Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Misbruik is geen zaak van geloof, maar van macht. Klerikale macht

  Er is al zo veel gezegd en zo veel geschreven over het systematische misbruik de voorbije weken, dat ik...

Lees verder

Oproep Leesgroep: anti-imperialisme voor beginners

Heb je interesse om deel te nemen aan de leesgroep over de belangrijkste ideeën van historicus Vijay Prashad, die samen met Noam Chomsky een van de belangrijkste progressieve intellectuelen is van deze tijd? Dan kan je je nu aanmelden. De leesgroep wordt georganiseerd door DeWereldMorgen.be, Masereelfonds en Intal samen en zal bestaan uit zes avonden. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers zullen deze online danwel offline plaatsvinden. Meer informatie in deze oproep.

Lees verder

Cuba en de bestaansgrond van het socialisme als project

Cuba is vandaag een politiek project met tegenstrijdigheden en tekortkomingen, en het Cubaanse volk moet strijden onder zeer moeilijke omstandigheden. Maar ondanks de blokkade en vijandigheden staat Cuba niet alleen en wordt zijn politiek internationaal erkend. Zijn bestaan alleen al verbindt een hele generatie met het ideaal en de inzet van het socialisme.

Lees verder

GetBasic / DeWereldMorgen.be zoekt medewerker administratie

DeWereldMorgen.be, onafhankelijke progressieve Nederlandstalige nieuwssite, is op zoek naar een administratief-financiële medewerker. 

Lees verder

2023 op kruissnelheid om warmste jaar ooit te worden

Volgens gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus was de afgelopen september de warmste maand ooit sinds de metingen. Het brengt 2023 weer wat dichter bij de twijfelachtige eer om warmste jaar ooit te worden.

Lees verder

Tijdperk van de klimaatvluchteling moet dringend aanbreken

Steeds meer mensen op de vlucht door droogte, overstromingen of mislukte oogsten - allemaal zaken die vaker voorkomen in een warmere wereld. Toch genieten klimaatvluchtelingen tot vandaag geen enkele erkenning. Hoog tijd om die juridische leemte aan te pakken, schrijft Cristiano d’Orsi, hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Johannesburg.

Lees verder

Vier op de tien amfibieën dreigen uit te sterven

Amfibieën zijn overal ter wereld in grote problemen en hebben wanhopig behoefte aan bescherming. De klimaatverandering blijkt een steeds grotere rol te spelen in de teloorgang, stelt onderzoek in Nature.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Hoe artificiële intelligentie structureel racisme versterkt

Artificiële intelligentie (AI) is de toekomst: niet voor niets noemen velen het de ‘vierde Industriële Revolutie’. Hoewel AI veel kansen biedt, brengt het ook risico’s met zich mee: het is veel minder neutraal dan oorspronkelijk gedacht. Verschillende onderzoeken uit de Verenigde Staten wijzen uit dat een algoritmische vooringenomenheid ervoor zorgt dat de technologie actief discrimineert tegen mensen van kleur.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium