělocvik. Stále častěji ale také nakupují dražší učebnice, třeba k výuce cizích jazyků, nebo notebooky. Ty na začátku školního roku koupilo 21 procent domácností.

V pákistánských horách uvázli při sestupu dva čeští horolezci

Dva čeští horolezci uvázli spolu s místním průvodcem na hoře Rakapoši v Pákistánu ve výšce 6900 metrů. Trojice v pátek úspěšně zdolala vrchol ve výšce 7788 metrů, při sestupu se ale dostala do potíží a upozornila své blízké pomocí SMS. Horolezci jsou podle reportéra pákistánského serveru v pořádku. Záchranářskou misi ale komplikuje špatné počasí. Na zlepšení povětrnostních podmínek čekají nejméně 2 záchranářské vrtulníky. Pokud by v náročném terénu nemohly přistát, připravuje se v základním táboře tým elitních horolezců.

Vítězkou ankety Král bílé stopy je potřetí snowboardcrossařka Samková

Snowboardcrossařka Eva Samková vyhrála anketu Král bílé stopy. Díky bronzové medaili z mistrovství světa a celkovému triumfu ve Světovém poháru získala ocenění udělované Svazem lyžařů ČR stejně jako v letech 2014 a 2019. Na trůnu vystřídala lyžařku a snowboardistku Ester Ledeckou, která tentokrát skončila s odstupem druhá. Samková ovládla hlasování se 34 body. Její trenér a kouč celé snowboardcrossové reprezentace Marek Jelínek byl vyhlášen Trenérem roku. Ledecká, která byla na MS čtvrtá ve sjezdu i superobřím slalomu a v rychlostních disciplínách brala medailová umístění ve Světovém poháru, dostala v absolutním pořadí 15 hlasů. Dvojnásobná olympijská vítězka vládla alpským lyžařkám.

Počasí na pondělí

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C.

Libeň je už 120 let součástí Prahy

K Praze byla připojena jako poslední předměstí ještě před vznikem Československa. Největší čtvrť Prahy 8 byla svědkem mnoha dějinných událostí.

Antonín Dvořák v Americe

Před více než 130 lety pobýval český skladatel v Americe. Právě tady zkomponoval nejslavnější symfonii Z Nového světa.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se