Nyhedsbrev om økonomistyring
10. januar 2020
Moderniseringsstyrelsen ønsker alle et godt nytår
I 2020 vil vi i Moderniseringsstyrelsen fortsætte med at dele de gode erfaringer og viden om enkel og værdiskabende styring. Det gør vi bl.a. gennem netværk, inspirationsmateriale og løbende rådgivning og sparring.

To publikationer med inspiration er netop udkommet. Det omfatter en opsamling af gode erfaringer fra statslige institutioners implementering af det nye Statslige Budgetsystem (SBS) og en publikation med inspiration til tavlestyring.
Derudover faciliterer vi aktuelt syv netværk om enkel og værdiskabende styring for hhv. økonomichefer og erfarne økonomimedarbejdere. Netværkene mødes 3-4 gange årligt og deler viden om strategisk styring, økonomistyring, driftsstyring mv. I år har vi blandt mange emner i netværkene drøftet tilsynsforpligtelsen, risikostyring, styring af IT-projekter og ledelsesinformation. En nylig evaluering viser stor tilfredshed med netværkene.
Gode eksempler på implementering af SBS
Moderniseringsstyrelsen er i gang med tredje ud af fire implementeringsbølger af Statens Budgetsystem (SBS). Næsten 70 institutioner har nu implementeret SBS og taget det i brug. Erfaringerne fra de foregående implementeringsbølger viser, at det for nogle institutioner har været forholdsvis let at tage SBS i anvendelse, mens det for andre institutioner kræver grundige overvejelser om og sandsynligvis revision af eksisterende økonomistyringsmodel samt dertilhørende processer, for at få den fulde værdi ud af SBS.

Moderniseringsstyrelsen ønsker at understøtte og vejlede institutionerne i den proces. Det sker bl.a. ved hjælp af vejledninger og løbende dialog med de enkelte institutioner. Udgangspunktet er, at vi skal tage ved lære af andres succeser og fejltagelser, og anvende de løsninger, der passer til den enkelte institutions virkelighed.

Moderniseringsstyrelsen har derfor indsamlet en række erfaringer fra institutioner, som er godt i gang med deres implementering, som vi håber kan anvendes i øvrige institutioner. Erfaringerne er samlet i publikationen Gode eksempler på anvendelse af Statens Budgetsystem.
Inspiration til tavlestyring
Tavlestyring kan understøtte en effektiv drift. I Moderniseringsstyrelsens nye inspirationsmateriale om tavlestyring kan man hente inspiration til at bruge tavler til at holde styr på fx opgaver, ressourcer og mål.

I inspirationsmaterialet er der samlet over 40 cases med eksempler på tavlestyring fra en række statslige institutioner.
Eksemplerne viser bl.a., hvordan man styrer en stor mængde sager, følger med i fremdriften af projekter eller om deadlines overholdes. Andre eksempler viser, hvordan man kan følge op på ressourceforbruget, den aktuelle kapacitet eller medarbejderes trivsel.

Inspirationsmaterialet rummer desuden en kort introduktion til tavlestyring sammen med nogle gode råd til, hvordan man kommer i gang. Læs meget mere om tavlestyring her.
Flere standardrapporter til statslige institutioner
I løbet af andet halvår 2019 har vi fra Moderniseringsstyrelsen været rundt i alle ministerområderne for at præsentere den nyeste standardrapport i LDV om indkøb.

Rapporten giver et mere dybtgående og analytisk indblik i ens indkøb bl.a. i forhold til udviklingstendenser i indkøb (forskelle på kategorier over år), opfølgning på specifikke indkøbskategorier, opfølgning på indkøb ift. specifikke leverandører samt bud på områder, der med fordel kunne konkurrenceudsættes.

Rapporten adskiller sig en smule fra de andre standardrapporter til økonomistyring ved i opbygningen at være mere orienteret mod analyse. Se mere om de øvrige rapporter her.
Moderniseringsstyrelsen vil i løbet af 2020 berige de nuværende standardrapporter til økonomistyring (som blev udarbejdet i foråret 2019) med data fra SBS samt påbegynde udarbejdelsen af HR-rapporter med udgangspunkt i de fællesstatslige systemer.

Er I er interesserede i at arbejde med ledelsesinformation og/eller interesseret i Moderniseringsstyrelsens standardrapporter, kan I finde mere inspiration her. Alternativt er du velkommen til at kontakte Jeppe Pless (jeple@modst.dk) for råd, sparring, spørgsmål eller lignende.

Stor tilfredshed med netværk om enkel og værdiskabende styring
Moderniseringsstyrelsen har i efteråret gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse af netværkene om enkel og værdiskabende styring. Resultaterne viser, at der er stor tilfredshed med netværkene og at netværkene bidrager til at skabe værdi for medlemmernes arbejde. Et netværksmedlem udtaler:

”Netværksmøderne giver et kæmpestort fagligt udbytte. Muligheden for at sparre med ligesindede er guld værd, når man ofte sidder som ene mand og taler økonomistyringens sag hjemme i institutionen”.

Ønsker du at vide mere om, hvordan du kan deltage i netværkene, så kan du finde mere information her.
Afmeld nyhedsbrevet her
Moderniseringsstyrelsen
Landgreven 4
DK-1017 København K
T: 33 92 80 00
E:
styring@modst.dk