‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
8. MAJ 2024
 
   
  Dy Plambeck.  
Jes Stein Pedersen
Litteraturredaktør på Politiken
 
  Dy Plambeck har gemt sin moderkage. »Den er stadig en smule frossen, viser det sig, da Dy Plambeck tager den ud af køleskabet i garagen, hvor den har stået til optøning i en brun urtepotte. Den er mørkelilla og glinsende, en stump navlestreng snor sig oven på den«.  
  Sådan begynder Birgitte Kjærs interview med forfatteren, som for to et halvt år siden fik sin yngste datter ved kejsersnit. Du kan læse interviewet, som handler om romanen ’Mod midnatssolen, her.  
  Politikens anmelder er glad for romanen, som er fuld af store følelser:  
  »Romanens eventyrpræg er forfriskende, jeg kan lide den magiske forskrift om tre veninder: Amy, Kari og Lulu, tre døtre: Sally, Frida og Trude, og tre store forelskelser i Amys liv«, skriver Benedicte Gui de Thurah Huang, og fortsætter:  
  »’Mod midnatssolen’ emmer af mytologi og sammenhænge. Veninder er aldrig bare veninder, men et søsterskab, en forunderlig fælles organisme, der arm i arm går gennem Kalundborgs gader. Og et ar er aldrig bare et ar, men materialiseringen af den fortid, vi altid bærer med os«. Her er hele anmeldelsen.  
   
  For nogle år siden skrev Niels Lyngsø den vellykkede ’Ti dages stilhed’ om sit møde med meditation, som han nu selv underviser i.  
  Nu er han aktuel med ’En sti gennem indsigtens landskaber’, som Alexander Vesterlund kalder en nørdet »mammutmeditationsbog« og priser i høje toner. Bogen handler ikke kun om ro, det handler om at ændre sit liv og sin bevidsthed, forstår man.  
  Lyngsø vil ud på det dybe vand og trækker på mange kilder. Buddhistisk indsigtsmeditation, vipassanā og Culadasas ’The Mind Illuminated’ og noting-teknik til zenbuddhisme, men også på nyere bevidsthedsforskning og psykologi, og går altså også ind i meditationens potentielt skadelige skyggesider og skriver blandt andet om at hallucinere.  
  Det ligner ikke bare forfatterens hovedværk, men et hovedværk om sit emne på dansk«, konkluderer Vesterlund som giver bogen fem hjerter.  
   
  Der er også store følelser i Sigrid Undsets klassiker ’Kristin Lavransdatter’, som Thomas Bredsdorff har genlæst. Han er »ør og lykkelig efter at have svævet gennem alle disse varianter af menneskers sære indbyrdes forhold«.  
  »Da jeg som ung pluklæste i romanen, slog dens verden mig som en fjern og fremmed middelalder med skyld, skam, ære og tvangsgiftermål. Dengang strejfede det mig ikke, at patriarkatet jo ikke er dødt ude i verden, og at familiens ære stadig er den højeste værdi i muslimske lande og lige henne om hjørnet. Men da jeg har svævet hele vejen igennem Sigrid Undsets tekst, glemmer jeg alt om middelalder og islam. Føler bare, at jeg er ført dybt ned i en kvinde og en familie, ikke til en fjern kultur«. Her er hele Bredsdorffs anmeldelse af den norske forfatters roman.  
   
  Kan arkitektur gøre verden bedre? Det mener professor i arkitektur Mogens A. Morgen, som i bogen ’Lille arkiteturhistorie. For børn og barnlige sjæle’ skriver om 50 bygningsværker, som gennem menneskets historie har gjort en forskel.  
  Du kan høre Morgen fortælle om, hvad han mener om Børsens genopbygning, og hvorfor han mener arkitektur er vigtig for den grønne omstilling af samfundet i den seneste udgave af vores litteraturpodcast Bogfolk. Her link til samtalen.  
  God læselyst!  
Skribent
 
     
 
Det er i bogens flydende sexscener, forfatteren placerer sig sikkert i sin samtid
5 hjerter: Det er i bogens flydende sexscener, forfatteren placerer sig sikkert i sin samtid Det er i bogens flydende sexscener, forfatteren placerer sig sikkert i sin samtid
 
 
Tidligere rockerkæreste til andre kvinder i ny bog: »Hold jer for fanden langt væk«
Tidligere rockerkæreste til andre kvinder i ny bog: »Hold jer for fanden langt væk« Tidligere rockerkæreste til andre kvinder i ny bog: »Hold jer for fanden langt væk«
 
Men hvad skal vi bruge Metoo-romaner som denne til?
Offeret, Professor Pikhoved og hans kone forarger: Men hvad skal vi bruge Metoo-romaner som denne til? Men hvad skal vi bruge Metoo-romaner som denne til?
 
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Mens verden falder i svime over lillebrors kindben, er Lars Mikkelsen stille og roligt blevet en stjerne på sine egne præmisser
 
 
 
2 De detaljerede beskrivelser af sex blev for meget for dommeren
 
 
 
3 Finland sender kontroversielt lovforslag på gaden: »Jeg håber virkelig aldrig, at vi får brug for den lov«
 
 
 
4 En episode på universitetets bibliotek rystede for nylig professoren: »Jeg så en studerende, der ikke kunne finde ud af at bestille en bog. Så tog bibliotekaren over«
 
 
 
5 Skal jeg fortælle min kæreste sandheden om hendes ’talent’?
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Sundhedsvidenskabelige specialister til arbejdet med HTA-forordningen (genopslag)
 
Frist:­ 26/05/2024   Lægemiddelstyrelsen Læs mere
 
  Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
 
Frist:­ 27/05/2024   Syddansk Universitet Læs mere
 
  Sekretariatschef til Socialforvaltningen
 
Frist:­ 26/05/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Studentermedhjælper til Politiken Analyse
 
Frist:­ 09/05/2024   JP/Politikens Hus Læs mere
 
  Centerchef til Center for Specialundervisning for Voksne
 
Frist:­ 26/05/2024   Københavns Kommune Læs mere